Haziran 2011 yılında yapılan Genel Seçimler’de CHP’nin Van adayı olan ve aldığı 20 bine yakın oya rağmen meclise giremeyen Zahir Kandaşoğlu, yerel seçim öncesi Van’daki durumu değerlendirdi. Geçtiğimiz günlerde CHP’den aday olduğu için de o parti ile siyasete girdiği için de pişman olduğunu belirten ve kendisine teklif gelmesi halinde belediye başkanlığını kabul edebileceğini söyleyen Kandaşoğlu, bu anlamda iki güçlü parti olan AK Parti ve BDP’yi değerlendirdi.

 

Geçtiğimiz günlerde gazetemizden Ömer Aytaç Aykaç’a verdiği söyleşide kent ve siyaset adına çarpıcı açıklamalarda bulunan VATSO eski başkanı Zahir Kandaşoğlu yaklaşan yerel seçimler öncesi bu kez de iki önemli partinin durumunu değerlendirdi. Ak Parti’nin özellikle deprem sürecinde etkili çalışmalar yaptığını belirten Kandaşoğlu buna rağmen bölge halkının hala çözüm süreci ve diğer konulardan dolayı kafasının karışık olduğunu belirtirken, BDP’nin de imkanları dahilinde çok iyi çalışmalar yürüttüğünü söyledi. 

 

“HALKIN KAFASI KARIŞIK”

 

İlk olarak AK Parti ile ilgili bir değerlendirme yapan Kandaşoğlu, ilde ciddi sıkıntılar olduğunu belirterek bunun göz önüne alınması gerektiğini kaydetti. Kandaşoğlu Ak Parti ile ilgili değerlendirmelerini şu şekilde sürdürdü, “Depremden sonra da AK Parti Van’da muazzam çalışmalar yaptı. Bunları görmezden gelmek eleştirmek büyük bir nankörlüktür. Çünkü biz özel bir muamele gördük ve Başbakan bunu Van’a fazlasıyla yaptı. Van’a büyük bir kaynak gönderdi ve Van’ın toparlanması süresini oldukça kısa tuttu. Bunlar çok iyi gelişmelerdir. Ama bölgenin bir gerçeği de var ama insanlar da artık bu acıya, göz yaşına da dur diyor. Artık kimse ölümler, eylemler, olaylar istemiyor. Yani bu anlamıyla sürecin de sona ermesiyle ilgili büyük beklenti var. Ha şunu da söyleyeyim ben açıklanan bu demokratikleşme paketini de eksikleri olmasına rağmen çok olumlu buluyorum. Her şey sabırla olur bu konuya böyle bakmak gerekiyor. Bugün karşınızda 80-90 yıllık bir Cumhuriyet var. Bir günde bu ülkede büyük değişiklikler yapmak da kolay değil. Ama şunu söyleyeyim bölgedeki halkın kafası da AK Parti’den yana karışık. İnsanlar bu sürecin seçim süreciyle alakalı olup olmadığını da düşünmüyor. Ben de olayın nasıl olduğunu kestiremiyorum açıkçası. Mesela ben şunu söyleyeyim eskiden bizim insanımız babaları, dedeleri ne derse onu yapıyordu. Şimdi ise durum tam tersi. Gençler ne derse aileler onu yapıyor. Ben buna kendim de şahit oldum. Seçim sürecinde gençlerimiz bize oy vermek isteyen anne-babalarına evi terkedeceği tehdidini göstererek istediği partiye oy vermeye zorluyordu. Yani bu anlamda gençler de artık belirleyici kesim bildiğiniz gibi gençelerde de BDP’ye bir yatkınlık var. Kısaca herkes akıllı siyasetini yapıp halkı ikna etsin.

 

“BELEDİYE ELİNDEN GELENİ YAPTI”

 

Öte yandan BDP ile ilgili değerlendirmesinde ise BDP’li Belediye’nin gerekli çalışmaları yaptığını ve imkanlar dahilinde iyi bir belediyecelik yaptığını kaydederek, şu ifadelere yer verdi, “Bir kere bir söz vardır: Yiğidi öldür hakkını yeme. Az önce nasıl başbakanın hakkını yemediysek Bekir Kaya ve Van Belediyesi’ne de aynı şeyi söylemek gerek. Bakın belediye gücünü kat kat fazlasıyla aştı. Bakın asfalt işini o kadar küçümsemeyin. Bugün en pahalı yatırım asfalttır, yoldur. Kaldırımlarıyla, parkıyla, yeşilliğiyle adam yaptı yani. Bakıyorsunuz önceki dönemlerde çöplerimiz o açık kamyonlarda döküle döküle götürülüyordu ama bugün muazzam teknolojik şekillerde taşınıyor. Nihayetinde ciddi bir çalışma var, gezip bakabilirsiniz. Yollar neredeyse mahallelerde 50-60 metre genişliğinde asfaltlanmış. Biz bir önceki dönem Burhan Yenigün’e çalışma mı dedik? Ama yapmadılar. Her gün Mavi Kent’in önünde eylem var. Şunu da söyleyeyim su sıkıntısı da memleketin önemli bir meselesidir. Su da çok ciddi bir konudur. Bunun da acilen çözülmesi lazım. Ana şebeke de zaten bildiğim kadarıyla bitiyor. Belediye de eksikliklerini tespit edip buna katkı sunması lazım. Yapacağı çok şeyi de seçim havasına girmeden sıraya koyup bitirmesi lazım. En önemlisi de arıtma tesisidir. Belediye bu konuda hükümeti de işin içine koyarak arıtmaya el atması lazım. Çünkü bu Van’ın adeta geleceğini ilgilendiren bir projedir. Yine Van-Üniversite arasındaki ulaşıma bir çözüm getirilmeli. İşin özü Van kabuğunu da kırdı yani. Hem hükümet hem yerel yönetim iyi çalıştı diyebilirim.”

 

Ömer Aytaç AYKAÇ/Şehrivan


Editör: TE Bilisim