Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile Tebriz Üniversitesi’nin ortaklaşa hazırladığı Sad-i Şirazi konulu uluslararası panel Cengiz Andiç Kültür Merkezinde yapıldı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öncülüğünde ve YYÜ ile İran Tebriz Üniversitesi tarafından düzenlenen, 13. yüzyılın en büyük ediplerinden biri olan Şeyh Müşerref bin Müslih Şirazi'yi (Sadi-i Şirazi) konu edinen uluslararası panele ev sahipliği yaptı. Panelin açılış konuşmasını yapan YYÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Taştan, öncelikle tüm katılımcıları sayarak katılımlarından dolayı teşekkür etti. Taştan, Sad-i Şirazi panelinin Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürlüğü ile İran Tebriz Üniversitesi’nin ortaklaşa hazırladığı bir panel olduğuna dikkat çekerek, “Bu panel fikri İran ile olan dostluk ilişkileri çerçevesinde ortaya çıktı. Bunda Van Valiliği başta olmak üzere YYÜ rektörlüğü ve sivil toplum kuruluşlarının büyük katkısı var. Bu bağlamda katkılarından dolayı herkese huzurlarınızda teşekkür etmek isterim.” Dedi. Taştan’ın ardından kısa bir konuşma yapan İran Erzurum Konsolosluğu Kültür Ateşesi Hasan Didebani, panele katılan herkese teşekkür etti. Didebani, Sad-i Şirazi’nin meşhur eserler yazdığını dile getirdi. Didebani, “Eserlerinde diyor ki o bir peygamberdir. Neden bunu söylüyor derseniz çünkü yazdığı eserlerinin yüzde sekseni Kuran’ı anlatıyor. Herkese çok teşekkür ederim.” Diye konuştu.

 

BATTAL: BİLİM DÜNYASI İÇİN GAYRET SARF EDİLMİŞTİR

Didebani’nin ardından konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, “Yüzüncü Yıl Üniversitesi, güçlü ve nitelikli kadrosuyla her zaman bilimsel alanda yapılan ortaklaşa faaliyetlere ve araştırmalara destek vermekte, bu faaliyetlerin hem Türkiye'nin hem de diğer ülkelerin yararına olması için gayret sarf etmektedir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrif ettikleri ve benim de bizzat katıldığım 2016-2017 Akademik Yılı açılışında da vurgulandığı üzere Türk üniversitelerinin yurtdışı üniversitelerle yaptıkları bilimsel ve kültürel işbirlikleri ülkemiz için her zaman önem arz etmektedir. Bizler de bu felsefeyi önemsemekte ve uzun bir süredir başta komşularımız olmak üzere birçok farklı ülkelerle bilimsel ve kültürel anlamda ortak anlaşmalar ve protokoller yapmaktayız. Son zamanlarda sayıları gittikçe artan yabancı uyruklu öğrencilerimiz de bu çabalarımızın bir ürünüdür. Nitekim bu ülkelerden biri oyan kardeş ülke İran'daki çeşitli üniversitelerle de bilimsel içerikli protokoller yapılmıştır. Bunun neticesinde, geçmişte bazı bilimsel toplantılar düzenlenmiş, bu faaliyetlerin bilim dünyasına faydalı olması için gayret sarf edilmiştir. Urmiye Üniversitesi ile hem Van'da ve hem de, uluslararası Mesnevi-i Manevi' sempozyumları Urmiye’de ortaklaşa düzenlediğimiz bunlardan ilk akla gelendir.” İfadelerine yer verdi.

 

İRAN VE YYÜ’NÜN ORTAK PANELİ

Her iki komşu ülke arasındaki bilimsel ve kültürel işbirliğini önemsediklerine dikkat çeken Battal, “Çünkü yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Türkiye ve İran, içinde barındırdıkları ve harmanladıkları kültürel zenginlikleri, tarihi ve edebiyatları ile her dönem birbirlerini etkilemişlerdir. Bu etkileşim doğal olarak birçok disiplinde araştırmacılar için eşsiz kaynaklar ve çalışma alanları oluşturmuştur. Üniversitemiz ve Tebriz Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenledikleri 'uluslararası Sadî-i Şirazî paneli de her iki ülkenin seçkin bilim adamlarını bir araya getirmek bu çalışmalara şüphesiz katkı sağlayacaktır.” Dedi.

 

BATTAL: GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN İNSANLAR İÇİN BİR KILAVUZDUR

 

Coğrafyanın sunduğu büyük değerlerden birisi olan Sadi-i Şirazî’nin özellikle İslam edebiyatında insanı merkeze alan' insanın evrendeki varlığını tartışan, insanı tanımaya ve anlamaya yönelik değerli eserleri kaleme aldığını dile getiren Battal, “Tasavvufi düşüncenin izlerini taşıyan bir anlayışla tüm insanlığa olgunlaşmanın yollarını göstermiştir. Nazım veya nesir biçimindeki yapıtlarıyla İnsanı insan yapan sevgi, alçakgönüllülük gibi erdemleri övmüş, bu değerlerin her şeyin üstünde olması gerektiğinden bahsetmiştir. Hem kendi döneminde hem de günümüzde yaşayan insanlar için bir kılavuz olagelmiştir. Sözlerime son verirken, bu değerli mütefekkirin her yönüyle konuşulup tartışılacağı bu bilgi şöleninin her iki ülkenin araştırmacıları, bilim adamları ve öğrencilerimiz için yararlı olmasını temenni ediyor, panelin gerçekleşmesinde katkı sunan Edebiyat ve İlahiyat fakülteleri dekanlarına, düzenleme kurulu ve bilim kumluna teşekkür ediyor; hepinize selam ve saygılarımı sunuyorum.” Diye konuştu.

 

TAŞYAPAN: SAD-İ ŞİRAZİ’Yİ BİZ ‘BOSTAN’ ESERİ İLE TANIDIK

Son olarak konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan, ilk olarak panele katılan herkese teşekkür etti. Taşyapan, “Bugün bizim yaptığımız konuşmalar aslında girizgâh. Biz burada Sad-i’yi ve onun güzelliklerini dinlemeye geldik. Şeyh Sad-i hepimizin geçmişinde ve gelişmesinde, fikirleri, sözleri, deyişleri ile gönlümüzü coşturan bir büyük. Bugün onu burada anıyoruz. İran bizim çok kadim bir dostumuz, komşumuz ve kardeş ülkemiz. Onlarla komşu olmamız hasebiyle de Yüzüncü Yıl Üniversitemiz ve İran’daki birçok üniversite ile aramızda kültür bağlar oluşmakta. Beraber çalışmalar yapmaktayız. Sadece bunlar değil ekonomik ve siyasal ilişkilerimizi de çok üst düzeyde sürdürmekteyiz. Sad-i Şirazi’yi biz ‘Bostan’ eseri ile tanıdık. Çocukluğumuzdan bu yana başucumuzda olan ve hayatımıza ışık veren sözlere sahip.” Diye belirtti.  

 

“SAD-İ ŞİRAZİ’Yİ DİNLEMEK HEPİMİZİN GÖNLÜNÜ NEŞELENDİRECEK”

Taş yapan son olarak şu ifadelere yer verdi: “Bugün biz onu okuduğumuzda sanki yüzyıllar önce yazılmamışta dün yazılmış gibi bir his uyandırıyor. Bizdeki Yunus Emre gibi geleceğimize ışık tutuyor. Burada bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Her gün dünyadan tatsız şeyler duymak yerine bugün burada Sad-i Şirazi’yi dinlemek hepimizin gönlünü neşelendirecektir. Önümüzde aydın günler yaşamayı umut ediyorum. Ve bu sempozyumda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından Sadi-i Şirazi paneli Doç. Dr. Mohemmed Hakpur, Prof. Dr. Mohemmed Mehdıpur, Prof. Dr. Hayati Aydın, Prof. Dr. Mustafa Çiçekler ve Doç. Dr. İbrahim Rençber Sadi’nin hayatını ve eserlerinin anlatılmasıyla devam etti.

ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ - ABDURRAHMAN ALKAN

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim