ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM- Bir bölgede yapılan asfalt çalışmasının bile birkaç hafta sonra su, elektrik, doğalgaz, altyapı gibi çalışmalardan dolayı kısa sürede talan edildiği Van’da bitmeyen altyapı çalışmalarının mağduriyeti devam ediyor. Her defasında farklı bir hizmetin geçtiği mahalle, cadde ve sokaklar her seferinde bozulan yollardan dolayı sıkıntı yaşıyor.

BİR YER YAPILIYOR, ÖTEKİ YIKILIYOR

Doğalgaz ile 10 yıl gibi bir süre önce buluşan Van’da, geçen 10 yılda gazla buluşmada önemli bir mesafe katedilse de doğalgazla ilgili çalışmalara dair tartışmalar hiç bitmiyor. Merkezde kullanılmaya başlandıktan sonra geçen 10 yılda şehirin bazı noktalarına belli ilçelere de giden doğalgaz kent merkezi dahil daha birçok mahalle ve ilçeye ulaşmayı bekliyor. İskele başta olmak üzere kentin köklü mahallelerinde bile doğalgaz ile buluşma hasreti çekilirken doğalgazın gittiği birçok yerde de doğalgaz sonrası başlayan mağduriyetler konuşuluyor. Her elektrik, su, doğalgaz çalışmasından sonra yolları kestebek yuvasına dönen kentte, doğalgaz ile buluşmasına rağmen sevinci kursağında kalan yerlerden birisi de Karşıyaka mahallesi oldu. Yıllardır doğalgaz ile kavuşmayı bekleyen mahalleli tam gaza kavuştu diye sevinirken aylar önce biten çalışmaya rağmen bir türlü kapatılmayan yollardan dolayı mağduriyet yaşamaya başladı. İlgili firmanın açılan çukurları bile kapatmadan gittiği, vatandaşın kendi çabası ile doldurulduğu mahallede vatandaşlar yolları yapılması için çağrıda bulundu.

İKİ AY ÖNCE GAZLA BULUŞTULAR BU KEZ YOLLARINDAN OLDULAR

Van şehir merkezine 3 kilometre uzaklıktaki Karşıyaka Mahallesi’nde 2 ay önce başlatılan doğalgaz çalışmaları ve altyapı çalışmaları nedeniyle bir türlü tamamlanmayan yollar mağdur etmeye devam ediyor. Vatandaşlar, çalışmalarında yapılan kazılar nedeniyle yollarda oluşan çukur, toz ve dumandan dolayı yolların biran önce düzeltilmesini istiyor. Yolları yapıldıktan sonra gaz hattının çekildiği çukurların bile kapatılmadığını söyleyen mahalleli en azından geçici de olsa bir bakım ile yolların düzene konuşması talebini dillendiriyor. Kış mevsimi öncesinde yollara bir çözüm bulunması ve bir an önce onarılmasını isteyen mahalle sakinleri, Şehrivan aracılığıyla belediyeye yaptıkları çağrıları yenilediler.

ÇALIŞMA BİTTİ, YOLLAR YAPILMADI

Vatandaşların mağduriyetinin giderilmesini istediklerini ifade eden Sebattın Tayanır, “2 ay öce doğal gaz çalışması yapıldı. Çalışmalar esnasında burada yaşayan insanlar çok zorluk çekti. Çalışma süreci boyunca toz, çamur ve çukurlar içerisinde evlerimize gidebiliyorduk. Şimdi ise çalışmalar bitti, doğalgaz geldi fakat yollar halen aynı durumda, biz onlardan asfalt istemedik sadece çukurlaştırdıkları yerlerin üstünü kapatmalarını istedik. Onlar bozdu ve yapmıyorlar, şehir merkezine 3 kilometre uzaklıktaki bir yerin böyle bırakılmasını doğru bulmuyorum. Kendi kazdıkları çukurları yine biz kapatmaya çalıştık. Kendi imkânlarımızla iki el arabası toprak getirerek, çok derin olan çukurlara döküp arabaların fazla asar almamasını önledik. Mahalledeki insanlar tozdan ve dumandan camlarını açamaz hale geldi. Hem süreçten dolayı mağduruz hem de yollardan dolayı artık bizim mahallemize de el atılsın burada çok az bir nüfus ikamet etmiyor. Yazık değil mi bu insanlara buradan yetkililere sesleniyorum mahalle yollarına bir çözüm bulunsun.” Dedi.

DOĞALGAZ SEVİNÇLERİ KURSAKLARINDA KALDI

Mahallenin birçok derdinden yakınan İnan Bazar, “Doğalgaz gelecek diye mahalleli olarak sevindik. Ancak doğalgaz gelmesine rağmen yaralarımızı etkilemedi. Çünkü doğalgaz geldi, bu sefer yollar yıkıldı ve yıkılan yollar yapılmadı. Aslında biz kendimizi bildik bileli bu yollar hep bozuktu. Çok fazla tümsek var, çok fazla çukur var bundan dolayı arabalar çok fazla hasar görüyor. 2 ay önce doğalgaz çalışmaları bitti, çalışmalardan sonra yollarda yapılır dedik ve dediklerimizle kaldık. Kötü olan yolları biraz daha kötüleştirdiler. Şehir merkezine yakın bir mahalle yollarının bu kadar feci şekilde olmasını batıdaki hangi şehirde gördünüz. Burada yaşanan insanların sesine kulak versinler. Çünkü burada da yaşayan ve yollardan mağdur olan insanlar var. Açıkça söylemek gerekirse çalışma sistemlerinde sıkıntı var. Eğer düzgün bir çalışma sistemleri olsaydı bu yolları bu halde bırakıp gitmezlerdi. Biz bu yolların yapılması için defalarca dilekçe vermemize rağmen hiçbir şekilde bize uğramayıp, derdiniz var mı diye sorma tenezzülünde bulunmadılar. Bu yollardan dolayı defalarca kaza oldu. Arabaları sürerken bile çukurlardan dolayı hemen bir kaza olacakmış gibi korkuyoruz.” Şeklinde konuştu.   

YOLLAR ARABALARA HASAR ÇIKARIYOR

Bozuk yollardan dolayı servis şoförü Ömer Çağ, mağdur olduklarını dile getirerek şunları söyledi: “Kimse bu yollarla ilgilenmiyor, geçenlerde bu yollardan dolayı kaza yaptım. Arabanın çok masrafı çıktı, bu mağduriyeti kimsenin yaşamaması için ellerinden geleni yapsınlar. Çünkü sabahın erken saatlerinde ekmek parası için çalışmaya başlıyoruz. Yollardan dolayı da kazandığımız parayı arabanın masraflarına veriyoruz. Belediyeye bu yollar için defalarca dilekçe verdik, tamam ilgileniriz deyip geciktiriyorlar. Ne halde olduğumuzu kimse bilmiyor. Gelip görmeleri lazım nasıl perişan olduklarımızı ve nasıl bir halde yaşadığımızı bilsinler. Van’da yollar sürekli yapılıyor, ama sadece cadde ve sokakların yolları yapılıyor. Bütün mahalleleri dolaşsınlar asıl yollar yapılıyorsa, oranın yolları yapılsın.  Yollara en çok ihtiyacı olan mahalleliler diye düşünüyorum.” 

KIŞ MEVSİMİ AYRI BİR DERT

Yollarımız perişan halde arabalarımız hurdaya döndü cümlelerini kullanan Hasan Hanya, şöyle devam etti: “Aslında bizim bilgi alıp ve verdiğimiz yer muhtarlık, biz yollar için muhtarlığa gittiğimiz de oda bize ben gereken yerlere başvurdum fakat geciktiriyorlar bizi diyor. Mahallenin hali hep böyleydi, onların yüzünden perişan haldeyiz. Gelip doğalgazı yaptılar ama yolları daha kötüleştirip gittiler. Bazen de gelip çukur yollara yama yapılıyorlar, üstünden bir hafta geçmeden yaptıkları yamalar tekrar çöküyor. Yamaları bile düzgün yapmıyorlar. Bana göre bu mahalle sahipsiz, çünkü sahibi olan bir yer bu kadar kötü yollara ve bu kadar kötü bir çevreye sahip değildir. Sahipsiz bir yerin ne yolları yapılır ne de orada yaşayan insanları ciddiye alırlar. Bizim tek isteğimiz bu yollara bir çare bulsunlar, geçmişten bugüne kadar bozuk yollara razı olan mahalle sakinlerinin sesine kulak versinler. Önümüz kış ve kış mevsiminde yolların daha kötü bir hal aldığını da söylemek istiyorum.”

“YOLLAR ÇUKUR VE TÜMSEKLERLE DOLU”

Son olarak servis şoförü Turan Tayanır, yolların yapılmamasına tepkili olduğuna değinerek, yol yüzünden yaptığı kazayı anlattı. Tayanır, “Doğalgaz gelemden öce yollar perişan durumdaydı, doğalgaz geldikten sonra da değişen bir şey olmadı. Derdimize biraz daha dert eklendi. Çünkü doğalgaz için açtıkları çukurların üstünü bile kapatmadan gittiler. Geçenlerde bu çukurlar ve tümsekler yüzünden arabamın tekerliği çıktı. İçinde de bir sürü yolcu vardı, o yolculara bir şey olsaydı ne cevap verecektim.  Biz belediyeye toplu bir şekilde gitmemize ve sürekli dilekçe vermemize rağmen olumlu hiçbir geri dönüş alamadık. Gördüğünüz gibi yollar çukur ve tümseklerle dolu. Cumhurbaşkanının gelmesiyle çarşıdaki bütün yollar yapılmaya başlandı. Hatta 10 yıldır çözülmeyen çevre yolu bile hemen çözülüp yapılmaya başlandı. Bizim de sesimizi duysunlar bizim de yollarımız yapılsın. Kaç yıllık servis şoförüyüm daha bu mahalle de düzenli bir yol görmedim”

Editör: TE Bilisim