Van Büyükşehir Belediyesi’nin Cumhuriyet Caddesini araç parkına kapatması için başlattığı çalışma akıllara yeniden caddenin kapatılıp kapatılmamasını getirdi. Gazete olarak görüştüğümüz esnaf ve vatandaşların geneli caddenin kapatılmasından yana ancak hiç kapanmamasını isteyenlerde var.

 

Van’ın can damarı olan Cumhuriyet Caddesi kentin önemli sorunlarından birisi olmaya devam ediyor. 2014 yılında büyükşehir olan ve nüfusu 1 milyonu çoktan aşan kentte şehrin yükünü kaldırmakta zorlanan Cumhuriyet Caddesi, deyim yerindeyse tıkanık bir damarı andırıyor. Kazım Karabekir Caddesi ile birlikte iki caddeye sıkışıp kalan şehir merkezinin önemli bir yolu olan Cumhuriyet Caddesi’nin durumu her geçen gün biraz daha kötüleşirken cadde üzerindeki parklar, yeni büyük otobüsler ve artan araçlar nedeniyle caddedeki trafik İstanbul’u aratmıyor. Son yıllarda her seferinde gündeme gelmesine ve trafiğe kapatılmasına rağmen adım atılmayan cadde gelinen noktada büyükşehir Van’a yetmezken, alternatif caddelerin olmamasıyla birlikte tıkanıklığında merkezi oluyor. Parkın ciddi bir sorun olduğu kentte bir kez daha aynı konu bir kez daha gündem olurken Büyükşehir Belediyesi çareyi caddeyi parka kapatmakta buldu. Büyükşehir’in bu kararına Emniyet ‘el’ koyarken yeniden konuşulan o caddeyi halk Şehrivan aracılığı ile değerlendirdi. Cadde esnafı ve kentin büyük bölümü o caddenin araçlara kapatılmasını tek çare olarak görüyor!

 

KAPATIN DİYEN DE VAR TEK ŞERİT DİYEN DE

Van’ın en işlek caddesi olan ve kentin marka değeri olarak kabul edilen Cumhuriyet Caddesi’nin park sorunu bitmek bilmiyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde belediye zabıtaları tarafından cadde üzerindeki araçlar kaldırıldı ancak emniyet olaya el attı. Emniyet güçleri belediye yetkililerine, yetkinin kendilerinde olduğunu ifade ederek araç kaldırılmasını durdurdu... Yapılan bu uygulama yeniden caddesinin araç trafiğine kapatılmasını gündeme getirdi. Gazeteniz Şehrivan olarak daha önce defalarca dile getirdiğimiz caddenin trafiğe kapatılması konusunu cadde esnafına ve vatandaşlara sorduk. Caddenin tamamen trafiğe kapatılmasını isteyende var, hiç kapatılmamasını isteyende...

 

ABİ: VERİM İÇİN KAPANMASI ŞART

Caddenin kapatılıp kapatılmamasıyla ilgili görüştüğümüz Erhan Abi adlı vatandaş şu ifadelere yer verdi: “Caddenin parka değil, tam anlamıyla trafiğe kapatılması gerekiyor. Cumhuriyet Caddesi Van için ciddi anlam bir uğrak noktası olması lazım. İnsanlar caddeye geldikleri zaman sadece gezmeyi, alışveriş yapmayı ve vakit geçirmeyi düşünmeliler. Yeri geldiği zaman belediye tarafından yapılacak olan oturaklar ve diğer alanlarda dinlenmeliler. Cadde üzerinde iki tane park var. Cadde trafiğe kapatılması halinde bu parklarda çok daha güzel bir işleve kavuşurlar. Cadde daha verimli kullanılması için kapanması şart.”

 

DEMİR: KAPANMASIN YASAKLANSIN

Konuyla ilgili görüştüğümüz cadde esnaflarından Fikret Demir caddenin trafiğe kapatılmasındansa parka kapatılmasının daha doğru olacağını söyledi. Demir, “Trafiğe kapatılmasındansa sadece parka kapatılması daha mantıklıdır. Trafiğe kapatılırsa buradaki esnaflar mağdur olur. Esnafın her gün çok sayıda malzemesi geliyor. Bu yüzden trafiğe kapatılmasını doğru bulmuyorum. Ancak park yapılması yasaklanırsa çok güzel olur. Hem caddedeki kalabalık önlenir hem de insanlar daha rahat eder.” Dedi.

 

TUGAY: TEK ŞERİT OLARAK KULLANILSIN

Cadde esnaflarından İdris Tugay ise caddenin kapatılmasının yanlış olduğunu söyledi. Tugay şu ifadelere yer verdi: “Van’da büyük bir trafik sorunu var. Cadde kapatılması trafik sorunu daha da artacaktır. Bu yüzden caddenin trafiğe kapatılmasını doğru bulmuyorum. Cadde üzerinde bulunan kaldırımlar çok dar. Bu kaldırımlarda genişletilirse ve yolda tek şeritli olarak kullanılırsa çok daha güzel olur. Kaldırımlar genişletildiği zaman hiçbir sorun kalmayacak. Van’daki düzgün caddelerin sayısı zaten çok az, bu şekilde caddelerin kapatılması doğru değil. Van’da caddelerin kapatılmasındansa trafiğin yoğun olduğu yerlerde araçlar parklarının yasaklanması daha sağlıklı olur.”

 

DURGUN: CADDE ARAÇ TRAFİĞİNE KAPATILMALI

Caddenin trafiğe kapatılmasıyla ilgili konuşan esnaflardan Lokman Durgun caddenin trafiğe kapatılması gerektiğini söyledi. Durgun, “Caddenin kesinlikle trafiğe kapatılması gerekiyor. Cadde artık hem araç trafiğini hem de insan kalabalığını taşımıyor. Cumhuriyet Caddesi kentin en işlek ve tercih edilen caddesi olduğu için sadece insanlara açık olmalıdır. Biz esnaf için sadece malzeme getiren araçlar giriş yapar çıkarsa, acil durumlarda bir ambulans ya da itfaiye giriş çıkışı olursa yeterlidir. Alternatif yol diyorsunuz, bunun için çok zor değil. Yukarı taraflarda ve Turkuaz AVM’nin olduğu yollarda yoğunluk artırılırsa o zaman cumhuriyet caddesine gerek kalmaz.” İfadelerine yer verdi.

 

AYDIN: SATILIK ARAÇLAR CADDEYE PARK EDİYOR

Araçların caddeye girmemesi gerektiğini ifade eden Özcan Aydın adlı vatandaş caddenin kiralık araçlarla dolu olduğuna dikkat çekti. Aydın şunları kaydetti: “Caddeden insanlar araçlar yüzünden yürüyemiyor. Cadde üzerinde akışı olan araçların iki katı park eden araçlar var. Bu park eden araçların çoğu ise kiralık, satılık araçlardan oluşuyor. Araçlarını satılığa çıkaran insanlar ya da galericiler araçlarını cadde üzerine park ediyor. Buna da ne belediye ne de diğer yetkili olan kurumlar ses çıkarmıyor. Bu kent için büyük bir ayıptır. Satılık araçların cadde üzerinde durması çok çirkin bir görüntüdür. Acilen çözüm bulunmalıdır buna. Bunun çözümü de caddenin trafiğe kapatılmasıdır.”

 

“PARK YASAĞININ OLDUĞU YERDE DE PARK YAPILIYOR”

Esnaflardan Tayfur Bulut belediyenin yapmış olduğu çalışmanın güzel olduğunu ancak emniyetin buna izin vermediği söyledi. Bulut, “Geçtiğimiz günlerde zabıtalar burada araçlarını çektiler. Araçların çekilmesinden sonra cadde çok güzel oldu. Hiç park yapılmadan araçların caddeyi sadece geçiş olarak kullanması çok güzel. Araçlar caddeye park ettiği zaman cadde çok kalabalık görünüyor. Cadde üzerine park edenler ise araçlarını sabah bırakıp akşam alıyorlar. Bunun yanı sıra polisin zırhlı araçlarını caddeye de park etmesi çok yanlış. Özellikle park yasaklarının ya da engelli park alanlarının olduğu yerde yapılan parklar çok doğru değil. Caddenin kesinlikle parka kapatılması gerekiyor.” Dedi.

 

ARSLAN: BÖYLE CADDE OLMAZ OLSUN

Konuyla ilgili görüştüğümüz vatandaşlardan Muhittin Hakan Arslan caddenin çok sıkıntılı olduğunu söyledi. Arslan şu ifadelere yer verdi: “Başka şehirlerin en işlek cadde ve sokaklarına baktığınızda Van’ın en işle caddesi olan Cumhuriyet Caddesine bakmak istemiyorsunuz. Cadde üzerinde insanları kapış kapış kapmak isteyenlerden, üçtekerlere, kiralık araç galerisinden saçma sapan park eden kurum araçlarına kadar araç parkları var. Bir kentin en işlek ve en yoğun olduğu caddesi böyle olur mu? İranlıları Kapıköy’e götürmek ya da Yüksekova’ya götürmek için cadde de bağırmak nedir ben bunu anlamıyorum. Kentin en iyi caddesi buraysa bana göre böyle cadde olmaz.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim