Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve her yıl üreme döneminde tatlı su kaynaklarına göç eden inci kefalinin "zorlu yolculuğu", Doğa Gözcüleri Derneği ve sualtı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan tarafından kayıt altına alınıyor. Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Balıkların göç, yumurtlama, sürü oluşturma ve atlama davranışlarını, Tahsin hocamın çektiği görüntülerle anlamaya çalışıyoruz. Bunu anladığımız zaman, göçteki bilinmeyenleri biraz daha azaltmış olacağız" Dedi.

 

Doğa Gözcüleri Derneği ve sualtı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan işbirliğiyle hazırlanan proje ile Van Gölü'ndeki tek balık türü olan inci kefalinin üreme döneminde gerçekleştirdiği zorlu yolculuğun bilinmeyenleri çözülmeye çalışılıyor. Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve her yıl üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde tatlı su kaynaklarına gerçekleştirdiği göçle eşsiz görüntüler oluşturan inci kefalinin zorlu yolculuğunu kayıt altına almak için YYÜ Su Ürünleri Fakültesi, Doğa Gözcüleri Derneği ve sualtı görüntü yönetmeni Ceylan tarafından çalışma başlatıldı.

 

Bu kapsamda, balık göçünün en iyi izlendiği Erciş ilçesindeki Deliçay bölgesinde çalışma yapan Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı ve YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı ile yönetmen Ceylan, inci kefalinin suyun akışının tersine yüzerek üremesini belgeliyor. Prof. Dr. Sarı, yaptığı açıklamada, inci kefalinin Van Gölü'nün endemik türü olduğunu anımsatarak, görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan ile göl suyunun tuzlu ve sodalı olması nedeniyle üremesini tatlı sularda gerçekleştiren inci kefalinin göç esnasındaki sırrını su altında görmeye çalıştıklarını söyledi. İnci kefalinin, göç sırasında önüne çıkan doğal ve yapay engelleri büyük bir çabayla aştığını anlatan Sarı, "Tahsin hocam balıkların su altı kamerasıyla görüntülerini çekiyor. Göç, yumurtlama, sürü oluşturma ve atlama davranışlarını, Tahsin hocamın çektiği görüntülerle anlamaya çalışıyoruz. Bunu anladığımız zaman, göçteki bilinmeyenleri biraz daha azaltmış olacağız. Azalttığımızda da inci kefalinin korunmasında önümüzdeki yıllarda geliştireceğimiz stratejileri, bunların üstünde kurgulamış olacağız" diye konuştu.

 

Sualtı görüntü yönetmeni Ceylan ise "inci kefali babası" olarak gördüğü Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın isteği üzerine kente geldiğini bildirerek, inci kefali göçünün en iyi izlendiği Deliçay'da çekim yaptıklarını ifade etti. İnci kefalinin neslinin tehlike altında olduğunu ve korunması gerektiğini vurgulayan Ceylan, doğaya ve yaşama katkı sağlamak amacıyla balıkların göçünden görüntüler aldığını dile getirdi. Ceylan, önceki yıllarda da dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen ile Van Gölü'ne dalış gerçekleştirdiğini hatırlatarak, gölün bambaşka bir ekosistem ve bilim insanları için laboratuar olduğunu kaydetti. Akdeniz, Ege Denizi yerine Van Gölü'ne gelmeyi tercih ettiğini ve Van'da bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirten Ceylan, bu yıl ekim ayında da gölde çekimler yapacaklarını ve ortaya çıkan bilgileri bir kitapta toplayacaklarını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim