2011 yılında yaşanan depremlerin ardından kentin en önemli gündemi olan yeşil alanlarla ilgili Van Büyükşehir Belediyesi kolları sıvadı. Depremlerin ardından birçok kez askıya çıkan ve bir türlü bekleneni veremeyen imar planı kısmen de olsa Büyükşehir Belediyesi tarafından kabul edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentin imar planını hazırlarken, hasar gören ve yıkılan birçok kamu binasını ise yeşil alan olarak belirledi. Ancak kamu binaları Bakanlığın hazırlamış olduğu imar planında yeşil alan olarak belirlenmesine rağmen TOKİ’ye devredildi. Büyükşehir Belediyesi ise aldığı meclis kararlarıyla bu kamu alanlarını kentin yararına olacak şekilde yeşil alan olarak ilan etti.

1 milyon’un üzerinde nüfusu olmasına rağmen kişi başına düşen yeşil alan miktarı konusunda büyük sorunlar yaşayan Van’da, Büyükşehir Belediyesi kolları sıvadı. Sağlıklı bir yaşam için Büyükşehirler de kişi başına 10 metrekare yeşil alan olması gerekirken, maalesef Van’da kişi başına düşen yeşil alan bu sayının çok altında. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2011 yılında yaşanan depremlerin ardından kentin birçok alanında hasar gören ve yıkılan kamu binalarını hazırladığı imar planında yeşil alan olarak gösterirken, kentin yeşil alan ihtiyacını gidermeye çalıştı. Son imar planında birçok alanın yeşil alan olması ve Büyükşehir Belediyesine devredilmesi gerekirken, Toplu Konut İdaresi (TOKİ)’ye devredildi. Maliye Bakanlığı Emlak İstimlak Müdürlüğü tarafından TOKİ’ye devredilen kamu alanlarının imarda yeşil alan olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediyesi yetkilileri harekete geçerek konuyu yargıya taşıdı.

BÜYÜKŞEHİR O ASKERİ ALANI DA YEŞİL ALAN YAPIYOR!

Milli Egemenlik Caddesi üzerinde bulunan ve depremden önce Merkez Komutanlığı olarak kullanılan alan imar planında yeşil alan olarak görünmesine rağmen Emlak İstimlâk Müdürlüğü tarafında TOKİ’ye devredildi. Bunun üzerine harekete geçen Van Büyükşehir Belediyesi alanın kendilerine devredilmesi gerekirken, TOKİ’ye devredildiği gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. Bu alanın park ve yeşil olarak ilan planında yer almasına rağmen TOKİ’ye devredilmesine bir anlam veremediklerini söyleyen Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bu alanın kenti yararına yeşil alan ve park yapılması için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

TOKİ’YE DEVREDİLDİ AMA…

Üstelik TOKİ’ye devredilen bu askeri alan tartışma yaratan bölgelerden sadece bir tanesi. Buna benzer birçok alan yine imar planında yeşil alan olarak gösterilmesine rağmen ya TOKİ’ye ya da güçlendirilerek, tekrar kurumlara tahsis edildi. Beşyol da bulunan eski Devlet Hastanesinin yeri de imar planında özel proje alanı yani Kültür merkezi ve etkinlik alanı olmasına rağmen, Haziran ayında Emlak İstimlâk Müdürlüğü tarafından TOKİ’ye devredildi. Bu alanın TOKİ tarafından nasıl değerlendirileceği netlik kazanmazken, Büyükşehir Belediyesi bu alanla ilgili kolları sıvadı. İmar planında Kültür Merkezi ve Etkinlik alanı olarak geçen eski Devlet Hastanesinin yerinin Belediyeye devredilmesi gerekirken, aksine TOKİ’ye devredilmesinin hukuken yanlış olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bu alanı kentin ve vatandaşların yararına değerlendirmek için proje hazırladıklarını belirtti.

ESKİ ARAŞTIRMA HASTANESİ DE PARK OLUYOR!

Eski Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesinin yeri de yeşil alan olarak kullanılmak istenen ancak engellenen alanlardan biri. Bu alan ilk hazırlanan imar planında tamamen yeşil alan olarak gösterildi. Ancak bakanlık birçok kez hazırladığı ve askıya çıkardığı imar planında daha sonra bu alanın yarısını yeşil alan diğer yarısını ise Sağlık Tesis alanı olarak belirledi. 26 Bin 180 Metrekare olan alanla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı en son askıya çıkardığı imar planına göre 12 Bin 181 metrekaresini yeşil alan geriye kalan 13 Bin 999 metrekaresini ise Sağlık Tesisi alanı olarak gösterdi. Ancak Büyükşehir Belediyesi bölgenin yeşil alan ihtiyacını göz önünde bulundurarak, tamamının yeşil alan olması için karar aldı. İmar Komisyonun önerisi üzerine Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı meclis toplantısına getirilen bu alanı meclis üyelerinin kararıyla tamamen yeşil alan olarak kabul edildi. Büyükşehir Belediye Meclisi kentin yararına olan bu kararı askıya çıkararak imarda bu alanın yeşil alan olduğunu belirledi.

VALİLİK YERİ KENT MEYDANI

Valilik binasının yeri de son günlerde tartışma konusu oldu. Bu alan depremden sonra hasar görmüş, yapılan incelemelerin ardından güçlendirilmesine karar verilmişti. Depremin ardından yeniden güçlendirilerek, Van Valiliğinin hizmet binası olarak kullanılmaya başlandı. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hazırladığı imar planına göre bu alanı da kent meydanı olarak belirledi. Güçlendirildiği dönemde güçlendirilmesi yüksek maliyet getirdiği gerekçesiyle tartışma konusu olurken, bu alan Bakanlık tarafından kentin yeşil alan ve kent meydanı olması gerekçesiyle imar planına kent meydanı olarak geçti. Bu alanın kent meydanı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, kentin rahat nefes alması için yeşil alanlara ve kent meydanına ihtiyaç olduğunu belirtti. Buna rağmen henüz güçlendirilen Valilik binasının bunca harcamadan sonra yeniden yıkılıp yeşil alana dönüştürülüp dönüştürülemeyeceği ile ilgili karar ise merak ediliyor.

KAĞIT ÜZERİNDE YEŞİL ALAN

İmar planında yeşil alan, etkinlik alanları ve kent meydanı olmasına rağmen birçok kurumun yeri TOKİ’ye devredilirken, kentte yaşayan insanları ise rahat nefes alacağı alanlar istiyor. Kişi başına düşen yeşil alan miktarının 10 metrekare olması gerekirken, maalesef Van’da yeşil alan miktarı bu rakamların çok çok altında görünüyor. Kentte kişi başına düşen yeşil alan miktarı milimetrik hesaplarla sınırlı kalırken, imarda görünmesine rağmen yeşil alanla ilgili bir çalışma için harekete geçen de olmuyor. Geçtiğimiz günlerde Kent Konseyi toplantısında da dile getirilen yeşil alanlarla ilgili imar planında da yanlışların olduğu açıkça görülüyor. İmar planında sırf kentin yeşil alan ihtiyacının giderilmesi için Vangölü sahilleri, enerji hatlarının altları ve kentin içerisinde bulunan ve kentin dışına çıkması zor kurumların yerleri de yeşil alan olarak gösterildi. Depremlerden sonra imar planı hazırlanırken, insanların kafası iyice karıştı. 4 kez askıya çıkan ve halen bile bilgi kirliliğine neden olan imar planının nasıl hazırlandığı ise tam bir muamma. Vatandaşların hatta birçok STK ve kurumunda imar planından haberi olmaması kentin düştüğü durumu gözler önüne eseriyor. Hal böyle olunca depremden sonra imarı tartışma konusu olan ve adeta yazboza dönen imar planı üzerinde gösterilen yeşil alanların halen kâğıt üzerinde kalması gündem dahi olmuyor. Valilik, eski belediye binası gibi birçok kurum yeşil alan olarak görünmesine rağmen resmi adım atılmazken, depremden sonra yıkılan kurum binaları da öylece kalıyor. Yeşil alan ve otoparka dönmesi beklenen alanlarda rüzgâr eserken, vatandaş şimdi belediyenin yeşil alan ile ilgili harekâtının yeni bir restleşmenin fitilini ateşleyip ateşlemeyeceğini merak ediyor.


Orhan AŞAN - ŞEHRİVAN ÖZEL

Editör: TE Bilisim