Meral YILDIZ / ŞEHRİVAN ÖZEL

Son birkaç haftadır Van’da birçok genç isim farklı branşlarda aldıkları başarılar ile öne çıkıyor. Kimisi atletizmde, kimisi kanoda, kimisi takım sporlarında öne çıkan sporcular Van’ın medarı iftiharı olmaya devam ediyor. İmkansızlıklar içerisinde spor yapıp adını ulusal ve turnuvalarda zikrettiren sporcuların birçoğunun hikayesi ise aynı noktada buluşuyor: İmkansızlıklardan şampiyonluklara…

VAN’IN SPORCU GENÇLERİNİN MAŞALLAH’I VAR!

Nevin İnce, Muhammed Tahir, Mahsum Değer… Bu isimler son dönemlerde Van’ı temsilen ulusal ve uluslararası spor branşlarında başarı elde eden isimlerden sadece birkaçı… İmkansızlıklar içerisinde yetişip büyük başarılar elde edip şampiyonların sayısı her geçen gün artarken bu isimlerden birisi geçtiğimiz haftalarda başarı elde eden Mahsun Değer oldu. Son birkaç haftadır başarılarıyla Van’ın gururu olan diğer gençler gibi Van’ın adını gururla taşıyan isimlerden birisi olan Değer, Çaldıran’da yetişip 6 bin metre kros şampiyonu olarak dikkatleri çekti. Başarılar kazandıktan sonra başarı hikayesi ile dikkatleri üzerine çeken onlarca sporcudan birisi olan Değer de çobanlıktan sporculuğa uzanan bir kariyer sahip. Sporla tanıştıktan sonra hayatı değişen, ardından bu sporu bir başarı hikayesine dönüştüren onlarca isimden birisi olan Değer diğer sporcularımız gibi gözünü yükseğe dikmiş durumda. Uluslararası camilarda başarı arayan Değer gibi diğer sporcular da hem ülkede hem yurt dışında başarı peşinden koşarken bir taraftan da yaşıtları ve küçüklerine hem ilham hem de bir rol model oluyor

BAŞARI HİKAYELERİ BİR BİR YAZILMAYA DEVAM EDİYOR

Van’ın Çaldıran İlçesinin Yukarıyanık Köyünde 2002 yılında dünyaya gelen milli sporcumuz Mahsum Değer, önce ailesini şimdiler de ise ülkesinin gururu oldu. Köyde çobanlık yapıp koyun güderken aynı zamanda okul hayatına da devam eden Değer, okuldaki beden eğitimi öğretmeninin girişimleri sonucu sporla tanıştı. İlk zamanlar hayatında sadece sıradan bir uğraş olan spor daha sonra Değer’in hayatını değiştirdi. Sporla tanıştıktan sonra özgüven kazanan Değer, daha sonra sporu sadece Van’la sınırlı bırakmayarak başarıdan başarıya koştu. Milli sporcu Değer, 2019 yılında Romanya'da gerçekleştirilen 20 Yaş Altı Balkan Şampiyonası ile Arjantin'de yapılan 34’üncü Dünya Dağ Koşuları Şampiyonasında ikinci oldu. Mersin'de de Okullar arası Puanlı Türkiye Birinciliği Yarışmasında şampiyon olan milli sporcu, 1-2 Eylül tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen Türkiye 20 Yaş Altı Şampiyonası ile 20 Yaş Altı Balkan Atletizm Şampiyonası'nda altın madalya alarak kısa sürede büyük bir başarıya imza attı. Değer, spor hayatındaki başarıyı ve sonraki hedeflerini anlattı. 

ÇOBANLIKTAN MİLLİ SPORCULUĞA

Milli Sporcu Mahsum Değer, Çaldıran İlçesinin Yukarıyanık köyünde dünyaya geldiğini ifade etti. Değer, “Köyde olduğum zamanlar dağda bayırda koyun kuzu peşinde koşardım. Köydeki hayatım daha çok çobanlık üzerineydi. Dağda bayırda koşarken aynı zamanda okula da giderdim. Ortaokul son sınıftayken beden eğitimi öğretmenim tesadüfen götürdüğü bir yarışmada derece yaptım. Daha sonra Hüseyin Hoca ile tanıştım ve spor hayatıyla tanıştım. Yaklaşık 3-4 yıldır Hüseyin Hoca ile birlikte spora düzenli olarak devam ediyorum” dedi.

DÜNYA OLİMPİYATLARINDA ÜLKEMİ TEMSİL ETMEK İSTİYORUM

Spora başlarken hedeflerinin küçük olduğunu söyleyen Değer, “Daha çok özgüven eksikliğinden olsa gerek hedeflerim çok küçüktü. Sporu keşfettikçe hedeflerim büyüdü. Koştukça, antrenman yaptıkça hedeflerimde büyüdü. En son 12 Eylül’de İstanbul’da yapılan Balkan Şampiyonasında altın madalya alarak Balkan şampiyonu oldum. Önümüzde U23 Avrupa şampiyonası var. Orada ülkemizi Türkiye’mizi temsil etmek ve madalya almak istiyorum. Asıl hedefim 2024’te yapılacak olan dünya olimpiyatlarında ülkemi temsil etmek.” Şeklinde konuştu.

SPOR HAYATIMI DEĞİŞTİRDİ

Sporun hayatına çok şey katığını ve hayatında büyük değişiklikler yaptığını vurgulayan Değer, “Sokaklardaydık spordan önce. Sokaklarda olan bir insan neler yapar sizde az çok tahmin edersiniz. Hocalarımız bizi keşfedince hayatımızda değişiyor. Umutlarımız artıyor. Spor hayatımın her alanında var artık. Kötü bir alışkanlık edinmeye zaman bırakmıyor. Bu konuda şanslı olduğumu düşünüyorum. Spor sayesinde hayatım artık daha güzel.” Diye konuştu.

HEDEFİM DÜNYA ŞAMPİYONU OLMAK

Spor hayatına başlarken ailesinin olumlu yaklaşmadığını söyleyen Değer, “Spora başlarken bazı sorunlar yaşadık ailemle. Ancak daha sonra ailemde farkına vardı ve destek oldular. Ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Desteklerini esirgemiyorlar. Birada avantajımın bu olduğuna inanıyorum. Ailem konusunda şanslıyım. Spor hayatım devam ederken eğitimimi de aksatmadım. Ve üniversiteyi kazandım. Şuan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Antrenörlük bölümü ikinci sınıf öğrencisiyim. Elimden geldiğince okula vakit ayırıyorum.” Dedi. Hayatındaki en büyük hedefinin 2024 yılında yapılacak olan Dünya Olimpiyatlarında Türkiye’yi temsil etmek olduğuna dikkat çekti.

İŞADAMI FETTAH TAMİNCE’DEN MİLLİ SPORCUYA DESTEK

Değer’in antrenörü Hüseyin Esen ise Mahsum’un spora başlarken üzerine bıraka bıraka daha iyi yerlere geldiğini söyledi. Esen, “Mahsum daha sonra hedeflerine adım adım ilerledi. En son 1-2 Eylül’de Türkiye şampiyonasında İstanbul’da yapılan gençler Türkiye şampiyonasında 5 bin metrede Türkiye şampiyonu oldu. 12 Eylül’de de 5 bin metrede Balkan şampiyonu oldu. Balkan şampiyonu olduktan sonra çeşitli kurum ve kuruluşlardan olumlu tepkiler aldı. Bu süreç içerisinde sayın valimiz, spora bakan vali yardımcımız, emniyet müdürümüz bir kutlama gibi sporcumuza destek oldular. Bundan sonraki süreçte destekte olacaklarını söylediler. Bu durum bizi gerçekten çok mutlu etti. Milli takımlarda ter döken sporcuların tek sorunu sponsor bulamamalarıydı. Bizde o dönemlerde dile getirdik ve basında da yer edindi. Sağ olsun daha sonra tanınmış iş adamı Fettah Tamince sporcumuza destek olacağını söyledi ve sponsor oldu. Bu da bizi hedeflerimize daha da yaklaştırdı diyebiliriz.” Diye konuştu.

ÜLKEMİZİ VE İLİMİZİ TEMSİL ETMEK EN BÜYÜK HEDEFİMİZ

Antrenör olarak şimdiye kadar çeşitli sporcular yetiştirdiklerini söyleyen Esen, Avrupa şampiyonu, dünya şampiyonu yetiştirdiklerini belirtti. Esen, “Şimdiki hedefimizde Mahsum’u olimpiyatlara katılması için çalışmak. Bir antrenörün en büyük hedefi sporcuları olimpiyatlara katılması için çalışmak. 2024 yılında yapılacak olan şampiyonaya katılmak hedeflerimiz arasında. Hatta en büyük hedefimiz bu. Adım adım planlayıp çalışacağız ve inşallah bunu başaracağız. Temmuz ayında Avrupa 23 yaş altı şampiyonası var. İlk etapta Avrupa şampiyonasında 5 bin ve 10 binde madalya almayı planlıyoruz. 2024 olimpiyat sürecine kadar Avrupa ve Balkan şampiyonalarında çeşitli madalyalar almayı planlıyoruz. Son olarak da dünya olimpiyatlarında ülkemizi ve ilimizi temsil etmek en büyük hedefimiz. Bunu da gerçekleştirecek güçte ve kuvvetteyiz. Bize sponsor olan Fettah beye de teşekkürlerimizi iletiyoruz” Şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim