TBMM gündemine getirilen iki farklı torba yasa taslağı ile imar, yapılaşma, meslek alanları ve çalışma hayatında önemli değişikliklerin yapıldığı düzenlemeye tepki gösteren TMMOB Van Şubesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Yunus Haylaz, “İş cinayetlerinin ve yolsuzlukların üzeri kapatılırken, bu canların hesabını soran ve rant dağıtımına karşı toplumsal faydanın peşinde koşan, TMMOB ve bağlı odalar iktidar tarafından yok edilmek istenmektedir.” Dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Van Şubesi TMMOB’un yetkilerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçmesi için hazırlanan yeni düzenlemeye tepki gösterdi. Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü eski binası önünde basın açıklaması yapan TMMOB, TMMOB ve bağlı odaların iktidar tarafından yok edilmek istendiğini belirtti.

‘SUSTURULMAK İSTENİYORUZ’

Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasına İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Kamuran Turgut, Ziraat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Murat Demir ve TMMOB’a bağlı oda başkanları destek verdi. Basın açıklamasını okuyan Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Yunus Haylaz, mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini söyleyerek, “Üyelerin yanı sıra tüm çalışanların güvenceli çalışma hakkı için çaba sarf eden, kamu ve toplum yararı için bilimsel çalışmalarını sürdüren ve kamuoyu ile paylaşan TMMOB ve bağlı meslek odalarının özerk yapısının değiştirilerek susturulmasına ve hükümetin emri altına sokulmasına çalışılmaktadır” Dedi.

‘ÖRGÜTLER ETKİSİZLEŞTİRMEYE ÇALIŞILIYOR’

TBMM gündemine getirilen iki farklı torba yasa taslağı ile imar, yapılaşma, meslek alanları ve çalışma hayatında önemli değişikliklerin yapıldığını söyleyen Yunus Haylaz, “Toplamda 24 farklı yasada değişiklik öngören taslaklar, tüm yurttaşlarımızla birlikte mühendis, mimar ve şehir plancıların yaşamını olumsuz etkileyecektir. Ekonomik süreklilik adına öncelikle inşaat sektöründe düzenlemelerle rant sağlamak istenmektedir. Çalışma hayatında öngörülen değişikliklerle koşulları sermaye yararına kara dönüştürmek amaçlı uygulamalarla kölelik düzeni dayatılmaktadır. Tarihsel kültürel ve doğal değerlerin, kıyıların, tarım arazilerinin ve orman alanlarının korunması, yapılı çevrenin sağlıklı ve kamu yararına öncelik alarak geliştirilen politikalar çerçevesinde üretilmesi devletin anayasal sorumluluğudur. Ancak AKP bu sorumlulukları yerine getireceğine çıkardığı yasa ve yönetmeliklerle mühendislik, mimarlık, şehir planlama hizmetlerinin ve toplumsal yarar için çalışan mücadeleci meslek örgütlerinin etkisizleştirmeye çalışmaktadır.” Dedi.

‘DOĞRULARI SÖYLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

İş cinayetlerinin ve yolsuzlukların üzerinin kapatıldığını söyleyen Haylaz, “İş cinayetlerinin ve yolsuzlukların üzeri kapatılırken, bu canların hesabını soran ve rant dağıtımına karşı toplumsal faydanın peşinde koşan TMMOB ve bağlı Odaları iktidar tarafından yok edilmek istenmektedir. Ülke genelinde hükümetin, kent ve kır ölçeğinde yerel yönetimlerin hatalı uygulamalarına, halkın çıkarlarını gözetmeyen faaliyetlerine dair bilimsel-teknik bilgiyi kamuoyu ile buluşturan ve sorunlara çözüm üretmeye çalışan TMMOB ve Odalarımız etkisizleştirilmeye çalışılmaktadır. TMMOB’un demokratik yapısı ilkeli duruşu ve toplumsal muhalefeti iktidarı rahatsız etmiş, kendisi gibi düşünmeyen bütün demokratik kitle örgütlerini hedef haline getirmiştir. TMMOB ve bağlı Odalar, kent içerisinde halkın yaşadığı sorunlara, doğal alanlardaki tahribatlara karşı mücadele etmekte, kamusal yarar ve değerleri korumak amacıyla yürütülen dava süreçlerinde öncü rol üstlenmektedir. Bilimsel bilgi ışığında görüş ve eleştirilerini kamuoyu ile paylaşarak yerel veya genel iktidarın bilinçli bir şekilde halktan gizlediği gerçekleri halka aktarmaktadır. Hatalı planlamalar, kentsel dönüşümde yaşanan haksızlıklar, çevre sorunları, enerji politikaları gibi çok çeşitli alanlarda TMMOB daima kamu yararından yana tavır almış, iktidarda hangi siyasi irade olursa olsun doğruları söylemiş ve yanlışlara karşı mücadele etmiştir. Bu nedenle, geçmişte olduğu gibi bugün de, siyasi iktidarların hedefi haline gelmiştir” Dedi.

‘DİKTAYA TESLİM OLMAYACAĞIZ’

Hükümetin çıkardığı birçok yeni düzenlemeyle ülkenin tüm doğal tarihi, kültürel varlıklarıyla yapılı ve doğal çevreyi kural tanımaksızın imar rantına açtığını ifade eden Haylaz, şöyle devam etti: “İmar Yasası ve Yapı Denetimi Yasası’nda yapılan sayısız değişiklikle, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Yasa ve onun devamı niteliğindeki düzenlemeler ve yönetmelik değişiklikleri ile, bir yandan ülkenin tüm doğal tarihi kültürel varlıklarıyla yapılı ve doğal çevreyi kural tanımaksızın imar rantına açarken, diğer yandan yapı üretim ve denetim sürecindeki mühendislik-mimarlık projeleri arasındaki bilimsel-teknik bağları koparmakta, meslek uygulamalarını kuralsızlaştırmakta, meslektaşlarımızın Anayasa, uluslararası sözleşmeler ve TMMOB yönetmelikleriyle güvence altına alınan haklarını piyasa keyfiyetine tabi kılmaktadır. Üyelerin yanı sıra tüm çalışanların güvenceli çalışma hakkı için çaba sarf eden kamu ve toplum yararı için bilimsel çalışmalarını sürdüren ve kamuoyu ile paylaşan TMMOB ve bağlı meslek odalarının özerk yapısının değiştirilerek susturulmasına ve hükümetin emri altına sokulmasına çalışılmaktadır. Ancak bilinmelidir ki mühendis, mimar, şehir plancıları ve meslek örgütleri, ülke, kamu, halk, meslek, meslektaş yararı bütünlüğündeki mücadelesini sürdürecek, AKP gericiliği, piyasacılığına ve diktasına teslim olmayacaktır. TMMOB Toplumsal muhalefet güçleriyle birlikte eşit, özgür, demokratik, halkların refah, kardeşlik ve barış içinde yaşadığı, gericiliğin dogmatizminin alt edildiği, bilim ve tekniğin aydınlatıcılığındaki toplum mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir.”


Orhan AŞAN - Şehrivan

Editör: TE Bilisim