Gevaş'a 50 kilometre mesafede bulunan İnköyü'nün Dereboynu ve Ağin koylarındaki yüksek kesimlerde yaşayan ancak bugüne kadar görüntülenemeyen yılkı atları, ilk kez kalabalık grup halinde objektiflere yansıdı. Hava sıcaklığının yükseldiği öğle saatlerinden zirveden düzlük alanlara gelen atlar, yavrularıyla bir süre dağın eteklerinde kaldıktan sonra barındıkları bölgelere gitti.

 

Köylülerden Engin Avcı, uzun zamandır bölgedeki yüksek kesimlerde yaşayan atları yılın belirli dönemlerinde görebildiklerini anlattı.

 

Yılkı atları sayısının 40'ı bulduğunu ifade eden Avcı, şöyle konuştu: "Yılkı atları yıllardır bu bölgede yaşıyor. Genellikle havaların ısındığı aylarda, su bulmak için alçak kesimlere inerler. Burada yaşadıkları süre zarfında sayıları da çoğalmış. En son gördüğümüzde büyük bir koloni şeklinde geziyorlardı. Onları görmek için zaman zaman buralara geliyoruz. Bir defasın da atlardan birini yakalamaya çalıştık ama başarılı olamadık. Çok özel hayvanlar. Bu atların turizme kazandırılması gerekiyor.  Bölgeye düzenlenecek turlarla yabancı misafirlerin atları görmesi sağlanabilir." 

 


Fotoğraf: Özkan Bilgin - Anadolu Ajansı

Editör: TE Bilisim