VAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Dikici, Tarım arazilerinin 648 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) yapılan düzenlemeyle yapılaşmaya açılmasının tarıma büyük bir darbe vurdğunu açıkladı. Köylünün elindeki arazıların bu hamle ile kullanım dışı kaldığına vurgu yapan Dikici, haliyle kırsal alandaki tarımsal üretimde sorunların da bundan kaynaklandığını belirtti.

Van Gıdacılar ve İşadamları Derneği (VAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Dikici 16 Ekim Dünya Gıda günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Açıklamasında ülkedeki gıda israfından bölgedeki tarımsal alanların kullanımına kadar bir çok konuyu değerlendiren Dikici, özellikle israf konusuna vurgu yaparak “Yiyiniz içiniz ama israf etmeyiniz” hadisiyle artan gıda israfına değerlendirdi.

“TOPLUM BİLİNÇLENDİRİLMELİ”

Dikici yaptığı açıklamada konu ile ilgili olarak şu ifadelere yer vererek; “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. Her yıl FAO tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde yapılan Dünya Gıda Günü’nde; dünyadaki açlık problemlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının gösterilmesi, ülkeler arasındaki gıda üretimi birlikteliğinin sağlanması, gıdaların üretimi- tüketimi ve satış noktalarındaki hijyen ve sanitasyon etkinliğinin sağlanması ile yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin belirtilmesi amaçlanmaktadır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde milyonlarca kişinin açlıkla boğuştuğu, milyarlarca insanın ise yetersiz beslenme nedeniyle sağlıklı bir yaşam sürdüremediği biliniyor. Ülkemizde de her gün tonlarca ekmek israfı olmaktadır. Bu durumun ünlenmesi için toplumumuzun bilinçlendirilmesi gerekmektedir.” Dedi.

“TARIM ALANLARINA EL KONULUYOR”

Dikici tarım arazileri ile ilgili konuları da değerlendirerek şu ifadeleri kullandı; “Dünya genelinde tarım alanları uluslararası fonlar tarafından satın alınıyor. Verimli topraklar, ya insan sağlığı açısından ne tür sonuçlar doğuracağı belli olmayan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara (GDO) ayrılıyor ya da biyoyakıt üretimi için kullanılıyor. Dünyada yaklaşık 900 milyon insanın aç olduğu ve açlık nedeninin üretilen gıda maddelerinin dengesiz dağılımından kaynaklandığını ayrıca dengesiz ve sınırsız gıda tüketimi obeziteden kaynaklanan sağlık sorunlarını meydana getirmektedir. Ayrıca son yıllarda inşaat sektörünün gelişimi için tarım arazilerini de kurban etmekten çekinilmedi. Tarım arazileri, 648 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) yapılan düzenlemeyle yapılaşmaya açılmıştır. Köylünün elindeki tarım arazilerinin tarım dışı kullanımının önü açan bu karar tarıma vurulan bir darbe oldu. Yapılaşmaya açılan tarım arazilerine lüks konutlar ve turistik tesisler yapılmaya başlandı. Tarımsal üretimle uğraşanlar zorlu bir yaşam içerisindedirler. Yeterli ve uygun fiyatta gıda arazisi sağlanması için tarımsal üretimin sürekli olarak yapılması ve küçük üreticinin korunması, üretimden uzaklaştırılmaması bir diğer hedef olmalıdır. Yukarıda bahsettiğimiz konularda toplumdaki her bireyin azami hassasiyet göstermesi gerekmektedir. Hadisi şerifte de belirtildiği gibi “yiyiniz içiniz israf etmeyiniz” şuuruyla yaşamanız dileğiyle sağlıklı yaşam dilerim.”


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim