Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, "Dünya Balıkçılık Günü" dolayısıyla mesaj yayımladı. Akkuş, mesajında, dünya genelinde 1997 yılından itibaren her yıl Dünya Balıkçılık Günü'nün kutlandığını anımsattı.

 

Bu günün dünyada tükenen balık stoklarına dikkat çekmek ve konunun önemini vurgulamak için kutlandığını anlatan Akkuş, "1900'lü yıllardan sonra hızla artan dünya nüfusu ve ülkelerin arasında ekonomik alanda ortaya çıkan yarış doğal kaynaklar üzerinde büyük bir baskı oluşmasına neden olmuştur. Doğal kaynaklar üzerinde oluşan baskılardan şüphesiz en çok etkilenen kaynakların başında balık stokları gelmektedir." değerlendirmesinde bulundu. 

 

Afrika ve Kuzey Asya ülkerinde milyonlarca insanın gıda ve geçimini balıkçılıktan sağladığı belirten Akkuş, şunları kaydetti: "2050 yılına kadar bu bölgelerde yaşayan 400 milyon insanın tükenen balık stokları nedeniyle işsiz kalacağı öngörülmektedir. Ülkemizde 2007 yılında 518 bin ton avlanan deniz balıkları miktarı 2016 yılına geldiğimizde 263  bin tona düşmüştür. Av gücü her geçen gün artarken avlanan balık miktarının düşmesi ülkemiz denizlerinde balık stokları üzerindeki aşırı avcılığın en bariz örneğidir."

 

Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı sularına adapte olmuş tek balık türünün inci kefali olduğunu anımsatan Akkuş, "Endemik bir tür olan inci kefali kaçak ve bilinçsiz avlanma nedeniyle 1990’lı yıllarda yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştı. 20 yılı aşkın bir süre boyunca devam eden mücadele ve çalışmalar sayesinde yok olmaktan kurtarılmıştır." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim