Yaklaşık olarak 4 yıl önce kentte yaşanılan iki büyük depremin arından, kamuoyunda her ne kadar Van ayağa kalktı denilse de, kent merkezinde halen yıkılmayı, onarılmayı bekleyen onca enkaz ve bina bulunuyor. Bu binalardan bir de Ahmed-ê Xane Kültür Parkı’nda bulunan Belediye hizmet binası…

 

2011 yılında yaşanan iki büyük depremin ardında ağır hasar raporu alan ancak henüz yıkılmayı beklen çok sayıda kurum kuruluş ve mülke ait binalar bulunuyor. O binalardan bir tanesi de yıllarca belediyenin VASKİ binası olarak hizmet veren ancak şimdilerde terk edilmiş olan bina. Ağır hasar raporu alan daha öncelerde mahkemelik olan bina için henüz yıkım kararı çıkarılmış değil. Kötü bir görüntüye neden olan binanın zemin katında ise Vanlı esnaf hizmet vermeye devam ediyor. Bina henüz yıkım kararı alınmazken, ağır hasar raporu alınan binanın onarılması çok zor görünüyor. Konuyla ilgili Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Vahap Elmas, binanın ağır hasar raporu aldığını ancak son durumunun ne olacağı konusunda bilgilerinin olmadığını belirtti.

 

YIKIM KARARI ALINMIŞ DEĞİL

İmar Daire Başkanlığı’nın yanı sıra görüştüğümüz Yapı Kontrol Müdürü Engin Akın ise şu ifadelere yer verdi: “2011’de yaşanan depremlerin ardından mülke sahip binaların raporlarının mülk sahipleri tarafından, kamu kurum kuruluş binalarının ise AFAD ekipleri tarafından hasar raporları çıkarıldı. Belediyenin hizmet binası için o dönem ağır hasar raporu çıkarıldı. Ancak henüz yıkım için bir karar çıkmış değil. Bunun yanı sıra bina altında yer alan esnaf mülk sahipleridir. Bu durum geçtiğimiz dönemlerde mahkemelik oldu. Tam olarak ne karara bağlandığını bilmiyorum. Ancak henüz bir yıkım kararı çıkmış değil.”

 

SARIBAŞ: BİNA YIKILIP PARK GENİŞLETİLMELİ

Belediye’nin hizmet binasının durumu ile ilgili görüştüğümüz vatandaşlardan Ali Sarıbaş adlı vatandaş binanın güzel bir görüntü olmadığını söyledi. Sarıbaş, “Parka İpekyolu Belediyesi tarafından güzel bir çalışma başlatılmış durumda. Park daha da güzel bir hal alacak. Ancak bu belediye hizmet binasının bir an önce bir neticeye kavuşturulması gerekiliyor. Harabe durumundaki bir binanın kenttin güzel ve vatandaşın çok tercih ettiği bir parkta bulunması çok iç açıcı değil. Daha önce Tekel binasının arka tarafında bildiğiniz gibi her türlü pislik var. O bina yıkıldıktan sonra o pislik bu binaya sıçrarsa ne olacak? Ya da nasıl bir önlem alınacak? Bina pek sağlam görünmüyor. Bana göre bu bina yıkılmalı park daha da genişletilmeli ve vatandaş rahat nefes almalı.” Dedi.

 

IŞIN: YIKIMDAN ÖNCE ESNAF DÜŞÜNÜLMELİ

Gazete olarak görüşün aldığımız bir başka vatandaş Ömer Işın adlı vatandaş ise şu sözlere yer verdi: “Ben bir vatandaş olarak bu binanın burada durması taraftarı değilim. Hatta yıkılmasını istiyorum. Ancak gelin görün ki o binanın altında ekmeğini kazanmaya çalışan insanlar var. Bin yıkıldıktan sonra bu esnafın durumu ne olur onu bilmiyorum. Ancak şu kadarını tahmin edebiliyorum ki bina yıkılıp yeniden yapılsa bile bu esnaf o süre boyunca boşta kalacak ve iş yapamayacak. Bina onarılmak istense çok zor gibi görünüyor. Çünkü binanın durumu hiç iç açıcı değil. Ben binanın yıkılmasından çok daha iyi bir şekilde onarılmasını isterim. Çünkü esnafın gideceği bir yer yok. Ekmek kazandıkları tek ekmek kapıları burası ve burasıda yıkılırsa esnafın çok sorun yaşayacağını düşünüyorum. Yıkılmadan önce muhakkak esnaf düşünülmeli ve ona göre karar verilmelidir.”

 

“EKMEKSİZ VE İŞSİZ KALMAK İSTEMEYİZ”

Konuyla ilgili görüştüğümüz bina esnafı ise durumun çok iyi olmadığı vurgusu yaptı. Esnaflar, “Binanın yıkılması elbette ki bizi çok olumsuz etkiler hatta ekmeksiz bırakır. Biz yıllarıdır bu binanın altında hizmet veren ve ekmeğimizi kazanan insanlarız. Bina yıkılırsa gidecek bir yerimiz ve iş yapacağımız bir imkanımız yok. Bizim yerimiz mülkiyete sahip. Ancak binanın durumu da belli. Hal böyleyken bu durumda çalışmakta zor, binanın yıkılması ve bizim mağdur olmamızda zor. Belediye şuan için yıkım kararı çıkarmış değil. Son durum olarak ne olur, ne gibi bir netice kazanır bilmiyoruz. Biz sadece ekmeksiz ve işsiz kalmak istemiyoruz. Çünkü gidebileceğimiz başka bir yer yok. Bu yüzden belediye yıkım kararı alacaksa ya da onarım yapacaksa esnafla muhakkak bir araya gelmeli ve öyle bir çalışma yapmalı ki hem bina daha güzel görünsün, hem belediye zorluk yaşamasın hem de biz yıllardır bu binada esnaflık yapan insanlar mağdur olmayalım, ekmeksiz kalmayalım.” Sözlerine yer verdi.


ŞEHRİVAN ÖZEL – ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim