YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi bir ilke daha imza atarak bütün bölgeye hizmet verecek olan kemik ilik nakli kliniği açtı.

 

Van sağlıkta bölgenin üçüncü basamak merkezi olması sebebi ile hasta kabul olarak da önemli bir merkez konumundadır. Sağlık alnında önemli bir yer teşkil eden Van’a her geçen gün gelen hasta sayısı da paralel olarak artış göstermektedir. Ancak ilik nakli gibi zorlu tedavilerde hastayı sevk etmek zorunda kalan Van ili bu sorunun önüne geçmek için bir ilke daha imza attı. YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi hastane içinde kemik ilik nakli ünitesi açarak bu sorunun önüne geçti. İlik nakli ünitesinin açılışına katılan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, “Bizim en başından beri hedefimiz bölgemizde hiçbir hastamızın dışarı gönderilmemesi felsefesi üzerine hizmet geliştirmeye devam ediyoruz. Bu hizmetler her geçen gün yeni birimler açarak, mevcut birimler daha da geliştirilerek bölgeden gelen hastalarımızı mümkün mertebe dışarıya göndermemeye çalışıyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

BATTAL: İNSANLARIN RAHATI, HUZURU BİZİ MUTLU EDİYOR

Bölgedeki hastalara hiçbir şekilde hizmette finansal desteği esirgemediklerine dikkat çeken Battal, “Çünkü insanların rahatı, huzuru bizi mutlu ediyor. Bizimde bütün gayretimiz bu paralelde ilerliyor. Bundan sonraki çalışmalara da gerekli destekleri vereceğiz. Gördüğünüz gibi çok güzel bir ünite oluşturuldu burada. Bunun cihazıyla, yatağıyla, bütün alt yapısıyla tamamen yeniden kuruldu, cihazlar getirildi. Bu ortam çok hassas ve steril olduğundan dolayı buraya hastalar geldikten sonra buraya gelmemiz mümkün olmayacak. Bu çalışmalarda emeği olan bütün arkadaşlarımıza da teşekkür ederim.” Dedi.  

 

“HEM VAN’IN HEM DE BÖLGENİN İHTİYACI VAR”

Üniversitede nakil birimlerinin her geçen gün arttığını dile getiren Battal, “Dolayısıyla bir ayrı birim olarak farklı bir bina tesis etmek suretiyle bütün nakil birimleri oraya almayı planlıyoruz. İnşallah sayın kalkınma bakanımızla bu konuyu görüşeceğiz. En yakın zamanda kendilerinden talep edeceği artık böyle bir üniteye hem Van’ın hem de bölgenin ihtiyacı var. İnşallah bütün ünitelerimizin bir arada olduğu ünitemiz olacak. Sayın bakanımız Cevdet Yılmaz bize her zaman destek oldu bundan hiçbir endişemiz yok. Kendilerinden bu desteği aldıktan sonra güçlü bir şekilde yolumuza devam edeceğiz.” Diye belirtti.   

 

DEMİR: HEM PERSONEL HEM DE MERKEZ OLARAK İDDİALIYIZ

Battal’ın ardından kısa bir açıklama yapan Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Cengiz Demir ise “Daha önce merkezimizde bir çok hastalığın kemoterapi tedavisini başarılı bir şekilde yapıyorduk. Ancak kemik iliği nakli söz konusu olduğu vakit başka illere sevk etmek zorunda kalıyorduk. İki yıldan beri bu ünitenin hazırlanması, kurulması aşamalarını gerçekleştirdik. Ünitemiz 6 yataklı olarak kuruldu. Bir odası yoğun bakım şartlarına uygun olarak dizayn edildi. Bütün odalarda hepafiltre sistemiyle ve saatte yaklaşık 12 defa hava değişi yapabilen ve pozitif basınç sağlayabiliyor. Yine aynı şekilde kök hücre dondurulması, saklanması ve hazırlanmasında kullanacağımız laboratuvarımızda son teknolojik gelişmelerin gerektiği hususlara ait hem personel hem de merkez olarak iddialıyız. İnşallah bundan sonra hastalarımızı göndermeden buradan tedavilerini üstleneceğiz. 500 bin Türk Lirası civarında bir maliyetimiz oldu. Bu sadece ekipman. Kadro olarak her 3 yatağa bir sorumlu hemşire olacak şekilde oluşturuldu. Merkezin sorumlu hekimi olarak ben başlarında olacağım. Tabi bir tanede hekim yardımcımızda olacak.” İfadelerine yer verdi.

 

“ÇALIŞMALARIMIZ HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEK”

Daha sonra bir konuşma yapan YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Faik Öner de “Kemik iliği tedavisi gerçekten birçok büyük hastalıkta köprüden son çıkış tedavisi olarak kullanılan önemli bir tedavidir. Çok zor olmakla beraber önemli bir ekipman istiyor. Aynı zamanda büyük ve önemli bir kalite gerektiriyor. Bundan sonraki ikinci aşama çocuk kemiği iliği naklidir. Bunun için daha önce çalışmalarımız vardı ama bir arkadaşımızın tahininden dolayı aksama oldu ama bundan sonraki aşama olarak inşallah çocuk kemiği iliği var. Buda çok önemli çalışma olacak. Ayrıca bölgenin organ nakline ihtiyacı var. bu konuda da üniversite olarak bakanlıklar nezdinde girişimlerimiz olacak. Böbrek nakli kliniğimiz şuanda çalışmalarını yürütüyor. Karaciğer nakli kliniği için elemanlarımız eğitim sürecinden geçiyor şuan. İnşallah çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek.” Dedi.  


ŞEHRİVAN SAĞLIK: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim