Geçtiğimiz günler sözleşmeleri sona eren, işlerinden ayrılan ve Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı bünyesinde çalışan 100 zabıta çalışanı İHD ile birlikte basın açıklaması yaptı.

 

Şubat ayı itibariyle sözleşmeleri sona eren ve işleri sona eren 100 Büyükşehir Belediye Zabıta görevlisi, İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) yaptıkları açıklama ile işlerine geri dönmek istediklerini ifade etti. Yapılan basın açıklamasında konuşan İHD Van Şubesi Başkanı Murat Melet, zabıta çalışanlarının yeniden işe alınması gerektiğini ifade etti.

 

MELET: HAK İHLALLERİ ORTAYA ÇIKTI

İHD Van Şubesi Başkanı Murat Melet yaptığı açıklamada ilk olarak şunları söyledi: “Uzun bir süredir ülkemizde hiçbirimizin kabul görmeyeceği ve kabul etmeyeceği bir sürecin tanıkları ve mağdurları kalmak zorunda kaldık. Bu sürecin başlamasıyla birlikte birçok insanının hakları ihlal edildiği ortaya çıkıyor. Nihayetinde en sonunda belediyelere atanan kayyumlarla birlikte birçok insan hem işinden çıkarıldı hem de birçok yönlü mağduriyet ile karşı karşıya kaldı. Fakat bunu söylemek isteriz. Bir devletin aslı görevi ülkesinde yaşayan insanlara istihdam sağlamasıdır.”

 

“İHD’YE GELMEK ZORUNDA KALDILAR”

Melet yaptığı açıklamada, “Onların tam tersine çalışan insanları iş alanında daha fazla uzmanlaşmaları adına destek vermeleri gerekiyor. Bu yönlü sosyal anlamda daha fazla işlerine rehabilite olmaları adına yardımcı olmaları gerekir. Fakat gelinen noktada çalışan emekçinin ve işçinin işine son verilmesi istihdamı sağlamak değil, tam tersine istihdamı ortadan kaldırması anlamına geliyor. Bugün bu insanlar bu mağduriyetini dile getirmek için İHD’ye gelmek zorunda bırakılmıştır. Gönül isterdi ki işleri olmasına rağmen İHD’ye hiç gelmeseydiler. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere Van Valisine kadar çalışan emekçileri işten çıkararak ne adalet ne demokrasiyi ne de insan haklarını getiremezsiniz. Emekçinin hakkını verdiğiniz ve onu desteklediğiniz sürece siz ülkeye barışı, insan haklarını ve istihdamı getirebilirsiniz.” Dedi.

 

MELET: ZABITALAR YENİDEN İŞE ALINMALI

Yetkililere çağrıda bulunan Melet son olarak şunları söyledi: “Bu insanların sözleşmelerinin yeniden yapılması ve yeniden işe alınmasıdır. Yoksa bu şekilde devam ederse mevcut ekonomik kriz büyür ve kriz daha fazla artar. Bu ekonomik kriz ortamında bu kadar insanının işine son verilmesi ve sözleşmelerin yenilenmemesi toplumsal bir mağduriyete neden olacağını da dile getirmek istiyoruz. İşten çıkarılan 100 zabıta çalışanı yıllardır bu şehirde üzerlerine düşen görevi yerine getirmiştir. Bu insanlar bu topluma her zaman yardımcı olmuşlardır. İşte çıkarılan bu insanların yerine yeni isimlerin alınacağını da biliyoruz. Yıllardır çalışan ve bu işi iyi bilen insanların yerine yenilerinin alınması doğru değil. İşten çıkarılan ve mağdur edilen insanların yerine girecek insanların, iş sahibi olması da doğru değil. Bizim gelenek ve göreneklerimize göre işten çıkarılan bir akrabamızın yerine işe girmek etik değildir. İşten atılan bu arkadaşlarımıza destek olunması gerektiğini düşünüyoruz.”

 

DURUR: MAĞDUR EDİLMEYECEĞİMİZ SÖYLENDİ

Yapılan açıklamada zabıtalar adına konuşan Nevzat Durur, “Bizler Van Büyük şehir belediyesi zabıta Daire Başkanlığına bağlı zabıtalarız. 04.02.2017 tarihi itibarıyla sözleşmemiz bitmiş olması sebebiyle işimize son verilmiştir. Ancak devamlılık arz eden asıl işler olması sebebiyle 2012 yılından beri ihaleler yenilerek hizmet devam ettiriliyordur. İhalemizin bitimine 1 ay kala belediye yönetimi tarafımıza ihalenin uzatılacağını ve kimsenin mağdur edilmeyeceğini beyan ettiler.” İfadelerini kullandı.

 

“100 ZABITA PERSONELİ İŞSİZ KALDI”

100 zabıta personelinin işsiz kaldığını ifade eden Durur şunları söyledi: “Üstelik belediyemiz tarafından hazırlanmış ve kamu ihale kararı gönderilmiş. Ancak bu ihale 07.12. 2016 tarihinde iptal edilmiştir. Bu iptal sonrası ihalenin uzatılması için defalarca tarafımıza söylenmesine rağmen ihale uzatılmamış 100 personel işsiz kalmıştır. Ülkemizin içinde bulunduğu kritik süreci ve ekonomik krizi göze alacak olursak, yeni bir iş bulmak oldukça zor, neredeyse imkânsızdır.  Sayın cumhurbaşkanının son dönemde istihdam ile ilgili söylemeleri ortadayken 6 yıldır hizmet verdiğimiz işimizden ihale bitti gerekçesiyle çıkarmamız çok büyük bir çelişki ve trajedidir. Bizim başta sayın valimiz ve bütün kamuoyu ve STK’lardan beklentimiz ihalenin yapılması ve işimizin iade edilmesidir.”

 

DURUR: VALİMİZLE GÖRÜŞMEK İSTİYORUZ

Vali İbrahim Taşyapan ve diğer yetkililere çağrıda bulunan Durur son olarak, “Sayın valimize buradan çağrımızdır. Birçoğumuz üniversite mezunuyuz kendisiyle görüşme talebimizi buradan yeniliyoruz. Sayın valimize bize görüşme için bir şans tanımasını istiyoruz. Bizler bu memleketin çocuklarıyız büyükşehir belediyesi çalışanları olarak bu sorunun çözüleceğine olan inancımızla tüm kamuoyunu saygıyla selamlıyoruz.” Şeklinde konuştu.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim