Yılbaşına sayılı günler kala, Van’da işletmeler yılbaşı hazırlıklarına başladı. Yılbaşı süslemeleri, milli piyango satışları, hindi satışlarının yanı sıra, noel baba kıyafetleri, ışıklı yılbaşı çam ağaçları vitrinlerdeki yerini aldı. Cafe gibi işletmelerin sahipleri yılbaşı için özel hazırlıklar yaparken, yılbaşı süslemeleri ve malzemeleri satan iş yerleri de satışların, yılbaşında artacağı ümidini taşıyor.

 

YA ÇIKARSA!

 

Her yıl olduğu gibi bu yılda yılbaşı hazırlıkları yapan vatandaşların ilk durakları ‘ya çıkarsa’ ümidi olan milli piyango satıcıları oldu. Büyük ikramiyenin bu seneki değeri 50 milyon TL olunca bilete olan rağbette artmış durumda. Ancak bunu Van için söylemek o kadar kolay değil. Büyük ikramiyenin değeri 50 milyon TL ancak tam biletin fiyatı ise 50 TL’yi bulunca bilete olan rağbette düştü.

 

Bu konuda bizlere açıklama yapan Milli Piyango Satıcısı Hurşit Şen bu sen bilet fiyatlarının yüksek olmasında dolayı satışın geçen seneye göre daha az olduğunu belirtti. Şen: “Büyük ikramiye bu sene 50 milyon TL’yi bulmuş durumda. Bu çok büyük bir miktar ancak Vanlıların bu sene bilete olan ilgisi geçen senelere göre çok daha az. Bu sene tam biletin fiyatı 50 TL iken, yarımın biletin fiyatı 25 ve çeyrek biletin fiyatı ise 12,5 TL oldu. Şuan için baktığımızda pek bir yoğunluk yok. Önümüzdeki günlerde artar mı bilmiyorum ancak bu durum değişmedikçe biletlerin satışı azalıyor. Hal böyle iken Van’da büyük ikramiyenin çıkma ihtimali de düşmektedir. Yapılan satışlar artarsa ve fiyatlar düşük olursa Van’a neden çıkma olasılığı az olsun ki? O yüzden diyoruz: Ya çıkarsa?” Dedi.

 

İŞTE DAĞITILACAK İKRAMİYELER

 

Bu seneki büyük ikramiye 50 milyon TL iken bunun yanı sıra yarıca 2 milyon 950 bin 273 adet ikramiye dağıtılacak. Milli Piyango İdaresi, yılbaşı özel çekilişinde 5 adet 500 bin lira, 20 adet 100 bin lira, 30 adet 50 bin lira, 50 adet 10 bin lira, 100 adet 5 bin lira, 200 adet 3 bin lira, 300 adet 2 bin lira ve 500 adet de bin lira verecek. Umudunu piyangoya bağlayanların 2 milyonu, yılbaşı gecesi amorti ile yetinecek. 45 milyon liralık büyük ikramiyeyi kıl payı kaçıran 63 kişiye de teselli ikramiyesi olarak 50 bin lira ödenecek. Böylece yılbaşı özel çekilişinde 2 milyon 950 bin 273 adet ikramiye dağıtılacak. Toplam ikramiye tutarı da 286 milyon 150 bin lira olacak. Yılbaşı özel çekilişinde biletlerin tümünün satılmaması durumunda, büyük ikramiye satılan bilete çıkana kadar çekilişe devam edilecek. Yılbaşı özel çekilişinin büyük ikramiyesinin tam bilete çıkması halinde bu, Milli Piyango tarihinin en yüksek ikramiyesi olacak.

 

BİLETLERE DİKKAT!

 

Yılbaşında satılan biletlerde sahte çıkma olasılığı fazla olunca Milli Piyango İdaresi bir önlem aldı. Milli Piyango İdaresi aldığı bu önlemleri şu şekilde açıkladı: “Kâğıdın dokusunda, yuvarlak içerisinde Milli Piyango amblemli fligran bulunuyor ve gün ışığına tutulduğunda görülüyor. Kâğıdın her tarafına homojen olarak dağılmış ve sadece mor ışık (ultra viole) altında görülebilen uzunluğu en az 3 milimetre olan parlayan ve kesin çizgiler şeklinde mavi ve sarı renkli görünmez elyaf da yer alıyor. Kompozisyon bölümünün üst ve alt bölümünde bulunan mini ''Milli Piyango'' yazısı, renkli fotokopi çekildiğinde dağılma özelliğine sahip bulunuyor. Biletin tarih ve bedelinin yazıldığı bölümdeki ince çizgiler fotokopi çekildiğinde dağılıyor ve netliğini kaybediyor.”

 

HİNDİ BABA HİNDİ, FİYATLAR İNMEDİ!

 

Yılbaşı için yapılan tüm bu hazırlıkların yanı sıra birde sofrada eksik olmayan hindilerde satışa sunulmaya başlandı. Yılbaşı gecelerinin vazgeçilmezlerinden bir tanesi de olan hindiler, sadece evlerde değil otel ve diğer yılbaşı gecelerinde açık olan tüm işletmelerin sofralarında yer alıyor. Bu konuda hassas davranan işletmeler şimdiden hindi siparişlerini vermiş durumdalar. Bu sene 100-150 lirayı bulan hindilerin fiyatı geçen senelere göre pek farklı değil.

 

İŞTE HİNDİNİN HAZIRLANIŞI

 

Yılbaşı gecesini evinde geçirmek isteyen kişiler hindiyi damak lezzetine göre bir kaç çeşitte yapabilecek. İşte hindilerin hazırlanış şekli:

 

''Bütün hindi yıkanıp temizlendikten sonra içerisine hazırlanan iç pilav konur. İç pilav konduktan sonra iplik ile dikilir. Dikilen hindi içerisi su dolu tencereye konur. Tencerenin içine gelişi güzel kesilmiş havuç, kereviz sapı, maydanoz sapı, tane karabiber ve kuru soğan atılır. Hindi 30 dakika ara ile altlı üstlü çevrilir. 1,5 saat sonra tencereden alınarak fırın tepsisine konur. Üzerine hazırlanan sos sürülerek 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Hindi piştikten sonra ayrı bir tepsiye alınır. Kenarlarına iç pilav dökülerek servisi hazırlanır.''


Önder ALTINAL / Meltem DAĞER – ŞEHRİVAN ÖZEL

Editör: TE Bilisim