YYÜ’nün ve Teknokent’in çalışmaları ilk meyvesini verdi. Güneş Enerjisi üretiminde ilk adımı atan ve üniversitede güneş enerjisi kullanmaya başlayan YYÜ’de, güneş enerjisi ile ilgili dev bir adım atıldı. Teknokent’teki çalışmalarla kendi enerjisini üreten yelek tanıtılırken, müthiş buluşla ilgili detaylar rektör Peyami Battal’ın da katılımıyla paylaşıldı. Üstelik bu çalışmanın dışında güneşin başkenti Van’da ‘Güneş Enerjisi Paneli’ üretilecek. Van’da üretilecek güneş enerjisi paneli Türkiye’nin dışa bağımlılığına da son olacak.

 

Güneş enerjisi üretme konusunda küçük adımlarla güneş enerjisi sektöründe yerini almaya hazırlanan Van’da bir kaç kurum ve kuruluşun güneş paneli ile enerji üretme serüveni sonrası şimdiye kadarki en büyük ve uluslararası hamle YYÜ’den geldi. Yabancı yatırımcıların yakından takip ettiği ama gelme konusunda tereddüt ettiği günej enerjisine en müsait illerden biri olan Van’da güneş enerjisi müthiş bir buluşa ilham oldu. Van Yüzüncü Yıl Üniversite (YYÜ) Teknokent Müdürlüğü tarafından üretilen güneş paneli dün basın mensupları ile tanıtılırken bir ilk olan bu buluş ile güneş enerjisi konusunda Van adına da devasa bir buluşa imza atılmış oldu. Teknokent Müdürlüğü Yönetim Kurulu ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Halil İbrahim Yavuz panelin tanıtımı yanı sıra kurşungeçirmez ve kendi enerjisini üreten yeleği de basınla paylaştı. Mühendislik Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz, tarafından bir proje kapsamında geliştirilen esnek güneş paneli hayatın birçok alanında kolaylık sağlayacak. Hücum yeleklerine monte edilebildiği için özellikle arazideki Mehmetçiğe büyük fayda sağlayacağı belirtilen panellerden, ilk etapta 35 bin adet üretilecek. Öte yandan Van’ın güneş enerjisi ürünleri konusunda Çine bağlılığını bitirecek projeye dair de önemli bir adım olan bu buluş ile ilgili toplantıda YYÜ Rektörü Peyami Battal da bu ürünün hem enerji anlamında hem de istihdam konusunda Van’a büyük katkılar sunacağına değindi.

 

 

BATTAL: TEKNOKENTTE 22 FİRMA BAŞVURDU

Toplantıda ilk olarak Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal şunları söyledi: “Bugün Yönetim Kurulu üyelerimiz ile birlikte artık teknokentimizin birlikte müşahede etmeye başladık. Bu işlerden bir tanesini sizlerle paylaşacağız. Teknokentimiz faaliyetlerini aktif olarak yaklaşık 1 yıldır devam ettiriyor. Firmalarımızda bu 1 yıl içerisinde teknokentimizde yer alamaya başladı. Bugün itibariyle 22 firma müracaat etti. Bizim teknokentimizin birçok teknokentten farkı şudur. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tekonokenti uluslararası bir teknokent niteliğindedir. İran’dan yaklaşık 3 firma müracaat etti. Bu ara o firmalarda gelmek üzereler. Onlarında kendilerine ait üretimleri var. Bu üretimlerini teknokentte daha da geliştirecekler.”

 

“DİĞER ÜLKELERDEN DE RAĞBET VAR”

Diğer illerde bulunan teknokentlerden farklılıklarının olduğunu ifade eden Battal, “Bizim diğer teknokentlerden farklı bir yönümüz daha var. Oda İŞGEM ile olan ortak protokolümüzdür. İŞGEM üzerinden teknokentte üretilen malzemeler İŞGEM’de üretilebilecek. Bu anlamda teknokentimizin yeterince arazisi de var, bizde bu anlamda arazi vereceğiz. Dolayısıyla bu kapsamda teknokentimiz Türkiye açısında düşündüğümüz zaman bölgemizin lokomotifini çok iyi bir noktaya taşıyacak bir potansiyele sahip oldu. Yine uluslararası düzeyde baktığımız zaman artık İran ve diğer ülkelerden teknokentimize rağbet olacak.” Dedi.

 

 

BATTAL: FARKLI ÜLKELERLE GÖRÜŞÜYORUZ

İran dışından Pakistan ile çalışmalar ve görüşmeler halinde olduklarını ifade eden Battal şunları söyledi: “Şunu söyleyeyim, diğer ülkeler ibaresini bilinçli olarak kullandım. Pakistan’da bir firmanın bizimle ilişki kurduğunu ifade etmek istiyorum. Onların da çok farklı bir çalışması var. Üretimini Türkiye’de yapmak istiyorlar. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde o firmalarla da gerek burada gerekse de Pakistan’da görüşmeler yapacağız. Uzlaşmamız takdirde onlarda buraya gelecekler. YYÜ Teknokenti kendine beklenenin ötesinde çok etkin adımlar atmak suretiyle çalışmalarını sürdürmektedir.”

 

“ÇOK ÖNEMLİ BİR ÜRÜN TANITIYORUZ”

Güneş enerjisi panelinin kullanıldığı yelek hakkında da konuşan Battal, “Bugün çok önemli bir ürünümüzün tanıtımını yapacağız. Güneş enerjisinin insanların elbiseleri üzerinden nasıl yararlanabileceğini göreceksiniz. Bunun dahası var. Genelde güneş panellerinin cam üzerine tespit edildiğini ve katlanabilir, eslenebilir bir yapıda olduğunu biliyoruz. Ancak bugün bizim teknokentimizde yapılan bir çalışma ile ortaya konulan çalışmayı göreceğiz. Buda esnek ve elastik bir yapıya sahip olduğunu ve bunun kullanım alanlarının oldukça fazla olduğunu göreceğiz. İnşallah bu üretime geçtiği zaman kullanım alanının genişliği de dikkate alındığında çok ciddi bir istihdama da yol açmış olacak. Teknokentimizin yönetim kurulu üyelerine, genel müdürümüze ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Bu çalışmaları gayretle ve azimle sürdürüyoruz. Artık bu ürünleri aldıkça da şevkimiz ve heyecanımız artıyor. Bundan sonraki süreçte diğer çalışmaları da tanıtacağız. Ayrıntısı hakkında bilgi vermeyeyim ama o çalışmalarda bir birinde daha önemli çıktılar ve ürünlerdir.” Şeklinde konuştu.

 

 

YAVUZ: ÜRÜNÜ BURADA ÜRETECEĞİZ

Toplantıda konuşan ve ürün hakkında bilgiler veren Yüzüncü Yıl Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Halil İbrahim Yavuz şunları söyledi: “Görmüş olduğunuz bu ürün Nano Güneş Paneli yeni bir üründür. Bu panel, dünyada bu boyutta yapılan ilk güneş panelidir. Çok esnek bir paneldir. Bunun yanı sıra Türkiye’nin üretmiş olduğu en büyük paneldir. Buda Türkiye için bir ilktir. Bu proje Sanayi Bakanlığı desteğiyle dünya döngüsü olmuş bir projedir. Oxford Üniversitesi bu projeye şu anda mental olarak devam etmektedir. Üretimi tamamen burada düşünüyoruz. Hocamız ile görüştük yer konusunda bir sıkıntı olmayacağını öğrendik. İnşallah bu ürünümüzü burada üreteceğiz.”

 

 

“DIŞA BAĞIMLILIĞI, VAN’A BAĞIMLILIK HALİNE GETİRECEĞİZ”

Yapılan yelekte bir insanın ihtiyaç duyduğu enerjinin üretilebildiğini dile getiren Yavuz, “Bu panel 0.5 volt üretiyor. Bir insanın ihtiyacı olan tüm enerjiyi üretebiliyorsunuz. Telefonunuz şarj edebilir, fener kullanabilir veya acil yardımlar için kullanabilirsiniz. Panel esnek ve kırılmazdır. Donması söz konusu değildir. Normal de güneş panelleri eksinin altında çalışmaz, ancak bu panelimiz -60 dereceye kadar çalışabiliyor. Bununla beraber giyilebilir bir teknolojiye sahiptir. Her hangi bir doğa koşuldan bunu rahatlıkla kullanabilir ve giyebilirsiniz. Çok hafif olma özelliğine sahiptir. Biz güneş paneli konusunda Çin’e bağımlıyız, artık bu dışa bağımlılığı Van’a bağımlı hale getireceğiz. Şu anda piyasa benzi bir ürün yoktur. İlk defa Türkiye’de bizim ürettiğimiz ve Türkiye’de bu boyutta üretilen bir numaralı paneldir. Buna giyilebilen güneş paneli diyebilirsiniz.” Dedi.

 

 

GÜNEŞ PANELİ KIRILMAZ MADDEDEN YAPILDI

Yapılan güneş enerjisi panelinin güneş açısında bağımsız olduğunu söyleyen Yavuz şöyle devam etti: “Arazide avcıların giymiş oldukları kıyafetler gibi tasarladık. Tabi arazide düştüğünüz, bir yerlere çarpmanız söz konusu olabiliyor. Biz bunu normal güneş panelinden yani cam yüzeyden yapmış olsaydık kırılma durumu vardı. Fakat bizim yaptığımız şekliyle bundan kırılma olmaz. Sayısında görmüş olduğunuz gibi panel birden faklı sayılardan oluşuyor. Her hangi bir tanesi zarar görse bile güneş enerjisine devam eder. Ayrıca en önemli özelliği güneş açısından bağımsızdır. Güneş panelinizi doğrudan 45 derecelik açıyla güneşe doğru tutmak zorundasınız. Ancak bunda böyle bir şey söz konusu değildir. Bu paneli gölgede tutsanız, güneş görmediği takdirde yine enerji üretebiliyor. Bundan enerjiyi depolayabiliyorsunuz.”

 

 

YAVUZ: EVİNİZDE DE KULLANABİLİRSİNİZ

Maliyeti hakkında da açıklamalarda bulunan Yavuz, “Şu anda muadil aynı boyuttaki silikon panellere göre 1’e 10 avantajlıyız. Bizden 10 tane alırken, silikondan 1 tane alabiliyorsunuz. Diğer panellere göre çok daha ucuz. Bu proje 1 yıllık bir projedir. Biz doktora çalışmamızda da bunun üzerinde epeyce çalışmıştık. Oda 7 yıllık bir süreç. Panel haline gelmesi ise 1 yıllık bir süreçtir. Hocamızın ve bakanlığın desteği ile bu paneli burada ürettik. Savunma sanayisinde kullanmak gibi ihtimalimiz var. Bunun dışında dış uygulamalar gibi buraya kurulacak olan güneş kenti gibi tekliflerimiz olacak. Bunu normal güneş santrallerinde kullanacak hale getireceğiz. Bu ürün transparandır. Siz bunun eviniz içine dahi döşeyebilirsiniz. Çatı kullanımları dışında pencerelerde bunu rahatlıkla kullanabilirsiniz.” İfadelerine yer verdi.

 

 

“20 YILLIK ŞARJ EDİLME ÖMRÜ VAR”

Yeleğin 20 yıl şar edilebilir olduğunu dile getiren Yavuz son olarak şunları söyledi: “Güneşin olduğu her süreçte elektrik üretimi yapabilir. Çok verimli ve farklı bir teknolojidir. Dışa bağımlı bir ham madde yerine yerli ham madde ve üretimle yapabileceğimiz bir çalışma vardı. Bizde bunu yaptık. Ömrü 20 yıllıktır. Şarj edilebilir ömrü 20 yıllıktır. Güneş oldukça da enerji üretebiliyor. Ay ışında da bunu denedik. Çok düşük bir pile ihtiyacımız var şarj edebilmemiz için. Gün ışında 1 saatte şarj edilebiliyorsa, ay ışında 8 saatte şarj edilebiliyor. Bunun içinde gerekli çalışmaları yapıyoruz. İnşallah bunu da başaracağız. Güneş enerjisinde dünyaya değil, Van’a bağımlı hale geleceğiz. Bunun üretiminde 2 ülke var. Biri Almanya diğeri ise Çin’dir. İkisi de silikon olarak üretiyor. Biz inşallah yerli uydumuzda, yerli panellerimizde de bunu kullanacağız. Bunu yapacağız ve tüm üretimini de Van’da yapacağız. Bu anlamda Van’a katkıları da çok fazla olacak.”

 

 

YENİ BİR BULUŞ DAHA YOLDA!

Projeyi geliştirdiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Yavuz, gelecek yıl içersinde ilk etapta 35 bin panelle üretime başlayacaklarını söyledi. Yavuz, "Bir enerji firmasından 35 bin panel siparişi aldık. Biz bu çalışmamızı daha da geliştirerek ay ışığından enerji üreten panel yapmayı planlıyoruz. Denemesini yaptık ve olumlu sonuç aldık" şeklinde konuştu.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim