Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yıldız, kurbanlıkların ehil ellerde eziyet edilmeden kesilmesinin, elde edilecek etin lezzeti ve dayanıklılığını da artıran bir unsur olduğunu belirtti.

 

Yıldız, yaptığı açıklamada, kurban ibadetini yerine getirirken hem dini dini bakımdan hem de hayvan hakları ve ekonomik olarak bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu. "Kurban ibadetini yerine getirmek için seçilen hayvanın büyükbaşlar için 2, küçükbaş için 1 yaşında olması lazım" diyen Yıldız, kurbanlık satın alırken mutlaka veteriner sağlık raporu, hayvan pasaportu veya nakil belgesinin olması, kulak küpesinin bulunup bulunmadığına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Yıldız, kurban edilecek hayvanın dini açıdan olduğu gibi ülke ekonomisi açısından gebe olmamasının önem taşıdığına dikkati çekerek, hayvanlarda gebeliğin tespitinin çok zor olduğunu, besicilerin dahi fark edemeyebileceğini, bu nedenle kurban edilmesi düşünülen dişi hayvanların veteriner kontrolünden geçirilmesini istedi.

 

“NAKİLDEN KESİME KADAR HAYVANA İYİ DAVRANILMALI”

Hayvanın naklinden kesimine kadar özenli davranılması ve strese sokulmamasının dini bir emir olduğu kadar verimlilik açısından da  önem taşıdığını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu: "Hayvanların kaslarında bulunan glikoz, glikojen gibi maddeler, kesimden sonra etin olgunlaşması için gerekli olan maddelerdir. Hayvan çok yorulur ya da strese sokulursa kaslardaki bu madde tüketiliyor. O yüzden eğer biz hayvanı çok yorarsak, kesimden sonra etin olgunlaşması gecikir ve buna bağlı olarak da etin lezzeti, dayanıklılığı azalır. Bu bakımdan hayvanların hem kesim sırasında, hem kesimden önce yorulmaması, hayvanların strese sokulmaması gerekiyor." Yıldız, yine hayvan kesiminin, ehil kişiler tarafından yapılmasını önererek, "Mezbahalarda ve kombinalarda kesim yapmak oldukça önemli çünkü bu mezbahalarda, kesimler profesyonelce ve hijyenik ortamda yapılıyor. Bunun yanında derinin zedelenmeden çıkarılmasının yanı sıra hayvandan çıkan işkembeden bağırsağa kadar birçok şey bu mezbahalarda değerlendirilme imkanı buluyor. Oysa dışarıda çoğu çöpe atılıyor" ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilisim