"Ceviz kenti" olarak bilinen Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde organik tarım yapan Murat Bilici, yaklaşık 7 yıl önce diktiği ağaçlarından yumurta büyüklüğünde ceviz topluyor.

 

Parlak sarı rengi, ince kabuğu, lezzetiyle ilgi gören ve pazarda taneyle satılan Adilcevaz cevizi, büyük talep görüyor. Adilcevazlı ceviz üreticisi Murat Bilici, yaptığı açıklamada, 7 yıl önce bahçesine diktiği bazı ceviz fidelerinden, son 3 yılda yumurta büyüklüğünde ceviz aldığını söyledi.

 

Normalin üstünde büyüklükte ceviz veren ağaçlardan fide yetiştirmeyi planladığını ifade eden Bilici, şöyle konuştu: "Bahçemdeki bazı ağaçlarda, yumurta büyüklüğünde ceviz yetişiyor. Bu büyüklükteki cevizi görenler şaşırıyor ve hayatlarında bu kadar büyük ceviz görmediklerini söylüyor. İlk etapta bu cevizlerden 10 ile 20 bin arasında aşılı fide yetiştirerek, aşılı fidanları piyasaya sürmeyi düşünüyorum. Bunun için yetkililerden destek bekliyorum. Bu irilikteki cevizleri, Adilcevaz'ın gerçek cevizi olarak piyasaya sunmak istiyorum. Bahçemde 50 bine yakın ceviz fidesi var. Önümüzdeki yıl bunlara da aşı yapacağım. İleriki yıllarda daha fazla fide yetiştirmeyi hedefliyoruz." Bilici, 25 dönüm kapama ceviz bahçesinde de meyve veren 500 ceviz ağacı bulunduğunu belirterek, ileriki yıllarda bunları da aşılayarak tek tip ceviz yetiştireceğini bildirdi.

 

BİLİCİ: KESİNLİKLE HORMON YOK

Büyük cevize yoğun talep olduğunu ifade eden Bilici, yeterli miktarda üretim yapamadıkları için talebi karşılayamadıklarını söyledi. Bilici, şunları kaydetti: "İnsanlar cevizin büyüklüğünü gördüğünde 'hormonlu mu?' diye soruyor. Kesinlikle cevizimizde hormon yok. Sadece hayvan gübresi kullanıyoruz. Kesinlikle herhangi bir zirai gübre ve ilaç yok. Sanıyorum Adilcevaz'da hatta Türkiye'de bu büyüklükte ceviz yok. Cevizin iç ağırlığı yaklaşık 13, tane ağırlığı ise 21 gram. Bunlar da diğer cevizler gibi lezzetli. Kabuğu ince, iç doluluk oranı yüksek ve güzel bir ceviz." 

Editör: TE Bilisim