Van’da bir dönem Vizontele filminin çekilmesiyle birlikte dikkatleri üzerine çeken ilçe olan Gevaş’ta filmin unutulmaz mekanı olan tarihi belediye binası, duygusal bir veda ile geçtiğimiz haftalarda yıkılmıştı. Hakan’ın filmin unutulmaz repliği ile balkondan veda ettiği bina için söylediği “Artık Zeki Müren bizi göremeyecek” şeklindeki esprili yaklaşımına konu olan belediye binasının yıkımın üzerinden kısa bir süre geçmeden yeniden yapımı için çalışmalar başladı. Esenyurt Belediyesi’nin yapımını üstlendi yeni belediye binasının temel atma töreni dün gerçekleşirken açılışa Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu da katıldı. Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay ve bir çok kişinin katıldığı törende Gevaş halkının heyecanı da oldukça büyüktü. Kurban kesilerek, dualarla temeli atılan modern bina için startın verildiği açılış töreninde Gevaş için önemli çalışmaların müjdesi verildi.

 

Gevaş Belediye binası ekonomik ömrü dolduğu için kısa bir süre önce yıktırılınca, belediye için yeni bir binanın yapımına başlandı. İmkânlar kısıtlı olduğu için belediye binasının yapımını İstanbul Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu üstlendi. Dün görkemli bir törenle temel atma töreni gerçekleştirilen Gevaş Belediye binasının temel atma törenine AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, Van Valisi İbrahim Taşyapan, YYÜ Rektörü Peyami Battal, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Van İl Müftüsü Abdullah Arvas, Esenyurt Belediyesi Başkan Yardımcısı Yunus Balta, Esenyurt Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Temel, Esenyurt Belediye Meclis üyeleri; Abdurrahman Teymur, Musa Şeker, Mehmet Kızıloğlu, Murat Alatepe, Yusuf Öztoprak, Gevaş İlçe Kaymakamı Nedim Akmeşe, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Cumhuriyet Başsavcısı Ersin Kuşku, Jandarma Komutanı Binbaşı Cem Taş, Askerlik şubesi Başkanı Üsteğmen Başar Akın, Gevaş İlçe Emniyet Amiri Cahit Akkaş, kurum amirleri, STK temsilcileri, siyasiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

 

HAKAN: KADIOĞLU’NUN GEVAŞ’TA KÖY KÖY GEZDİĞİNİ BİLİRİM

Temel atma töreninde ilk olarak kısa bir konuşma yapan Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Gevaş Belediyesinin 1923 yılında kurulan ve cumhuriyet ile eşdeğer bir ilçe belediyesi olduğuna dikkat çekerek, “Fakat hizmetlerden hakkıyla istifade edememiş ya da hizmeti buraya tam çekememiş bir ilçeydi. İlk iki sene sıkıntılı geçti. Belediyecilik sıkıntılı bir iştir. Hizmet üretmek zorundasınız, halkın taleplerini karşılamak zorundasınız. Bunun içinde çok çaba sarf etmeniz gerekiyor. Çok sıkıntılı bir dönemizdeydi. Ben belediye başkanı olmadan öncede Sayın Kadıoğlu’nun ismini sık sık duyardım. Deprem sürecinde de Kadıoğlu’nun Erciş’te Gevaş’ta köy köy gezdiğini bilirim. Gevaş’ın hangi köyüne giderseniz Kadıoğlu hakkında çok güzel şeyler söylerler. Bende bundan cesaretle seçildikten sonra başkanımızı ziyarete gittim. Anlatmak istediğimizi halimizden anladı ve bu güzel binamızı bizlere hediye etti. Bununla yetinmedi çok ihtiyacımız olan bir çöp arabasını da bize gönderdi. Bugün burada Gevaş’a bir tane yapı kazandırmıyorsunuz bana göre binlerce Gevaşlının gönlünde sevgiden ve muhabbetten binlerce bina inşa ediyorsunuz. Rabbim yar ve yardımcınız olsun.” Diye belirtti.

 

 

“SONBAHARDA GEVAŞ’IN BÜTÜN ÇEHRESİNİ DEĞİŞMİŞ OLARAK GÖRECEKSİNİZ”

