Ömer Faruk TOKTAŞ – Şehrivan


 

Kamu Emekçileri Sendikası (KESK), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Van İnternet Medyası Derneği (VİMED) hafta sonu polisin basın mensuplarına uyguladığı sert tutuma tepki geldi. Hafta sonu Ankara’ya yürümek isteyen İş-Kur işçilerine müdahale eden polis basın mensuplarının görüntü almasını engellemek için güç kullandı. Bunun üzerine polis ile basın mensupları arasında gerginlik yaşandı. Bunun üzerine harekete geçen birçok STK olayı kınayarak, herkesin kendi işini yapması gerektiğini belirtti.

KESK, İHD ve VİMED’den polisin basın mensuplarına uyguladığı müdahaleye kınama geldi. Hafta sonu İş-Kur işçilerinin protestosunu görüntülemeye çalışan basın mensuplarının polisin sert tutumuna maruz kalmasına STK’lardan da tepki geldi. KESK Şubeler Platformu, İnsan Hakları Derneği ve Van İnternet Medyası polislerin basın mensuplarına olan bu tavrını kınadıklarını, herkesin kendi işini yapması gerektiğini ve emniyet güçlerinin ellerinde olan savunma aletlerini haklı bir şekilde kullanması gerektiğini vurguladı.

‘YAPILAN MÜDAHALELER KABUL EDİLEMEZ’

İnsan Hakları Derneği Van Şubesi adına konuşan Basın Komisyonu Sözcüsü Adil Harmancı kolluk güçleri tarafından basına yapılan müdahalenin kabul edilemez olduğunu belirtti. Harmancı yaptığı açıklamalarda, “Geçtiğimiz Haziran ayında işten çıkarılan 7 Bin 286 İş-Kur emekçisinin 90 günlük direnişinin ardından Çalışma Bakanı Faruk Çelik tarafından ‘İşe geri alınacaksınız.’ vaadi verilmiştir. Birkaç gün önce Van Milletvekili Burhan Kayatürk ile de görüşen İş-kur İşçileri, Bakanlığın yalnızca Bin işçiyi kura ile işe alınacağını öğrenmişlerdir. Bunun üzerine işçiler Ankara'ya yürüme kararı almış 6 Haziran tarihinde Ankara'ya doğru başlayan yürüyüşe polis engel olmuş ve akabinde işçi emekçilerine sert bir şekilde müdahalede bulunmuştur. Saldırı sonucu 4 işçi yaralanmış, 109 işçi ise gözaltına alınmıştır. Yaşanan gerginlik sırasında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla yaşananları görüntülemeye ve mesleki faaliyetlerini icra etmeye çalışan basın emekçileri de polisin bu sert müdahalesinden nasibini almıştır. Öncelikle İnsan hakları Derneği Van Şubesi olarak hem basın emekçilerine hem de işçi emekçilerine yapılan bu saldırıyı kabul edilemez buluyor ve kınıyoruz. Bilindiği gibi Türkiye'nin insan hakları karnesi son derece içler acısıdır. İnsan hayatının ve emekçi mücadelesinin değersizleştirildiği, basın özgürlüğünün hiçe sayıldığı bir ülkede yaşıyoruz. Nitekim bilinen verilere göre Türkiye, Dünya’da hapishanelerinde en çok gazeteci ve basın emekçisinin hapsedildiği ülkedir. Bundan anlaşılıyor ki basın mensuplarına yapılan bu müdahale çok da yabancısı olmadığımız bir gerçektir. Buradan bir kez daha sesleniyoruz, Basın emekçileri yalnız değildir. Basın mensubu arkadaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Bu tür olayların tekrar yaşanmamasını temenni ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

‘YETKİLERİNİ GÖZDEN GEÇİRSİNLER’

Basın mensuplarının da birçok işçi sınıfı gibi emektar bir kesim olduğunu vurgulayan KESK Şubeler Platformu üyesi Latif Tül “Biz emek mücadelesi verenler, demokrasi mücadelesi verenler, özgürlük mücadelesi verenler ve kimlik mücadelesi verenler, verdiğimiz mücadelenin önemi kadar siz değerli basın emekçilerinin de önemi vardır. Yaklaşık 3 aydır ekmek mücadelesi veren, işten çıkarılan ve İş-Kur’lular olarak adlandırılan işçilerin demokrasi çerçevesinde ekmek mücadelesi vardır. Bunlar yine sosyal devletin gereği olarak işe alınması gerekirken fakat işten çıkarılan binlerce kişidir. Bu binlerce kişi en demokratik talep ve hakları olan basın açıklaması, oturma eylemi ve yürüyüşler düzenlemek istediler. Her seferinde kolluk kuvvetleri bu kişilere orantısız güç uyguladılar. En son hafta sonu Ankara’ya yürümek istediler. Ancak kolluk kuvvetleri yine hiç hakları olmadığı halde orantısız bir güç uygulayarak bu kişilere engel oldular. Plastik mermiler, coplar ve gaz bombaları kullanıldı. Bununla yetinmeyip basın emekçilerine de saldırıda bulundular. Biz bunları kabul etmiyoruz. Bunları onaylamıyoruz ve kınıyoruz. Yetkililere de buradan seslenmek istiyoruz: Yetkilerini göz önünden geçirsinler.” Şeklinde konuştu.

‘YETKİLİLERİ DUYARLILIĞA ÇALIŞIYORUZ’

Van İnternet Medyası Derneği (VİMED) ise bu konuda daha önce birçok sorun yaşadıklarını belirterek, saldırıyı kınadı. Dernek adına açıklamayı okuyan VİMED Başkanı Bekir Güneş, “Biz, Van İnternet Medyası Derneği (VİMED) olarak sahada çalışan gazeteci arkadaşlarımıza yönelik yapılan bu çirkince saldırıyı kınıyoruz. Barışın ve demokrasinin egemen olması gereken bir süreçte Van Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polislerin arkadaşlarımıza yönelik bu pervasızca tutumu bizleri çok ciddi rahatsız etmiştir. Başta Van Valisi ve Van Emniyet Müdürü olmak üzere bütün polis amirlerinin tavır ve tutumlarını bir kez daha gözden geçirmelerini öneriyoruz. Bizler VİMED olarak yaklaşık iki ay önce Van Valisi Sayın Aydın Nezih Doğan’ı ziyaret ettiğimizde bu hususu özellikle kendilerine iletmiştik. Arkadaşlarımızın sahada haber takibi sırasında emniyet mensupları tarafından rahatsız edildiklerini ve bu vesile ile bir kez daha hatırlatalım. Sizlerin elinde silahlar, coplar ve biber gazları olabilir ama bizim elimizde sadece kameralarımız, fotoğraf makinelerimiz ve kalemlerimiz bulunuyor. Sizler elinizdeki bu argümanlarla halkın güvenliğini ve sağlığını ancak savunabilirsiniz, bunları bir tehdit aracı olarak kullanmazsınız. Tıpkı bizim de elimizdeki araçları bir tehdit aracı olarak kullanamayacağımız gibi. Bu süreçte VİMED olarak bir kez daha uyarıyoruz, herkes haddini ve çalışma alanını çok iyi bilmelidir. Gazeteci arkadaşlarımıza yönelik saldırıları bir kez daha esefle kınıyoruz” Dedi.

Editör: TE Bilisim