Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüs yerleşkesinde 20 bin metrekare alana inşa edilecek olan spor kompleksinin temel atma törenine Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Ak Parti Tuşba İlçe Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ile öğretim üyeleri katıldı. Törende konuşan Bakan Yılmaz, deprem günlerinin psikolojisini çok iyi hatırladığını, o zaman birçok insanın Van'dan insanların göç edeceğini, kentin eski günlerine dönemeyeceğini, üniversite öğrencilerinin durumunun ne olacağını konuştuğunu hatırlatarak o günlerden bu günlere yaraları sardıklarını ve bazı alanlarda eskiye göre daha güçlü çıktıklarını söyledi.

‘YYÜ VAN’IN VE BÖLGENİN KALKINMASINDA ÖNCÜ KURUMDUR’

YYY’nün depremden önce 18 bin civarında olan öğrenci sayısının 28 bine yükseldiğini de belirten Bakan Yılmaz, öğretim üyesi sayısının da arttığını söyledi. Şu anda üniversitenin şantiye görünümünde olduğunu belirten Bakan Yılmaz, “Mevcut binaları güçlendirdik. Üniversiteler son derece önemli. Kalkınmada gelişmede kritik kurumlar. Üniversiteler sadece eğitim ve araştırma kurumları değil, aynı zamanda kalkınma kurumlarıdır. İçinde bulundukları bölgeyi kalkındıran geliştiren kurumlardır. Sadece hoca ve öğrenci sayılarıyla değil, nitelikli kadrolarıyla, ürettikleri projelerle bölgenin kalkınmasına katkı sunan kurumlarımızdır. YYÜ'de, Van'ımızın ve bölgenin kalkınmasında önemli öncü kurumlardan biridir. Bizde bu kuruma gereken yardımları yapmaya devam ediyoruz. Sadece 2015 yılı için üniversitelere 4 milyar liraya yakın ödenek tahsis ettik. 2011 sonrası 200 milyon lirayı aşan yatırım ödeneği tahsis ettik.” Dedi.

DOLU NEDENİYLE KISA KONUŞTU

Bakan Yılmaz'ın konuşması sırasında dolu yağmaya başladı. Etkisini artıran dolu yağışı nedeniyle konuşmasını kısa tuttuğunu belirten Bakan Yılmaz, “Geçen yıl kurak bir kış yaşadık. Bugünkü havadan da anlaşılıyor ki bereketli bir yıl geçireceğiz. Bu bereketin ve rahmetin ülkemize refah, kardeşlik, huzur getirmesini diliyorum. Buralar çok güzel değerleri olan bölgeler ve çözüm süreciyle birlikte daha da güzel günler olacak, çok hızlı şekilde kalkınacağız” Diye konuştu.

‘YYÜ DEPREMDEN GÜÇLENEREK ÇIKTI’

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, yaşanan depremden güçlenerek çıktıklarını belirterek yeni yurtlar, yeni lojmanlar, akademik personele yapılan ek ödemelerle beklenenden daha güçlü bir üniversite haline geldiklerini söyledi. Rektör Battal, “Hükümetimizin bu desteği bizi de heyecanlandırdı ve gece gündüz demeden çalışarak üniversitemizi her alanda çok iyi seviyelere taşıdık. Bu kompleks ferdi sporların, salon sporlarının ve yarı olimpik yüzme havuzu ile birlikte bölgemizde hatta üniversiteler içerisinde en kapsamlı ve görkemli bir spor salonu olacaktır. Bu salondan öğrencilerimiz, akademik ve idari personelimizin yanı sıra Van'dan gelecek olan herkes yararlanabilecek” Dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Yılmaz ve beraberindekiler butona basarak spor kompleksinin ilk harcını döktü. Bakan yılmaz daha sonra yapımı tamamlanan merkezi laboratuarı gezip yetkililerden bilgi aldıktan sonra karayoluyla Ağrı'nın patnos İlçesi'ne gitti.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim