Van’da 2011 yılında ‘örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, örgüt propagandasını yapmak’ suçlarından tutuklanan Baran Karadağ için Van Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında gizli tanığın beyanlarına başvurdu. Aldığı ceza Yargıtay tarafından da onanınca sanık avukatı Baran Bilici, tek delilin gizli tanık ifadeleri olduğu gerekçeleriyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM, adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar vererek yeniden yargılama yolunu açtı. Dün  görülen yeniden görülen davanın duruşmasında Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi AYM'nin talebini reddetti.


Erciş İlçesi'nde 2010 yılında çay bahçesi, banka şubesi ve trafo önlerinde meydana gelen patlamalarla ilgili Baran Karadağ 2011 yılında tutuklanarak yargılandı. Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi soruşturma kapsamında 'gizli tanık' beyanlarına başvurdu. Karadağ ‘örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ten 3 yıl 1 ay 15 gün, ‘patlayıcı bulundurmak’ suçlarından 4 yıl 2 ay hapis ve 100 TL adli para cezası, ‘genel güvenliği tehlikeye sokmak suçundan ise 7 ay 15 gün, ‘mala zarar verme’ suçundan ise 15 ay hapis cezası verildi. Verilen hapis cezası Yargıtay tarafından da onanırken, sanık Karadağ'ın Avukatı Baran Bilici, mahkemenin verdiği mahkumiyet kararı onanınca mahkemeye savunmasını Kürtçe yapmak istediğini bildirmesine rağmen kendisine tercüman tayin edilmediği, tek delilin gizli tanık ifadeleri olduğu gerekçeleriyle 17 Temmuz 2014 yılında AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.

 

AYM YENİDEN YARGILAMA DEDİ

Yaklaşık bir yıl sonra karar veren AYM, KCK, Ergenekon ve Balyoz davalarında mahkumiyetlerde etkili olan 'gizli tanık' ile ilgili gizli tanığın kimliğinin mahkemece hiçbir gerekçe gösterilmeden gizlenmesi ve sanıkla avukatına duruşmada sorgulama imkanı verilmemesinin adil yargılanma hakkının ihlali olduğuna karar verirken Karadağ'ın Kürtçe tercüman talebinin reddedilmesinin savunma hakkını kısıtlamadığına hükmederek, başvuruyu bu yönden kabul edilemez buldu. Verilen karar ile birlikte, mahkum edilen sanıklara AYM'ye başvurup ihlal kararı alarak yeniden yargılanma yolu açıldı.

 

MAHKEME AYM’Yİ REDDETTİ

AYM'nin kararının ardından tekrar yargılanan Baran Karadağ'ın Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün duruşması görüldü. Hilvan Cezaevinde bulunan sanık Karadağ SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) yöntemiyle duruşmaya katılırken sanık avukatı duruşmada hazır bulundu. Yaklaşık bir saat süren duruşmada savcı AYM'nin verdiği yeniden yargılama kararının reddi yönünde mütalaa verirken mahkeme heyeti de AYM'nin yeniden yargılama talebini reddetti. 
 

SANIK AVUKATI: TEMYİZE GİDECEĞİZ

Sanık Avukatı Baran Bilici, "Yerel mahkeme, AYM'nin kararını dikkate almamış olmakla beraber, gizli tanığı AYM'de belirtildiği üzere dinleme gereği duymadan aynı şekilde duruşma salonuna ses ve görüntü aktarımı yapmayarak daha önceki yargılamada olduğu gibi bu kararında da soru sorma hakkımızı engellemiştir. Karar hukuksal dayanaktan yoksundur. Müvekkilimin aldığı cezaya tek dayanak gizli tanık beyanlarıdır. Biz temyize göndereceğiz" dedi. 

Editör: TE Bilisim