Van’ın Tuşba Ziraat Odası Başkanlığı’na Hasan Özgökçe seçildi.

 

Geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden Lütfü Özgökçe’nin yerin, Tuşba Ziraat odasına Hasan Özgökçe seçildi. Yeni görevine başlayan Hasan Özgökçe, hem gelişen hem de gelişmekte olan ülkelerde gıda üretiminde tarımın en temel unsur olduğunu söyledi.

 

Özgökçe yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “İlimiz ekonomisinin gelişmesi için de tarım ve hayvancılığımızın gelişmesi gerekmektedir. İlimizde de tarım ve hayvancılık geçim kaynağının ilk sıralarında gelmektedir. İlimiz özellikle küçükbaş hayvancılık konusunda önemli bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyel iyi bir şekilde değerlendirilmeli ve bunu avantaja çevirmeliyiz. Tarım ve hayvancılık geniş bir meslek alanıdır. Birçok alt başlık içermektedir. Alan geniş olunca sorunlar ve sıkıntılar da elbette fazla olacaktır. İlimizde modern anlamda tarım ve hayvancılığın yapılabilmesi için çiftçi eğitimlerine önem verilmesi gerekmektedir. Et ve süt verimi yüksek olan kültür ırkı hayvan yetiştiriciliğinde ilimiz halen istenilen düzeyde değildir. Hayvan hastalıklarıyla mücadelede sıkıntılar yaşanmaktadır. Halen köylerimizde hayvanlar telef olmaktadır. Birim alanda yüksek verim almak için sertifikalı tohum kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.”

 

Çiftçilerin sertifikalı tohum bulmakta zorluk yaşadığını ifade eden Özgökçe, “Hayvan küpelemesi konusunda da sıkıntılar yaşanmaktadır. Üreticilerimiz hayvanlarını zamanında küpeleyememektedirler. Dolayısıyla verilen desteklerden de mahrum kalmaktadırlar. Mevcut olan sulama kanalları ve göletlerin çoğu dolmuş ya da yıkılmıştır. Bunların bakımlarının ilgili kurumlar tarafından yapılması gerekir. Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu’nun girişimleri sonucu Toprak Mahsulleri Ofisi 2 Ağustos 2016 tarihi itibariyle buğday alımlarına başlamıştır. Sadece sezonda bir iki ay açık olan ofisin ilimizde sürekli açık olması için ilgili kurumlarla yazışmalarımız ve görüşmelerimiz devam etmektedir. Ofisin sürekli açık olması hem alım hem de satış yapması Van piyasası için çok önemlidir. Biz her zaman çiftçimizin ve köylümüzün yanında olacağız. Çiftçilerimizin sorunlarını, sıkıntılarını dinleyip çözme noktasında elimizden geleni yapacağız.” Şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim