Van çalkantılarla dolu 2013 yılının son gününü yine hareketli kapandı. 2011 ve 2012 yıllarından sonra 2013 yılı da kent adına büyük sıkıntılarla geçti. Depremden bu yana sorunlarla boğuşan Van halkında yılın son darbesi de taşeron işçilere indi. Milli Eğitim’de çalışan tam 300 kişi yılın son günü işsiz kaldı. İşsiz kalan çalışanlar bakanın çıkarılmama sözü vermesine rağmen işlerinden olunca önce Ak Parti önünde sonra da kent merkezinde eylem yaptı.

 

Van’da Beşyol mevkiinde bir araya gelen 150 taşeron işçisi, işten çıkarılmalarına tepki göstererek AK Parti İl Başkanlığı önüne kadar yürüdü. Sorunun çözülmemesi halinde eylemlerine devam edeceklerini ifade eden işçiler, çadır kurup açlık grevine gireceklerini söylediler. Van’ın 87 okulunda 300 kişi olarak çalıştıklarını belirten Mecit Onar adlı taşeron işçisi, yaklaşık 10 yıldır Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullarda değişik görevlerde çalıştıklarını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Bakanlığı tarafından daha önce kendilerine kadro sözü verildiğini iddia eden Onar, “Bizi taşerondan çıkaracaklarını ve kendi bünyeleri altına alacaklarını söylediler. Biz bunları beklerken Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gelen resmi yazı doğrultusunda 305 personel işten çıkarıldı” dedi.

 

AK PARTİ'NİN BAŞI AĞRIYACAK

 

İşten çıkarılan 300 kişinin mağdur durumda kaldığını ifade eden Onar, bu mağduriyetin çözülmesi için yetkililerden yardım beklediklerini söyledi. Her işçinin bakmakla yükümlü olduğu nüfusu dikkate alındığında bunun yaklaşık bin 500 - 2 bin kişiye tekabül ettiğini dile getiren Onar, “Biz daha önce gerekli yerlere müracaatımızı yaptık ama herhangi bir netice alamadık. İşten çıkarılan işçilerin hepsi kalifiyeli elemanlardır. Kimi teknisyen, kimi elektrik ustası, kimi de kaloriferci. Bu arkadaşlarımızın işten çıkarılması hem arkadaşlarımız açısından hem de okul idaresi açısından büyük bir mağduriyet teşkil ediyor. Yetkililerden sorunumuza el atmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı. Tek isteklerinin işlerine geri dönmek olduğunu söyleyen Faruk Çelik adlı işçi ise, “Biz burada hakkımızı demokratik yollarla istiyoruz. Ama gerekirse burada çadır kurup açlık grevine de gireceğiz. Biz sadece işimizi geri istiyoruz. Bunu yaparlarsa seviniriz” diye konuştu.

 

"ORTADA KALDIK..."

 

Depremde her ne olursa olsun ilk kendilerinin koştuğunu vurgulayan Kaya Erdem adlı işçi ise, “Yeni açılan okulları bizler temizleyip hazır hale getirdik. Uçakları indirdik, çadırları dağıttık, soğukta üşüdük. Hiçbirimizin ekonomik durumu iyi değil. Bu ekonomik krizde bizim de ortada kalmamız çok kötü olur” şeklinde konuştu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise, işten çıkarılan işçilerin İl Özel İdaresi’ne ait taşeron işçiler olduğunu belirterek, Van'ın büyükşehir olacak olması sonucu İl Özel İdaresi'nin feshedilmesi nedeniyle işlerine son verildiğini söyledi.

 

YOLCDAĞ: GÖRÜŞMELERİ YAPTIK

 

Kamu şirket personelleri doğu Anadolu Bölge Başkanı Veysel Yolcudağ yaptığı açıklamalarda yetkili kişiler ile görüştüklerini belirterek şu sözlere yer verdi: “Bu olay sadece Van için geçerli olan bir sıkıntı değil, sürekli kamuda çalışan taşeronların başına gelen bir olay yıllarca emek verdikleri kurumda bir kalemde silinip atılabiliyorlar bir kenara. Biz de bunun arkasında durmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Ve bir takım görüşmelerde bulunduk sayın valimizle, il yöneticimizle ve Ankara genel merkezde Hak-İş Genel başkanımız Mahmut Arslan beyle görüştük. Bu konunun takipçisi olacaklar. Bize en kısa zamanda geri dönüş yapılacak. Bizim tek amacımız bu arkadaşların tekrardan bir mağduriyet yaşamamalarıdır. Bu arkadaşlarımızın çoğu depremzede, çoğu evini kaybetmiş, bazılarına TOKİ’den ev verildi ve takside bağlandı. Ortak giderleridir, taksitleridir, bugün bunlar işten çıkarılınca bunları ödeyemeyecekler. Bunlar malumunuz yıllardır kamuda çalışan taşeronların derdine hiç kimse çare bulamadı. Bu da devletin bir nebze de olsa bir sıkıntısıdır.”

 

NE YİYİP NE İÇECEKLER?

 

Öte yandan alanda bulunan ve işsiz kaldıkları için nasıl geçineceklerini kara kara düşünen o çalışanlar tepkilerini şu şeklide ifade etti:

 

“Hiçbir gerekçe göstermeden bizi bu işten çıkardılar. Tabiri caizse İstanbul emniyet müdürünün dediği gibi bir yangın var bizi yaktı, aynen o şekil bizi yaktı. Bu karda kışta zaten 800 TL’ye çalışıyoruz. 5 tane nüfusum var 3 tanesi lise 2 tanesi de ilköğretime gidiyor. Zaten iki ayda bir maaşımızı alıyorduk. 800 TL’ye bile zor geçiniyorken şimdi nasıl geçineceğim biri çıkıp bunu açıklasın.”

 

“ÇÖZÜM İSTİYORUZ”

 

2004’ten beri bu okullarda çalışıyoruz. Çok sıkıntılı günler geçirdik ama ona rağmen işimize devam ettik. Sonra bize milli eğitim müdürlüğünden bize bir yazı geldi. İşten çıkardınız ödenek alamadık diye. Biz burada hakkımızı istiyoruz. Bu kışın ortasında bu kadar insanı işten çıkarmışlar. Kimisi kredi çekmiş kimisi TOKİ’de kalıyor, kiradadır millet nasıl karşılayacak bunları. Çözüm istiyoruz, bir haftadır buradayız, artık açlık grevine gideceğiz.”

 

ÖNÜMÜZDE VAR KOCA BİR KIŞ…

 

“Biz sadece ekmeğimizin peşindeyiz. Bizi niye işten çıkardılar. Sebep nedir bize bir sebep göstersinler. Ben çalıştığım yerde kalıyordum şimdi işten çıkarıldım. Artık kalacak yerim de yok, bu karda kışta ne yapabilirim.”


Önder ALTINAL/Şehrivan

Editör: TE Bilisim