Orhan AŞAN - Şehrivan


Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), kendi elektrik ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayacak olan güneş enerjisi santralinin açılışını yaptı. Projenin koordinatörü olan Doç. Dr. Naci Genç, YYÜ kampusunun hastane haricinde yılda yaklaşık 3 milyon TL civarında elektrik faturası ödendiğini belirterek, “Bu sistemin üniversitemize yılda yaklaşık 280.000 TL katkısı olacağını söyleyebiliriz. Kurulum maliyeti düşünüldüğünde kendini yaklaşık 5-5.5 yılda finanse eden bu sistem büyütülerek 3MW-p güç değerlerine yükseltilirse Üniversitemizi elektrik faturası yükünden kurtarabiliriz.” Dedi.

YYÜ, Türkiye'de en çok güneş alan iller arasında yer alan Van’daki güneş enerjisinden yararlanmak için ilk adamı attı. Üniversite yönetimi, bunun için kampus alanında ‘YYÜ Kampusu Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali Uygulaması’ isimli proje kapsamında oluşturulan 400k W-p güç değerindeki Güneş Enerjisi santralinin açılışını gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Projenin koordinatörü olan Doç. Dr. Naci Genç kurulan santral hakkında teknik bilgi verdi.

YILDA 280 BİN TL KATKI SAĞLAYACAK

Kampus yerleşkesinde kurulan Güneş Enerji Sisteminin kurulu gücü 400kW-p değerinin olduğunu ifade eden Genç, “İlimizin yıllık ortalama güneşlenme süresi (yaklaşık 3100 saat; Türkiye ortalaması yaklaşık 2600 saat) dikkate alındığında; yerleşkemizde kurulan bu 400kW-p gücündeki santralin günlük ortalama (yıllık bazda) 2MWh, yıllık toplamda ise yaklaşık 750MWh elektrik enerjisi üretmesini bekliyoruz.” Dedi. YYÜ’nün yıllık elektrik enerjisi faturası Araştırma hastanesi hariç yaklaşık 3 Milyon TL civarında ve bu rakamın giderek artacağını aktaran Genç, konuşmasına şöyle devam etti: “Yerleşkemizde kurulan bu sistemden üretilecek elektrik enerjisinin mahsuplaşmada kullanılacağını ve üniversitemizin kWh başına ödediği bedelin yaklaşık 37 kuruş olduğunu düşünürsek, bu sistemin üniversitemize yılda yaklaşık 280.000 TL katkısı olacağını söyleyebiliriz. Kurulum maliyeti düşünüldüğünde (Destek miktarı dahil) kendini yaklaşık 5-5.5 yılda finanse eden bu sistem büyütülerek 3MW-p güç değerlerine yükseltilirse Üniversitemizi elektrik faturası yükünden kurtarabiliriz.” Diye konuştu.

VALİ DOĞAN: BU İŞİN TEMELİNDE YENİ BİR EKONOMİ KURMA SEVDASI VAR

Genç’in ardından konuşan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, bu işin temelinde yeni bir ekonomi kurma sevdası olduğunu ifade ederek, “Bunun adına da yeşil ekonomi diyorlar. Yani doğaya n az zarar vererek insan hayatını en kolaylaştıracak biçimde ve üretimde herhangi bir daralmaya sebebiyet vermeyecek biçimde ekonomiyi yeniden dizayn etme biçiminin enerji üretim alt dalında bir model bu güneş enerji sistemi. Dolayısıyla biz Van gibi ekonomik anlamda henüz yeni başlamış bölgelerde bu illeri modelleri kendimize daha iyi rehber almamız lazım.” Dedi.

REKTÖR BATTAL: BÖLGE İÇİN HAYAL OLAN BİR PROJE GERÇEKLEŞTİ

Açılış töreninde son olarak konuşan YYÜ Rektörü Peyami Battal ise, “Bölge için hayal edilen güneşin kenti olan Tuşba şehrinin ve özellikle de Tuşba ilçesinde bulunan üniversite aracılığıyla öncü olarak yapılan güneşten yararlanıp temiz enerji üretimi açısında yapılan bu tesisin açılışında bulunmaktan mutluyuz.” Dedi.

Editör: TE Bilisim