Her halde şimdiye kadar hiçbir seçim döneminde adaylık süreci bu kadar hızlı gelişen bir seçim süreci yaşamadık.

 

Seçime 5 ay gibi bir süre kala partilerin neredeyse tamamını bu kez belirleyecek gibi.

Daha önce adaylarını açıklayan partilerden sonra Ak Parti’de çok hızlı bir süreç başlattı. YSK bile kamu çalışanları için son istifa tarihini 1 Aralık 2018 olarak belirlerken AK Parti son başvuru tarihini 12 Kasım olarak açıkladı.

Yani vakit tamam gibi.

 

Pazartesi gün son başvurular yapılacak ve süreç başlayacak.

Üstelik bu sefer süreç eskisi gibi de işlemeyecek. Artık o bol afişli, bol kalabalıklı temayüller de yok. Online temayül yapılacak, temayül aynı gün Recep Tayyip Erdoğan’ın önüne online olarak düşecek.

 

Kasım sonuna kadar da AK Parti adaylarını belirlemeyi hedefliyor.

Süreç hızla ilerlerken biz de bu anlamdaki son aday kulislerini yazıyor olacağız.

Bitime 3-4 gün var ve bu süre yüzlerce adayın daha başvurması, karar vermesi demek. O yüzden biz ismi sıcağı sıcağına konuşulan isimleri süre bitmeden paylaşalım:

 

***

 

Mehmet YAŞAR

 

Belediyecilikte 1991’den yana bu döneme dek hemen hemen her birimde görev yapmış bir isim. İşletme, iktisat, sosyal bilimler fakültelerinde eğitimini tamamlamış bilgi ve tecrübesi üst düzeyde. 2004 satın alma müdürlüğü, 2006 özel kalem, müdürlüğü, 2007 Belediye Başkan yardımcılığı, 2016 yılında büyükşehir belediyesi genel sekreterliği, 2017 genel sekreter yardımcılığı, Belediye Vanspor Yönetim kurulu üyeliği ve Bem Bir Sen sendikası şube sekreterliği gibi bir çok görev yaptı. Onun için aslında belediyenin hafızası demek de mümkün. Belediyenin 20-30 yılını ve belediyeyi en iyi bilen isimlerinin belki de başında geliyor. Belediye ile ayrıldığı tek süreç ise geçtiğimiz dönem. Kaya’nın gelmesiyle birlikte görevleri alınan, belediyeye alınmayan, kendi deyimiyle bir süre sonra da odasının kapısı kırılarak o odası da elinden alınan bir isim. Kayyum sonrası belediyede genel sekreter olarak başladı fakat kısa süre sonra koltuğu Mustafa Yalçın’a bıraktı. Buna rağmen ismi hep konuşuldu, kentte hep en çok konuşulan isimlerin başında geldi. Gelenlerin bir bir geri döneceği düşünüldüğünde kalanlar arasında belediyeyi en iyi bilenlerden olduğu için ismi de adaylık için çok sıcak duruyor. Yaşar’ın adı uzun zamandan beridir Büyükşehir Belediyesi için ismi konuşulanlardan. Bir çok kesimin bu yönde bir çıkış yapması yönünde beklentisi var. Uzun süredir sessizliğini koruyan ve henüz bu yönde kendisi tarafından bir açıklama gelmemiş olan Mehmet Yaşar’ın pozisyonun ne olacağı kamuoyunda merakla bekleniyor.

 

Atıf ÇİÇEKLİ

 

İki yıl önce kayyumların kentte belediye başkanları olarak gösterilmek isteneceği belki de o dönemler hiç kimsenin aklının bile ucundan geçmeyen bir konuydu. Göreve başladıklarında bin bir tereddütle işe konulan kayyumların burada yaşattığı değişimin en önemli isimlerinden birisi Atıf Çiçekli. Kentte görev yapan onlarca kayyum belediye başkan arasında ismi belediye başkanlığı ile en çok anılan da kendisi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her seferinde deprem sonrası Van’ı tanımlarken “Van’ın yanına bir Van daha koyduk.” Sözünü, Çiçekli’nin Edremit hizmetleri için söylemek mümkün. Gerçek manada Edremit’in yanına bir Edremit daha koydu. Edremit’e kim aday gösterilsin şeklindeki konuşmaların neredeyse hepsinde adı geçiyor. Halk onun aday olması noktasında ciddi bir istek gösteriyor. Bir çok konuşmanın, siyasi kulisin en güçlü ismi olarak anılıyor. Devletin, hükümetin böyle bir tasarrufu olur mu bilmem ama iki yıl içinde Edremit’te muazzam işler yapan Çiçekli’nin Edremit’ten belediye başkan adayı gösterileceği ciddi ciddi konuşuluyor. Halk ile müthiş bir ilişki kuran, hizmetleriyle Edremit’te devrim yapan Çiçekli’nin başkan adayı olarak duyurulması kimseyi şaşırmasın derim.

 

Nihat İNANÇ

 

Şu sıralar sessiz olsa geçtiğimiz dönemlerin siyaseten en güçlü isimleri arasında oldu hep. Geçtiğimiz 2015 seçimlerinde Muş Rektörlüğü görevini bırakarak çok güçlü bir aday olarak Van’a geldi. O dönem listelerde olması neredeyse kesin gözüyle bakılırken sürpriz bir şekilde listede yer bulmadı. Ama ciddi bir heyecan uyandıran, etki eden bir aday adaylığı süreci geçirdi. Ardından akademisyenlik görevine döndü ve Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı olarak atandı. FETÖ ile mücadelenin en güçlü isimlerinden ve üniversitelerinden birisi olarak Muş’ta adından çok söz ettiren İnanç’ın yöneticilik konusundaki yetkinliği bu seçimde de kulislerde adını konuşturan nedenlerden. Muş’ta uzun yıllar unutulmayacak işler yapan İnanç’ın büyükşehir adaylığı da şu sıralar gündemi meşgul ediyor. Onunla çalışanların yöneticiliğini, iş disiplinini ve vizyonunu bir araya getirerek Van Büyükşehir için güçlü bir noktada gösteriyor. Kendisinin böyle bir başvurusu olmasa da teklif gidebilecek isimler arasında gösteriliyor.

 

Gökhan GİRGİÇ

 

Genç siyasetçiler arasında sıyrılan isimlerden. Gençlik kolları döneminde ilçe başkan yardımcılığı sürecine kadar her daim aktif siyaset yapan, bir çok çevrede genç yaşına rağmen tanınan bir isim. İkili ilişkileri ve diyalogları ile biliniyor. Bunun yanında deyim yerindeyse siyasetin okulundan, gençlikten yetişmesi ona ciddi bir deneyim katıyor. Van’ı da Van’ın yapısını da genç yaşına rağmen iyi biliyor. Hali hazırda İpekyolu ilçe teşkilat yönetiminde aktif olarak çalışıyor. Tuşba Belediyesi için çevresinin ciddi bir beklentisi var haliyle. Tuşba’daki aile yapısına bakacak olursak destek görebilecek ve potansiyeli olan isimlerden birisi.

 

Seyithan RAZİ

 

Van’a son olarak Milli Eğitim Müdürlüğü için ismi geçmişti. Fakat atanmasıyla ilgili somut bir adım atılmadı. Van’ın son yıllarda yetiştirdiği önemli bürokratlardan biri oldu. Hüseyin Çelik ile başlayan danışmanlık süreci, üst düzey bürokratlık görevlerine erişmesine kadar uzandı. Milli Eğitim Bakanlığı, Dış İşleri Bakanlığı gibi önemli bakanlıklarda üst düzey görevler yürüttü. Son olarak ABD’de eğitim ateşeliği yaptı. Vizyonu var ve genç bir yönetici olarak Van’da flaş bir şekilde aday gösterilebilir. Milli Eğitim Müdürü olarak beklenirken belediye başkan adayı olarak gösterilebilir.

 

Gıyasettin Kırekin

 

Milli Eğitim kökenli olup siyasette ismi sıcak isimlerden birisi de Kırekin. Van’da uzun yıllar Milli Eğitim Müdürlüğü yaptı. Milli Eğitim Müdürlüğü görevini yürütürken birçok Vanlı’nın memnuniyetini dile getirdiği bir isim oldu. Van’da eğitimle ilgili en büyük işler ve çalışmalar onun döneminde yapıldı. Sor süreçlerde görev alan isimlerden biri olarak öne çıktı. İsmi ilk olarak milletvekilliği döneminde başvuru yapmasıyla birlikte siyasetle anıldı. Listeye giremedi fakat bakanlıktaki müsteşarlık görevi devam etti. Van’ı iyi bilen Kırekin’in İpekyolu ile adı sıkça anılıyor. Müdürlüğü görevinde kentte diğer kurumlarla da ciddi bir çalışma ve işbirliği içinde olan Kırekin’in adaylığı sürpriz olmaz.

Editör: TE Bilisim