Daha sonra Gevaş ilçesi hakkında kısa bir bilgilendirmede bulunan Başkan Hakan, “Gevaş 1923 ten beri merkez ilçedir. 6 mahallesi vardı. Van’ın büyükşehir olmasından sonra şuanda 40’a yakın yerleşim birimiz var. Burada hizmet üretmekle meşgulüz bunları yaparken devletin farklı kurumlarının da yatırımlarını buraya çekmekle ile ilgili çalışmalarımız var. İnşallah sonbaharda Gevaş’ın bütün çehresini değişmiş olarak göreceksiniz. Bu süreçte bütün bu sıkıntılarda biz ümidimizi yitirmedik Gevaş halkıda bize olan güvenini esirgemedi. Rabbim bize, bu halka bu binada hayırlı hizmetler yapmayı nasip eylesin. Biz hayır dualarından mahrum bırakmasınlar. Birçok projemiz oldu. Selçuklu dönemi mimarisini kitap haline getirip bütün insanlarımızla paylaşacağız. Zira Gevaş sadece Akdamar değil, burada çok ciddi bir İslam medeniyeti kültürü var. Selçuklu ümmettin bütün unsurlarını türküyle Kürdiyle en güzel şekilde yoğrulan bir medeniyettir. Allah’ın izniyle bu mirasa sahip çıkacağız.” Dedi.  

 

 

HAKAN: ESKİ BİNAMIZ 200 METRE KARELİK BİR BİNAYDI

Eski belediye binasının 1970’lerde yapıldığını ve ekonomik ömrünü tamamlayan bir bina olduğunu belirten Hakan, “Bunlar ilgili çalışmaları yaptık çıkmamızı gerekiyordu bunları bu vesile ile hal etmiş olduk. Eski binamız 200 metre karelik bir binaydı. Yüzde ellisini kullanabiliyorduk, bir kısmı da ticariydi. Bodrum kısmı da kullanılamaz haldeydi. Sayın başkanımız oturma alanı 400, toplamda ise bin 200 metrekarelik çok güzel, şık buranın mimarisine uygun bir belediye binası kazandırıyor. Rabbim yardımcısı olsun. Önceki dönemlerde eski binada çok iyi hizmetler veren başkanlarımız oldu. Ben bu vesileyle hayatta olanlara şükranlarımı, kaybettiklerimize de Allah’tan rahmet diliyorum. Bu kapsamda yeni binamızın hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

 

 

KADIOĞLU: GEVAŞ’IN BİZDE AYRI BİR YERİ VAR

Hakan’ın ardından kısa bir açıklama yapan Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, “Eğer başkanınız gelip de bize böyle bir ihtiyacınız var demeseydi bizim bundan haberimiz olmazdı onun için gelip yaptırmakta marifettir bunun sizin için yapıyor. Burada güzel bir bina olacak ve sizler buradan hizmet alacaksınız. Bana da size hizmet ettirdiği için kendisine teşekkür ediyorum. Benim 6 tane Vanlı danışmanım var belediye meclis üyelerim var. Yani Gevaş’ın bizde ayrı bir yeri var. Bu bakımdan ne yapsam azdır. Bundan sonrada elimiz, gönlümüz burada olacak. Gönlümüz, sizin gönlünüzde olsun istiyorum. Yeni hizmet binasının hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

 

 

TAŞYAPAN: GEVAŞ BELEDİYESİ CUMHURİYETİMİZLE YAŞIT

Kadıoğlu’nun ardından kürsüye çıkan Vali İbrahim Taşyapan, herkesi bir bir selamlayarak hayırlı bir hizmetin temellerini atmak için toplandıklarının altını çizdi. Taşyapan, “Gevaş hakikaten cumhuriyetimizle yaşıt bir belediyedir. Yerleşimi, kültürü çok eskilere dayanıyor. Ama belediye olması cumhuriyetimizle yaşıt. Daha önce başbakanımızda buraya geldi ama hakikaten çok yetersiz bir belediye binamız vardı. Sizlere hizmet verme noktasında çok yetersiz kalıyordu. Onun için binanın biran önce yenilenmesi gerekiyordu. Başkanımız bu sorunu çeşitli vesilelerle dile getiriyordu. Ben Esenyurt Belediye başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Böyle hayırlı bir hizmeti bu güzel beldeye ve güzel insanlara hediye ediyor. Allah ondan razı olsun. Belediyelerimiz Van büyükşehir olduktan sonra hizmet alanı çok genişledi. Köylerimizde artık mahalle statüsü kazandı. Haliyle de belediyelerimizin bu konudaki imkânları yetersiz kaldı. Bizde haliyle durumu daha iyi olan belediyelerimizden hizmet talep etmekteyiz. Onlarda sağ olsunlar buraya hizmet getiriyor. Yeniden başkanımıza teşekkür ediyorum. Bu hizmet bu ilçede var olduğu müddetçe insanlarımız bundan yararlanacaklar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.  

 

 

ATALAY: BAZI BELEDİYELER O İMKÂNLARI GEREKTİĞİ GİBİ KULLANMIYORLAR

Son olarak konuşan Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay ise Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’na verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Atalay, “Sayın Kadoğlu’nun Eli Gevaş’a kadar uzadı. Sinan beye ve değerli belediye başkanlarımıza başarılar diliyorum. Ne kadar çaba gösterdiğini, ne kadar çırpındığını biliyorum. Ve kısa sürede göreceksiniz Gevaş çok farklı bir yer olacak. Belediye binamız tamamlanacak ama onunla birlikte bu yaz daha birçok çalışma olacak burada. Gevaş’ın Sokak ve caddeleri düzene girecek. Biz Ak Parti hükümeti olarak belediyelerimizin çalışmalarını çok önemsiyoruz. Yerel yönetimlerimiz bizim için hizmetin merkezi demektir. Daima yerel yönetimlerin elini güçlendirmeye ve imkânlarını arttırmaya çalıştık. Ama bazı belediyeler o imkânları gerektiği gibi kullanmıyorlar. Başka işlerle uğraşıyorlar. Bizim belediye başkanlarımızın tek derdi vatandaşlarımıza nasıl hizmet ederiz, yaşadığımız şehirler daha nasıl güzel olur, sokaklarımız daha temiz nasıl olur diye uğraşıp duruyorlar.” Diye konuştu.

 

 

“HİÇBİR ZAMAN AYIRIM YAPMADIK”

Tuşba ve Gevaş Belediyelerinin daha başarılı olması için ellerinden gelen her türlü desteği sunduklarını belirten Atalay, “Şu anlaşılmasın sakın. Hükümet olarak her belediyelerin her ay almaları gereken kaynak kesintisiz hepsine de gönderiliyor. O konuda hiçbir zaman ayırım yapmadık. Tabi o kaynağı nerede nasıl kullanılacağı ise seçilmiş belediye başkanlarına ait. Dolayısıyla bizim başkanları ne kadar gayretle çalıştığını ben görüyorum. Ve Ak Parti belediyeciliği daima farklı olmuştur. Bizim kurucu genel başkanımızın yerel yönetimlerden gelmesi sebebi ile belediyelere daima öncelik verilmiştir. Hem yetkileri artırılmıştır hem de kaynakları attırılmıştır. Ve biz buna devam edeceğiz. Ülkenin her köşesine yeterince ulaşamadığımız noktasında şikâyetler gelmiştir. Onun içinde biz yerel yönetimleri güçlendirmeyi ilke edindik.” Dedi.  

 

 

ATALAY: GEVAŞ BU DÖNEMİN SONUNDA ÇOK FARKLI OLACAK

Van ile ilgili tarihe not düşen önemli olayları, Van’ın değerlerini toplattığını dile getiren Atalay şu ifadeleri kullandı: “Van ve Gevaş çok derin bir medeniyet çizgisinden geliyor. Çok zengin bir kültüre sahip. Gevaş’ın farklı bir özelliği var. Gevaş insanında farklı bir ağırbaşlılık var. Tarihten gelen o derinliği ve özelliği Gevaşlılarda görmek mümkündür. Gevaş bu dönemin sonunda çok farklı olacak. Bundan emin olun. Layık olduğu yere gelecek. Sinan Başkanımıza biz hepimiz çok katkı sunuyoruz. Onun Ankara’daki temsilcisiyiz. Ve onun çalışmalarını bir bir takip ediyoruz. Fevzi Beyinde öyle. Van esasen bu dönemin sonunda çok farklı bir yere gelecek.”

 

 

“EKONOMİ BAKANIMIZ SAYIN ELİTAŞ VAN’A GELECEK”

Atalay son olarak şunları söyledi: “Biliyorsunuz Van’da bir güçbirliği platformu oluşturduk. İlçemizden de üyeleri var. Çok geniş bir yapıya sahibiz. Van’ın bütün meselelerini orada konuşuyoruz. Birlik ve bütünlük oluşturduk. Van’ın yapılacak çok işi var. Bizler onların takipçisiyiz. Sizde göreceksiniz bunların hepsi tek tek hayata geçecek. Bir kardeşlik içinde çalışmalarımız sürüyor. Cuma günü Ekonomi Bakanımız Sayın Elitaş Van’a gelecek. Burhan Bey ona burada eşlik edecek. Bakanlarımız hemen hemen her hafta Van’a geliyor. Van Türkiye’nin çok farklı bir ilidir. Hep söylemişimdir. 1700 metre rakımda denizi olan, Gevaş gibi Akdeniz iklimini de yaşatan, çok istisnai bir coğrafyaya ve uzun medeniyetler tarihine sahiptir. Ben kendim siyasetimin son döneminde Van’ın milletvekili olmaktan büyük bir onur ve şeref duyuyorum. İnşallah rabbim buna layık eylesin. Bunun için çaba sarf ediyoruz. Hepinizi tekrardan en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Hayırlı günler.”

 

 

Yapılan konuşmaların ardından temel atma töreninde dualar eşliğinde kurban kesildi. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim