Büyükşehir Belediyesi Meclisinde karar alınan ancak Van valiliği tarafından reddedilen Başkale ilçe merkezinde bulanan Şehit Uzman Kerim Aydın ve Murat Dağdelen Cadde isimlerinin Yılmaz Güney Caddesi olarak değiştirilmesi kararı tekrar gündeme alınarak meclis tarafından onaylanarak, Van Valiliğine gönderildi. Karar; DBP ve AK Parti meclis üyelerinin oy birliği ile geçerken, valilik ya kararı onayacak ya da iptali için mahkemeye başvuracak.

GÜLER: BİZ HALKA SORARAK BU KARARLARI ALDIK

Alınan karar hakkında açıklama yapan Van Büyükşehir belediyesi meclis üyesi Başkale Belediyesi Eş Başkanı İhsan Güler, Başkale halkının kendi sokak ve caddeleriyle ilgili aldığı kararların tartışılmasından büyük rahatsızlık duyduğunu belirterek daha önce verilen isimlerin Başkale halkına sorulmadığını söyledi. Güler, isimlerin verildiği dönemde belediye başkanı ve dönemin kaymakamının beraber Başkale’nin sokakları karanfilden tutun da Başkale ile ilgili olmayan birçok farklı isimlerle isimlendirdiklerini fakat kendilerinin yaptığı çalışmayı halka sorarak yaptıklarını ve halkın aldığı kararlar doğrultusunda Başkale Belediye Meclisi’nin böyle bir karar aldığını ifade etti.

"BAŞKALE İLE İLGİLİ KARARLARI ORADA YAŞAYAN İNSANLAR VERİR"

Güler şöyle devam etti: "Başkale Kaymakamlığı bunu reddetti. Bu yetkinin Büyükşehir meclisine ait olduğunu böyle bir kararın ancak Büyükşehir belediye meclisinde alınabileceğini söyledi. Bunun üzerine biz de bunu Büyükşehir belediye meclisine gönderdik. Burada da sayın vali aynı tarz aynı taktikle bir de bize nasihat eder bir tarzla reddetti. Tabi bir uzman çavuşun hayatını kaybetmesi üzücü bir şey ama bunu getirip Başkale’nin herhangi bir sokağında isimlendirmek veya bununla vatanperverliklerini öne çıkarmaları doğru değildir. Başkale’nin de değerleri, değer yargıları, tarihi, geçmişi var. Başkale’nin, Özalp’ın ve Ankara’nın sokaklarıyla ilgili kararlara orada yaşayanların karar vermesi gerekiyor. Biz de Büyükşehir Belediye Meclisi’nden kararın aynı şekilde geçmesini talep ettik. Yasa gereği vali ya bu defa onaylayacak ya da yargıya taşıyacaktır. Vali beyin de bu sefer Başkale halkına ve halkın iradesi olan meclise saygı göstereceğine inanıyorum" dedi.

BOZBAY: ALINAN KARARLARI KABUL ETMEYİZ

Güler’den sonra konuşan Van Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Cahit Bozbay da alınan bu kararın 10 Aralık İnsan Hakları Haftası gününe denk gelmesinin çok da anlamlı olduğunu ifade ederek Yılmaz Güney ve Ahmet Kaya gibi bu halkın değerleri olan ve sürgünlerde yaşamlarını yitiren bu değerlerin ilçelerde ve kentlerimiz de yaşatmanın çok önemli olduğunu söyledi. Bozbay: "Halkın iradesini hiç kimsenin değiştirme ya da buna ilişkin bir tavır geliştirme hakkı ve yetkisi yoktur. Kanunlar kişilere özel dizayn edilmiş olabilir ama halkın meşru temsilcileri, meşru meclisleri bu konuda karar alıyorlarsa yerel bürokrasi ya buna katılır ya da biz yerel bürokrasinin aldığı bu kararları kabul etmeyeceğiz" şeklinde konuştu. Alınan kararların ardından meclis oturuma ara verdi.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim