Özellikle kış aylarında yaşanan elektrik kesintilerinin Van’da sosyal ve ekonomik hayatı önemli ölçüde etkilediğini ifade eden Bilici, bundan vatandaşın, esnafın, tüccarın mağdur olduğunu belirtti. Bilici, “Elektrik kesintilerinin birçok sebebi var. Ancak bunların en başında yüksek kayıp kaçak oranları geliyor. Kaçak elektriğin kul hakkıdır. Vatandaşların bu konuda daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca 2013 yılında Türkerler Grubuna devir olunan Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş’nin özelleştirilmesi sonrasında firmadan yatırımların arttırılması konusunda talepler var. Bu yönde beklentiler oluşmuştur. Akabinde şirketin yaptığı faiz affı ile beklentiler daha da arttı. Ancak 2014 yılı içinde beklentilere cevap verecek yatırımlar yapılmadı. 2015 yılı yatırım döneminde kayıp zaman telafi edilerek yeni yatırımlarla problemlerin çözülmesini istiyoruz.” Dedi.

VEDAŞ Müdürü Zafer Türüt ise şunları kaydetti: “Teknolojik gelişmeleri takip ederek bunları bölgesel altyapımız ile entegre etmeye gayret ediyoruz. Özelleştirmeden sonra kadromuzu koruduk bölgeyi bilen ve tanıyan arkadaşlarla devam ediyoruz amacımız fayda maliyet analizi ile tüketiciye ve ülke ekonomisine katkı sağlamaktır. 2015 yılında şehir şebekelerinde, dağıtım hatlarında, iyileştirme ve kapasite arttırmalarında önemli yatırımlarımız olacak. Revize edilen projelerle birlikte yaklaşık 72 milyon TL’lik bir yatırım bütçesinin EPDK’ya teklif edildi. Van’da kayıp-kaçak oranının %60 seviyelerindedir. Bunun mutlak suretle düşürülmesi gerekiliyor. Bu konuda vatandaşın bize yardımcı olmalarını istiyoruz. 2015 yılı yatırım programında Van’da çağrı merkezi de kuracak. Merkez 7/24 saat çalışacak ve müşterilerimize hizmet verecek.”

Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Mustafa Bilici, İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürlüğünü de ziyaret ederek Ağrı-Van elektrik iletim hattında tamamlanan 380 kV’luk bağlantı için kendilerini kutladı. Bilici, “Yapılan yatırımlar neticesinde Ağrı’dan gelen 380 kV’luk iletim hattı, 380 kv’luk Van Trafo Merkezine bağlanmıştır. İlk olarak 8 Aralık 2014 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanan yüksek gerilim hattı ile beraber Van artık ikinci bir alternatife kavuşmuştur.” sözlerine yer verdi.

Grup Müdürü Kazım Çınar, 2015 yılı yatırım programında Türkiye’de ilk olarak Van’da BACK TO BAK merkezi kuracaklarını ve bu merkez ile birlikte İran’dan aldıkları enerjiyi ulusal enerji sistemine entegre edeceklerini belirtti. Çınar şunları kaydetti: “Frekansların uyuşmaması nedeniyle bunun bu güne kadar mümkün değildi. Ancak kurulacak yeni sistemle bu aşılacak. Yeni atanan Grup Müdür Yardımcıları Orhan Aslantatar ve Şafak Geyik’i kutlayan Bilici, Grup Müdürü ile birlikte bütün odaları ziyaret ederek çalışanlara başarı dileklerini iletti.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim