Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (RYD-Der) Van Şubesi, olaylar nedeniyle göçlerin yaşandığı Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde insanların barınma, sağlık, geçim, eğitim gibi sorunlar yaşadıklarını belirterek, hem vatandaşları hem de ulusal ve uluslararası yardım kuruluşlarını sessiz kalmamaya davet etti.

 

Merkezi Diyarbakır’da bulunan ve IŞİD’in Musul’a yönelik saldırısıyla Türkiye’ye artan göçler nedeniyle kurulan RYD-Der, birkaç ay önce 11’inci şubesini de Van’da açtı. Van şubesi, Cumartesi günü yaptığı çalışmalarla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

 

3 AYLIK PERFORMANS

Van’ın hem özel durumu, hem de çevre illerden ve dış ülkelerden gelen göçler nedeniyle 4 ay önce kurulduklarını belirten RYD-Der Van Şube Başkanı Alaattin Dağhan, 3 ay içinde 400-500 bin TL’ye tekabül edecek bir yardım malzemesi topladıklarını söyledi. Yüksekova’daki özel durum nedeniyle Avrupa’yı içine alacak şekilde “Kardeş Aile” projesi de başlattıklarını belirten Dağhan, şimdiye kadar 215 aile ile Avrupa’daki ailelerle buluşma sağladıklarını ifade etti.

 

5 BİN AİLEYE YARDIM

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesiyle birlikte şimdiye kadar Yüksekovalı 5 bin aileye gıda yardımında bulunduklarını belirten Dağhan, yapılan yardımlarla ilgili şunları söyledi: “Burada 2 bin 500 aileye ayni yardım yaptık. Şemdinli’ye 1000 koli yardım yaptık. Yüksekova’ya gidip koordinasyon çalışmaları yaptık. İlk gün 20 tona yakın malzeme götürdük. 70’e yakın çadır götürdük, ancak kaymakamlık ‘devlet var, devlet kuracak’ diyerek çadır kurmamıza izin vermedi. Devletin de yaptığı şu anda sadece tespit komisyonu var, onun dışında barınma ve diğer konularla ilgili bir çalışma yok. Biz aslında bu işi yaparken devletin de işini kolaylaştırıyoruz. Bir yardım kuruluşuyuz, bütün kurumlarla çalışmaya hazırın”

 

YARDIM ÇAĞRISI

Van’da vatandaşların yardım konusunda katkılarını esirgediğini, bunun böyle olmaması gerektiğini söyleyen Dağhan, şunları kaydetti: “Basın aracılığıyla bütün halkımıza, ulusal ve uluslararası yardım kuruluşlarına çağrıda bulunuyoruz; sağlık, barınma, eğitim, yiyecek, giyecek, psikolojik gibi konularda sıkıntı yaşayan Yüksekova halkına daha fazla sosyal problemler ortaya çıkmadan yardım eli uzatılmalı. Fitreler daha çok göç eden insanlara aktarılırsa iyi olacak. Sınır tanımayan doktorlara da çağrı yapıyoruz. Özellikle ilçede kadın ve çocuklar hastalıklarla mücadele ediyor. Yüksekova’da yaralar bir an önce sarılmalıdır.” 

Editör: TE Bilisim