ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ / GÜLÜZAR ORUÇ- Son dönemlerde yerel yönetimler yönetimlerle birlikte en çok konuşulan konulardan birisi olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin rektör ataması ve devir teslim süreci tamamlandı. İki ayı aşkın bir süredir 50’nin üzerinde bilim insanının görev beklediği Van YYÜ rektörlüğüne Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Prof. Dr. Hamdullah Şevli atandı. YYÜ’nın 37 yıllık tarihinde şimdiye kadar atanan ilk Vanlı rektör olarak tarihe geçen Şevli, dün görevi Prof. Dr. Peyami Battal’dan aldı. İlk söz olarak, “Van benim için çok kıymetlidir.” Diyen Şevli ayrıca, “Bu üniversitenin üzerimde emeği ve hakkı çoktur. Vanlı olmam bu üniversitede görev yapmamın sorumluluğunu arttırmaktadır. Yani hem güzide memleketime, hem de üniversitemize hizmet etmek boynumun borcudur.” Dedi. Görev devreden Battal ise, Van YYÜ’nün 50 yıllık sorununu iki dönemde çözdüklerini söyleyerek yeni rektör Şevli’ye başarılar diledi. Battal konuşmasında “Otuz yıldır Van’da görev yapan bir Vanlıyım. Van benim için hayatımın merkezidir. Elime süpürge versinler, Van için hizmet etmeye devam edeceğim.” Diyerek rektörlüğü Şevli’ye devretti. Devir teslim töreninde Battal yeni rektör Şevli’ye cüppesini de giydirerek rektörlük sürecini resmen başlatmış oldu.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Hamdullah Şevli, görevi Prof. Dr. Peyami Battal'dan devraldı. Prof. Dr. Battal'ın görev süresinin dolmasıyla Van YYÜ Cengiz Andiç Konferans Salonu'nda devir teslim töreni düzenlendi.

ŞEVLİ: KÜRESELLEŞMEYE YÖNELİK ÇABALARIMIZ OLACAKTIR

Rektör yardımcıları, senato üyeleri, fakülte dekanları ve üniversitedeki öğretim üyelerinin hazır bulunduğu törende konuşan yeni Rektör Prof. Dr. Şevli, görevi devraldığı Battal'a 2 dönem süren rektörlüğü döneminde gerçekleştirdiği hizmetlerinden dolayı teşekkür etti. Şevli, “Üniversitemizin yerelleşme değil, küreselleşmeye yönelik çabalarımız olacaktır. Üniversitelere değer veren insanlar geleceğine yatırım yapan insanlardır. Bizler 2023 vizyonunu yakalamak amacıyla üniversitelere önem vermeli ve yükselmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Van benim için çok değerlidir.” Dedi.

“PEYAMİ HOCAMIZIN BIRAKTIĞI OLGUNLUKTA YÜRÜYÜŞÜMÜZ DEVAM EDECEKTİR”

Van YYÜ’nün bölgenin ve ülkenin güzide üniversitelerinden olduğunu ifade eden Şevli, “Üniversitemiz bulunduğu noktadan daha üst seviyeye taşımak en büyük gayemizdir. Geleceğe huzurla yürümek adına elimden gelen her katkıyı sunacağımı bilmenizi isterim. Bizim için üniversitede en önemli şey huzurdur. Bizim birinci önceliğimiz huzur ortamını, mutlu ortamı sağlamak olacaktır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitemiz sadece bölgemize hitap eden bir üniversite olmayacak, tüm Türkiye’nin üniversitesi olacaktır.”

VANLI OLMAM SORUMLULUĞUMU ARTIRIYOR

“Bilim insanı olmak yolunda ilk adımı bu üniversitede atım. Bu üniversitenin üzerimde emeği ve hakkı çoktur. Vanlı olmam bu üniversitede görev yapmamın sorumluluğunu arttırmaktadır. Yani hem güzide memleketime, hem de üniversitemize hizmet etmek boynumun borcudur. Sayın Peyami Bey burada iki dönem hizmet eden bir görevli değil, 30 yıldır bu üniversiteye hizmet eden bir bilim insanıdır. Peyami hocamızın bıraktığı olgunlukta yürüyüşümüz devam edecektir.” Şeklinde konuştu.

BATTAL: EKİBİMİZLE BİRLİKTE OLDU

Görevi devreden Prof. Dr. Peyami Battal ise burada yaptığı konuşmada, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde 29 yıldır görev yaptığını belirterek, “Birkaç ay sonra 30 yıldır bu üniversitede görev yapıyor olacağım. Dolayısıyla Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin misyonunun ne olduğunu çok iyi bilen bir insanım. Bunun için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin misyonuna uygun projeler hazırladık. Ve sizin kararınızla seçilmiş olduk. 8 Yıllık hesabımı sizlere vermem lazım zira bana güvenerek beni seçtiniz. Ben atandım 6 ay sonra deprem oldu. Bütün hesaplarımız alt üst oldu. Yeniden bir hesap yaptık biz ama normal zamanda verdiğimiz sözleri tutarak hesap yaptık. Depremden sonra bütün kampüs bizim elimizden geçti suyundan tutun, ağaçlara kadar şuan olduğumuz, oturduğumuz salonda dahil, alt yapı ve üst yapıda dahil. Ekibimizle birlikte oldu bu anlattıklarım.” İfadelerini kullandı.

“12 YILDIR YÖNETİCİYİM”

Battal şu ifadeleri kullandı: “O süreçte, öğrencilerimize, öğretmenlerimize hiçbir sorun yaşatmadan üniversitemizi güçlü bir şekilde ayağa kaldırdık. Deprem sürecinde de, bu süreçte de bana en büyük desteği eşim verdi. Deprem sürecinde, 17 bin, 18 bin öğrenci, yaklaşık üç bin beş yüz, dört bin personel olmak üzere ki birçoğu da şuan burada, bir Allah’ın kulu mağduriyet yaşamadı. Oturdum ikinci dönem için de adayım dedim. Bu çok nadir olur üniversitelerde. Bugüne kadar yapmış olduğumuz bütün çalışmaların parası şuan burada yazıyor. Hepsi burada sunduk sizlere. Biz insan odaklı yönetim tarzı yürüttük bunu başta da söyledik. Birinci seçimde 6 oy farkla seçimi kapatırken, ikinci seçimde oyları yüzde 70’in üzerinde aldık. Doğru hizmet yaptık ki doğru karşılığını aldık. 12 yıldır ben yöneticiyim ve bir arkadaş dışında herkes bana hakkını helal etti.”

BATTAL: ÖĞRENCİ SAYIMIZI 30 BİNE YAKLAŞTIRDIK

Biz göreve geldiğimizde öğrenci sayımız 17 bin, 18 bindi. Şu an 33 bin civarındaydı yılsonuna doğru mezuniyet oluyor, kayıtları siliyoruz falan şuan hemen hemen yüzde seksen artış olmuş. Öğretim üyesi sayısı 520’ydi şuan ise 840 öğretim üyemiz var. 5202den, 840’a yükselmedik biz o 520 öğretim görevlisinin de 300’ü deprem de gitti. Yani 600 öğretim üyesi biz yetiştirdik. Bu salonda dahil kararnamesinin altında imzamın olmadığı çok az kişi var. Biz hiçbir Allah kulunu mağdur etmedik. Yeni fakültelere, yeni yüksekokullar, yeni bölümler açmak suretiyle öğrenci sayımızı 30 bine yaklaştırdık. Bu da farklı biracıdan önemli. Hastanemizde organ nakli yapacağız dediğimde basın mensubundan bir arkadaş tamamdır hoca kafayı yedi dedi. Ne zaman ki organ naklimi yaptık arkadaş itiraf etti ve dedi ki; hocam ben size böyle demiştim özür diliyorum.” Dedi.

“SAYIN REKTÖRÜMÜZ BU İLİŞKİLERİ ÜST SEVİYELERE ÇIKARACAKTIR”

Üniversitede 1500 uyruklu öğrencinin olduğunu belirten Battal, “Yurt dışı ilişkilerimizi depremle mücadele ederken senato üyelerle beraber İran’a gitmiştik. İran’a gittik protokolleri yaptık. Kuzey Irak’ta çok öğrencimiz var. Ürdün’de tüner bulduk. Artık bu süreçlerde güçlendirilmesi gerekiyor. Van’ımızı ne kadar güçlü kılarsak bizim için çok daha iyidir. Üniversitelerde en önemli iki şey var; öz gelirler ve döner sermayelerdir. Ve bizim üniversitemizde bu noktada ciddi bir fark oluştu hamdolsun. Biz ilk toplantıyı sivil toplum kuruluşlarıyla ve muhtarlarımızla yaptık. Şehrin üniversite ile ilişkisi hiç olmadığı kadar gelişti. Bundan sonra sayın rektörümüz bu ilişkileri inanıyorum ki daha üst seviyelere çıkaracaktır.” İfadelerine yer verdi.

BATTAL: SU SORUNUMUZA 50 YILLIĞINA ÇÖZMÜŞ OLDUK

Sanayicilerle üniversite olarak ciddi projeler yapmaya başladıklarını söyleyen Battal, “Ve üniversitenin sanayi ilişkilerinden sonra, tekno kent kurulduktan sonra Van’da inovasyon ve ARGE konuşulmaya başlandı. Türkiye’de birçok yerde tekno kent var. Bizim tekno kentimizin özelliği ise uluslararası olması. Yeni kurulan tekno kentler arasında da ilk 10’un arasında bizim tekno kentimiz. Dolayısıyla tekno kentimiz hem bölgemize, hem ülkemize, hem Van’ımıza çok ciddi yararlar sunmaya başladı. Bizim teknokentimizde şuan da 3 tane fabrika yapılıyor, istihdam oluşturulacak.”

GELİRLERİMİZ OLDUKÇA İYİ

“Depremden önce de, sonra da bizim ihtiyacımız olacak iki şey vardı. Birincisi; öğrenci yurtları ikincisi, lojmanlar. Dolayısıyla yeni yurtlarla birlikte şu anda Türkiye’mizdeki yurt kapasitesi en yüksek olan bölge Van. O yurtlarında güçlendirilmesini bizler yaptırdık. Hastanemiz ve diş hekimi fakültemiz şuan da bölgemizde en iyi durumda olan hastane ve diş hekimliğidir. Gelirlerimiz oldukça iyi. Hastanemizde ilik nakli yapılıyor, kornea nakli yapılıyor ve girişimlerimizde oldu karaciğer nakli yapılabilecek bir alt yapıya da sahip hastanemiz. Tüp bebek merkezi için bütün ihaleler yapıldı bölgemizde. Hastanemiz faaliyete geçtiğinde 400 yataklıydı şuan ise 750 yataklı kapasiteye sahip ve bunu da iki buçuk milyonluk bir ek bütçeyle yaptık. Kampüsümüzün en büyük sorunu olan su sorunumuza hemen hemen 50 yıllığına çözmüş olduk.” Şeklinde konuştu.

“BÜTÜN BİNALARA BİR RUH KATTIK”

Belediye ile biz sözleşme yaptık o sözleşmenin arkasında durularsa sorun olmaz. Şuan da kampüsümüzün bazı noktalar var oralarında ihalesi yapıldı onlarda kamerayla döşetilecek ve güvenlik açısından oldukça iyi bir noktada. Bütün birimlerimize de turnike kurmak üzere anlaşmamızı yaptık. Daha güvenli bir şekilde herkes okuluna gidebilecek ve rahat, huzurlu bir ortamda eğitimine devam edebilecek. Yine üniversitemizde yön levhalarıyla ilgili çalışmalar yapıldı şuan da ihale aşamasında. Şuana kadar yapmış olduğumuz bütün projelerimiz bitti bir tek kütüphanemizin teftişi yapılıyor 1 ay içerisinde oda açılmış olacak. Bizim bakanlığa sunmuş olduğumuz 3 projemiz var onlarda bütçe kanunundan çıktı, bütçeleri ayrıldı, projeleri yapıldı sadece ekonomik tedbirlerden dolayın bekliyor. Yapmış olduğumuz bütün binalara bir ruh kattık. Spor kompleksimiz oldukça güzel.

BATTAL: YENİ REKTÖRÜMÜZE BAŞARILAR DİLİYORUM

Battal son olarak şu ifadeleri kullandı: “Yaklaşık 500 civarında özel yurtlarımız var ve bunları da diyanet işlerinin işletmesine verdik protokol karşılığında. Yeni yaptırdığımız 650’nin üzerinde lojman var prefabrik yaptırmış olduğumuz lojmanlarda dahil. Deprem döneminde halı, kilim müzesi yaptık, kedi evini geliştirerek kedi villasına dönüştürdük. Hastanemizde en büyük sorun; hasta yakını oteli yoktu ve bizler hasta yakınlarına otel yaptık. İş alanları geliştirdik, istihdam sağladık. Çiftçi eğitim merkezi kurduk ve bu çiftçi eğitim merkezimiz çok etkin bir şekilde çalışıyor. Türkiye’de bu konsept 3 yerde var. Elazığ’da, Erzurum’da ve Van’da yani birini biz almayı başardık. Çiftçi eğitim merkezimizde çiftçilerimiz hem Van’ın çiftçileri hem de Bitlis’in, Muş’un ve Hakkâri’nin çiftçileri de eğitiliyor. BAP sistemimiz en önemli birimlerden bir tanesidir. Bu duygularla hesabımızı böyle verdik. Yeni rektörümüze başarılar diliyorum.”

Konuşmasının ardından Şevli'ye cübbesini giydiren Battal, rektörlüğü döneminde birlikte çalıştığı rektör yardımcıları, dekanlar ve senato üyelerine teşekkür belgesi verdi.

Editör: TE Bilisim