Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Van’a geldi. Van’da DAP toplantısında konuşan Bakan Yılmaz İran ilişkileri açısından önemli açıklamalarda bulundu.

 

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, uluslararası anlaşmalarla İran'a uygulanan ambargoların kaldırıldığını anlatarak, "Bu ülkemiz, bölgemiz ve Van için büyük bir fırsat. Bunu kalkınma sürecinde değerlendirmeliyiz. İş adamlarına sesleniyorum. Gereksiz işlerle uğraşmadan, 'biz bu pazara nasıl girebiliriz, iş dünyasıyla iş birliğimizi nasıl geliştirebiliriz' konusunda emek harcanması gerekiyor. Sürekli gidip gelmeliyiz. İş dünyamızın temsilcileriyle gidip geleceğiz ve bu fırsatı değerlendirmeliyiz." Dedi.

 

Elite World Otelde düzenlenen DAP Bölgesi Havza Bazlı Hayvancılık Master Planı Projesi tanıtım toplantısına; Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun. DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Van Valisi İbrahim Taşyapan, AK Parti Milletvekilleri Beşir Atalay, Burhan Kayatürk, 6 ildeki üniversitenin rektörü, kurum amirleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

 

“HAYVANCILIK BİZİM İÇİN ÖNEMLİ BİR SEKTÖR”

Gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan, tarım ve hayvancılık bölgenin en önemli sektörü olduğunu söyledi. Taşyapan ilk olarak şu ifadelere yer verdi: “Tabi ki bununda hayvancılık ayağı bizim için en önemli sektörümüz. Bugün Van ili küçükbaş hayvancılıkta Türkiye’nin 1 numarası. 2 Milyonun üzerindeki küçükbaş hayvan varlığıyla bunu hak ediyor ve bunun mücadelesini veriyoruz. Tabi ki bölgemizde kalkınma tek sektörle olması mümkün değil. Bütün sektörlerin bir araya gelmesi, insan unsuru, birer mastır planlar içerisindeki kalkınmanın öncülleri ve bunların bir araya getirilmesi bir sektörizasyon içerisinde yürütülmesiyle mümkündür. Onun için bölgemizde çok önemli faaliyetlerde bulunan DAP Bölge İdaresi Başkanlığı’nın böyle bir projeye öncülük etmesinden dolayı büyük memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim.”

 

TAŞYAPAN: MATERYALE SAHİP OLACAĞIZ

Proje hakkında konuşan Vali Taşyapan, “Bölgede yatırım yapacak insanlarımıza gerekli teknik desteği, bilgi desteğini sağlayacak bir projedir bu. Burada yatırım yapmak isteyenlerin önüne koyabileceğimiz derli toplu bir materyale sahip olacağız. Dolayısıyla kalkınmanın veya burada yatırım yapmanın altlığı dediğimiz çok önemli bir bilgi bankasına bu projemizi dönüştürmüş olacağız. Bölgemizin bütün alt bölgeleri, havzaları tek tek incelenerek, buralarda neler yapılabilir, küçükbaş hayvancılığa mı uygundur, büyükbaş hayvancılığa mı uygundur, başka türlü yatırımlar mı yapılır, su ürünlerine mi uygundur veyahut tarımda mikro sebzecilik, meyvecilik gibi alanlara mı uygundur. Ne yapılacağına dair derli toplu bir bilgiyi elimize almış olacağız.” Şeklinde konuştu.

 

“PAYDAŞLARIN DESTEK VERMESİ GEREKİR”

Taşyapan yaptığı konuşmada son olarak şunları söyledi: “Belki bu alanda daha önce yapılmış çalışmalar vardır. Ama bölge kalkınma idaremizin bir bölge kalkınma mantığıyla bunu yapacağı ve değerli hocalarımızın buna vereceği katkılarla inşallah 9 ay sonra elimizde elle tutulur ve insanlarımıza, yatırımcılarımıza gönül rahatlığı içerisinde verebileceğimiz derli toplu bir proje mastır plan elimizin altında olacaktır. Bu kıymetli bir çalışmadır, bu çalışmaya sadece hocalarımız değil bölgede olan bütün paydaşların destek vermesi gerekir. Üretici birliklerimiz, tarım gıda hayvancılık il müdürlüklerimiz, buraların teknik elemanları ve başta üniversitelerimiz olmak üzere ne kadar çok paydaşla bunu paylaşabilirsek onların bilgilerinden desteklerinden ve teknik altyapılarından faydalanabilirsek bu mastır plan o kadar daha dolu, o kadar daha faydalı bir plan haline gelecektir. Ben bu planın amaçlarına uygun bir şekilde hazırlanmasında katkı verecek olan herkese şimdiden teşekkür ederim. Bu planın hazırlanmasından sonra da inşallah yatırımcılarımıza ve bu bölgede yatırım yapmak isteyen insanlarımıza güzel bir bilgi bankasının ve önlerini açacak bir yol göstericinin ortaya çıkacağından emin olduğumu belirmek isterim.”

 

YILMAZ: DOĞUDA İLK KEZ DAP OLDU

Bakan Yılmaz, projenin bölgede yaşayan herkesi ilgilendirdiğini söyledi. Van'da yaşanan güzel gelişmelerin sadece kendisini değil bütün bölgeyi etkilediğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu: "Geçmişte 'DAP' diye bir planlama, bölgeye dönük çalışmalar yapılmıştı. Ancak DAP Bölge Kalkınma İdaresi yoktu. İlk kez Doğu Anadolu'nun da bir bölge kalkınma idaresi oldu. 2011 kuruluşunu gerçekleştirdik ve o tarihten bu yana çalışmalarımız yürütüyoruz. Tüm kesimlerin desteğini alarak DAP eylem planını hazırladık. Eylem planımız 2014-2018 dönemini kapsıyor. Bu dönem içinde DAP bölgesinde 21 milyar liralık bir yatırım hacmini ifade ediyor. Bunu 5 eksene oturttuk. Birincisi Tarım ve hayvancılık. Sonra sanayi, fiziki alt yapı ve kentsel dönüşüm, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, beşeri sermaye ve yatırım konuları geliyor."

 

“TARIM ÖNEMLİ ALANLARINDAN BİRİ”

Hayvancılık alanında katma değerin bölgede kalması için ciddi çalışmalar yürüttüklerini ve hayvan borsasını bölgeye kazandırmayı amaçladıklarını belirten Yılmaz, bunların sağlanmasıyla bölge halkının refah düzeyinin daha da artacağını söyledi. Bakan Yılmaz, tarım ve hayvancılık sektörünün bölgenin temel sorunu olduğunu vurgularken, tarımın, kalkınmanın en önemli alanlarından biri olduğunu anlattı. Bakan Yılmaz, "Kalkınmış' denilen ekonomilerin sanayiden önce tarımda devrim yaptığını görüyoruz. Tarımını dönüştüremeyen, sanayileştiremeyen bir ekonominin gerçek anlamda kalkınması mümkün değildir. Biz tarım sektörünü stratejik bir sektör olarak görüyoruz. Çeşitlenen ihtiyaçlar, talep koşulları dikkate alındığında tarım eskisinden de daha önemli bir duruma gelmiştir" diye konuştu.

 

YILMAZ: AMACIMIZ MODERN TARIM SEKTÖRÜ

Amaçlarının modern tarım sektörü oluşturmak olduğunu anlatan Bakan Yılmaz, bunu da halk ile birlikte yapacaklarını bildirerek, "Masa başında, Ankara'da oturarak değil, bölgelerde sizlerle bir araya gelerek bunu sağlayacağız. Üreticimizle, sektör temsilcileriyle, meslek kuruluşlarıyla bu projeyi yapmanızı istiyoruz. Bu nedenle onları bu toplantıya davet ettik. Benim proje ekibinden ricam üreticilerle çok yakın çalışmalarıdır. Verileri oluştururken bire bir üreticilerle, oda başkanlarıyla birlikte bu fikirleri geliştirelim" dedi. Projenin araştırma ve geliştirme çalışmaları için 1.3 milyon lira kaynak ayırdıklarını söyleyen Yılmaz, 9 ay süren projenin tamamlanmasının ardından somut adımlar atacaklarını belirtti.

 

“KAYNAK BİR ŞEKİLDE BULUNUR”

Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü: "Başarılı olmamız için uygulanabilir fikirler ortaya koymamız lazım. Kalkınma Bakanlığı olarak her zaman sizlerin emrindeyiz. Yeter ki uygulanabilir bir proje olsun. Kaynak bir şekilde bulunur. Kaynak gerçek kısıt değildir. Gerçek kısıt doğru, uygulanabilir kaliteli projelerdir. Bu projeler hazırlandığında kaynak bir şekilde bulunur yeter ki bize güzel fikirler ve projeler getirin. Huzur ortamını kardeşliğini pekiştirelim. Yaşadığımız hadiseleri geride bırakarak, birlik beraberlik içinde bölgemizin yatırım ortamını iyileştirmemiz lazım. Yoksulluğu, işsizliği nasıl ortadan kaldırabileceğimizi tartışmamız gerekiyor. Çobanlık bir peygamber mesleği ama maalesef bu gün o mesleğe farklı bakış açısı var. Bu konudaki düşünceleri değiştirmemiz gerekiyor. Bunun iyileştirilmesi konusunda adımlar atıyoruz. Kırsal alanda yaylalarda kadınların emeğine yönelik daha sistemli tanımlamaların geliştirilmesi gerekiyor. Bu konuda çalışmalar yapacağız. Böylece insanların refahını arttıracağız."

 

YILMAZ: SORUN ÖNEMLİ ORANDA AŞILDI

Yılmaz, Van'ın bir sınır olduğunu ve yanı başında devasa bir pazarın bulunduğuna dikkati çekerek, "İran uzun zamandır ambargo nedeniyle ekonomide sorunlar yaşadı. Bu sorun önemli oranda aşıldı. Uluslararası anlaşmalarla İran'a uygulanan ambargoların kaldırıldığını görüyoruz. Bu ülkemiz, bölgemiz ve Van için büyük bir fırsat. Bunu kalkınma sürecinde değerlendirmeliyiz. İş adamlarına sesleniyorum. Gereksiz işlerle uğraşmadan, 'biz bu pazara nasıl girebiliriz, iş dünyasıyla iş birliğimizi nasıl geliştirebiliriz' konusunda emek harcanması gerekiyor. Sürekli gidip gelmeliyiz. İş dünyamızın temsilcileriyle gidip geleceğiz ve bu fırsatı değerlendirmeliyiz" diye konuştu.

 

BAKANI YILMAZ AÇILIŞA KATILDI

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Yüksek Öğretim Kurulu ile imzalayacakları protokolle, üniversitelerin misyonlarını içinde bulundukları bölgeye göre farklılaştırmalarına imkân sunacak bir çalışma gerçekleştireceklerini söyledi. Yılmaz, Yüzüncü Yıl Üniversitesindeki (YYÜ) DAP Üniversiteler Birliği Dönem Başkanlığı Devir Teslim ve Değerlendirme (UNİDAP) toplantısına katıldı. DAP bölgesinde yer alan üniversite rektörleriyle bir araya geldikten sonra Çiftçi Eğitim Merkez'nin açılışını gerçekleştiren Yılmaz, üniversitelerin sadece eğitim ve araştırma kurumları değil aynı zamanda kalkınma kurumları olduğunu belirtti.

 

“ÜNİVERSİTEDE ALTYAPILARIMIZ VAR”

Bulundukları kentlerde yaşanan sorunların giderilmesine, insanların refahına katkı sunan kurumların arasında üniversitelerin de yer aldığını kaydeden Yılmaz, şunları söyledi: "YÖK ile bir çalışmamız olacak. Gelecek hafta eylem planıyla ilgili protokolü imzalayarak yol haritasını çıkaracağız. Üniversitelerimizin misyonlarını içinde bulundukları bölgeye göre farklılaşmalarına imkan sunacak bir çalışmayı birlikte gerçekleştireceğiz. Üniversitede çok insan gücümüz, dinamik öğrencilerimiz ve altyapılarımız var. Bu altyapıları vatandaşımızın paralarıyla yapıyoruz. Sonuçta halkımız vergi veriyor, biz bu vergiden bütün bu imkanları sağlıyoruz. İşte diyoruz ki bu imkanları tekrar vatandaşa çevirelim. Bütün ilgili taraflara üniversitemizin bu tarafını açalım. Bunu yaptığımızda toplum karlı çıkıyor. Daha fazla bilgi ile tanışma imkanı elde etmiş oluyor. Diğer taraftan üniversite de karlı çıkıyor. Öğrencilerimizin daha iyi yetişmesi için pratikle iç içe olmaları lazım."

 

YILMAZ: DAHA PROFESYONEL YAPILMALI

Yılmaz, üniversitelerin çevreleriyle etkileşim içinde olması gerektiğini vurgulayarak, DAP eylem planlarında buna yönelik eylemleri de ortaya koyduklarını ve birçok projeyi desteklerini dile getirdi. Destekledikleri projelerden birinin de Çiftçi Eğitim Merkezi olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "DAP bölgemiz, tarım ve hayvancılığın ağırlıklı olduğu bölge. Ancak buralarda daha profesyonel işletmeciliğin yapılması lazım. Verimliliği arttırmamız, yeni gelişmeleri hızlı bir şekilde takip etmemiz lazım.  Bunu da teorik değil uygulamalı, göstererek yapmamız gerekiyor. Çiftçi Eğitim Merkezlerinin birincisini Fırat Üniversitesine ikincisini de Van'da kurduk. Bunlar sadece içinde bulundukları şehre değil bütün bölgeye hizmet edecek" şeklinde konuştu.

 

BATTAL: BİRÇOK ALANDA EĞİTİM VERECEĞİZ

Açılışta konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise Çiftçi Eğitim Merkezinde yatılı kursa gelecek çiftçilere pratik yaptıracaklarını belirterek, "Bu merkezlerimizin kanatlı ve küçükbaş hayvanlar için de genişletilmesini istiyoruz. Bu konuda Sayın Bakan'ımızın desteğini bekliyoruz. Sebze, meyve, arıcılık gibi alanlarda da eğitim vereceğiz" dedi. Konuşmaların ardından merkezin açılış kurdelesini kesen Yılmaz, beraberindeki protokol üyeleriyle hizmet binasını ve ahırları gezdi. Yılmaz, daha sonra Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe'yi makamında ziyaret ederek, çalışmaları ve projeleri hakkında bilgi aldı. Bakan Yılmaz akşam saatlerinde uçakla Van’dan ayrıldı.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN / ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim