Tuşba Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda, muhtarların mahalleleri ile ilgili sorunlarını ilk ağızdan dinleyen Vali Zorluoğlu, sorun, talep ve önerileri de tek tek not alarak, toplantıya katılan kurum müdürleri ve diğer yetkililere gerekli talimatları verdi. Muhtarlarla toplantılara ilk olarak Tuşba ilçesinden başladığını belirten Vali Zorluoğlu, 2017 yılı sonuna kadar tüm ilçelerdeki muhtarlarla bir araya gelmeyi planladıklarını ifade etti.

 

Bu toplantıların amacını; sorunları ilk ağızdan duymak ve süratle çözüme kavuşturmak olarak açıklayan Vali Zorluoğlu, “Muhtarlarımız mahallelerimizde bizim temsilcimizdir. Sizler, valinin, kaymakamın, belediye başkanının mahallelerdeki temsilcilerisiniz. Vatandaşlarımızla devlet ve belediye arasında bir köprü vazifesi ifa ediyorsunuz. Kamu hizmetlerinin daha etkin ve verimli yürütülmesi için sizlerin fikirlerinin mutlaka alınması lazım. Eksik hizmetlerin belirlenmesi ve hizmetlerin sunulmasında öncelik sırasının tespit edilmesinde, muhtarlarımız bizlerin en öncelikli başvuracağı kişilerdir. Bu toplantıları bu amaçla yapıyoruz. Bu ve devam edecek diğer toplantılarımızda, mahallelerinizde var olan sorunları sizlerden dinleyeceğiz. İmkânlarımız ölçüsünde gerek merkezi idareden gerek yerel idarelerin imkânları dâhilinde sorunları Allah’ın izniyle tek tek çözeceğiz” diye konuştu.

 

“SİZE ŞAHSİ NUMARAMI VERİYORUM”

 

Muhtarlardan, sorunlarını sadece toplantılarda değil, kurumlara giderek de anlatmalarını isteyen Vali Zorluoğlu, kamu kurum müdürleri ve kaymakamlara ise, muhtarların randevu taleplerini geciktirmemeleri talimatını verdi ve sözlerine şöyle devam etti: “Muhtarlarımız, il müdürlerimize, kaymakamlarımıza taleplerini ilettiklerinde bu talepler mutlaka dikkatle, titizlikle incelenecek ve mutlaka yazılı olarak cevaplanacaktır. Muhtarın verdiği bir dilekçeye, uzun süre cevap verilmemesi kabul edilebilir bir durum değildir. Talep incelenir, uygunsa yerine getirileceği söylenir. Uygun değilse neden yapılamayacağı, muhtara yazılı olarak iletilir. Muhtarlarımıza kendi şahsi cep telefon numaramı veriyorum. Muhtarlarımız acil bir durum olduğunda, bizim müdahale edebileceğimiz durumlarda, çaresiz kaldıkları durumlarda beni doğrudan cepten arayabilirler. Biz de üzerimize düşeni süratle yerine getirmeye çalışırız.” 

 

“EKSİKLİKLER GİDERİLECEK”

 

Konuşmasında Van’ın dinamik bir kent olduğuna dikkat çeken Vali Zorluoğlu, “Devletimiz deprem döneminde şehrimize çok önemli yatırımlar yaptı. Yapmaya da devam ediyor. Van, sürekli yeni yatırımlarla desteklenmesi gereken bir vilayettir. Yapılan önemli yatırımların yanında, eksik kalan kısımlar da var. Biz valilik olarak bütün kurumlarımızla iş birliği içerisinde bu eksikleri tamamlamaya gayret edeceğiz. Şehrimiz için çok önemli gördüğümüz bir çevre yolu projesi var. Şehrin trafiğini olumlu yönde etkileyecek bir yatırımdır. Bu konuyla ilgili yetkili kişilerle her hafta en az bir kere görüşüyoruz. Ekim ayının sonuna kadar ilk etap tamamlanacak. Çevre yolu bizim için önemli. Onun üzerinde hassasiyetle duruyoruz. İnşallah kısa zamanda tamamlanır ve Van halkının hizmetine sunulur” dedi.

 

“KATI ATIK TESİSİ KURULACAK”

 

Daha sonra Van’ın çok acil şekilde yeni arıtma tesisine ihtiyaç duyduğuna değinen Vali Zorluoğlu şunları söyledi: “Bu konuyla ilgili çalışmalarımızı hızlandırdık. VASKİ Genel Müdürlüğü olarak, İller Bankası üzerinden gereken kaynağı temin ettik. Kısa süre içinde yeni arıtma tesisimizin de ihalesini yapacağız. Birkaç sene içinde de hizmete girecek. Van Gölü’nün kirlenmesi bu vesileyle engellenmiş olacak. İlimizin modern bir katı atık tesisi yok. Mevcut katı atıkların toplandığı yer, düzensiz bir depolama alanından ibaret. Etrafına da ciddi kötü kokular salan, ilimize yakışmayan bir katı atık tesisi. Bu alanda çalışmalarımızın son aşamasındayız. Çok kısa bir süre içerisinde mevcut alanın iyileştirmesi yapılacak ve oradan enerji elde edebilecek şekilde yeni bir tesisin kurulmasıyla ilgili ihalemizi yapıyoruz. Van’ın katı atık sorununu da bu şekilde çözmüş olacağız.” 

 

“YEŞİL ALANLAR ARTTIRILACAK”

 

Kentteki yeşil alan ve park eksikliğine ilişkin açıklamalarda da bulunan Vali Zorluoğlu, “Şehir merkezinde, Tuşba, İpekyolu ve Edremit ilçelerinde büyük parklar, vatandaşlarımızın spor, oyun ve dinlenme alanı olarak kullanabileceği yeşil alan ve park eksikliği var. Maalesef Van ‘da büyük meydanlar, parkların sayısı yok denecek kadar az. Büyükşehir Belediyesi olarak bu alanları tespit ettik. Bu alanlar üzerinde ciddiyetle çalışıyoruz. İnşallah ilimizde yeni yeşil alanlar ve parklar için önümüzdeki yıl çalışma başlatacağız. Bu yıl tespit ve planlama dönemi. Önümüzdeki inşaat sezonu itibariyle bunları süratle ihale edip önümüzdeki yıl tamamlanacak şekilde faaliyete geçireceğiz” dedi. 

 

“YOL SORUNLARINI ÇÖZECEĞİZ”

 

Muhtarlarla yapılan istişarelerden çıkan sonuçlardan da anlaşıldığı üzere mahallelerin yol sorununun büyük önem taşıdığını belirten Vali Zorluoğlu, “İnşallah gerek büyükşehir belediyesi olarak gerek ilçe belediyeleri olarak bu şehrin, mahallelerin yol meselesini çözeceğiz. Bu konuda müsterih olun. Göreceksiniz önümüzdeki yıl bitmeden bu şehrin, Tuşba’nın, İpekyolu’nun, Edremit’in mahalle yolu sorunları çözülmüş olacak. Bu konuda il valisi ve büyükşehir belediye başkan vekili olarak sizlere söz veriyorum” ifadelerini kullandı.

 

“HAFİF RAYLI SİSTEM İÇİN ÇALIŞMALAR VAR”

 

Şehir merkezindeki trafik yoğunluğunu, -çevre yolu çözümü dışında- il merkezindeki bağlantı yolları, kavşaklar ve alt geçitlerle azaltmayı planladıklarını söyleyen Vali Zorluoğlu, “Bu çalışmalarla Van şehrinin trafik sıkıntısını büyük oranda çözmüş olacağız. İlin gündemindeki hafif raylı sistem için de belediye bünyesinde fizibilite çalışması yapılıyor. İki ay içerisinde bu çalışma tamamlanacak. Tamamlandığında ortaya çıkan sonuçlar kamuoyuyla paylaşılacaktır” dedi.

 

“ARSASI HAZIR OLAN HER YERE OKUL YAPACAĞIZ”

 

İlin öncelikli meselesinin eğitim olduğunun altını çizen Vali Zorluoğlu, “Çok genç bir nüfusumuz var. Eğitim çağında çok sayıda çocuğumuz ve gencimiz var. Eğitim konusu vali olarak benim de en öncelikli konularımdan biridir. Hükümetimizin hedefi; ülke genelinde bütün okullarımızda ikili öğretimden vazgeçip, tam gün eğitime geçilmesidir. Tam gün eğitime geçmek adına ilimizde bir hedefimiz var. Bunun için çok ciddi bir çalışma başlattık. İlgili kurumlarla ciddi bir arsa arayışı ve tahsisi çalışması başlattık. Kısa sürede bu çalışmayı tamamlayacağız. Arsa çalışmasının tamamlanmasına müteakip, milli eğitim bakanımızın sözü var. Arsası hazır olan her yere okul yapacağız. İnşallah iki üç yıl içerisinde eksik olan derslik ve okul sayısını tamamlayarak, ilimiz genelinde çocuklarımızın tam gün eğitim imkânına kavuşturulmasını sağlayacağız” şeklinde konuştu.

 

 

 

TERÖRE FIRSAT VERMEYELİM

 

İldeki bütün meseleler üzerinde yoğun bir şekilde mesai harcadıklarını aktaran, bunun yanında huzur ve güvenin tesisini sağlamak adına da çalıştıklarını söyleyen Vali Zorluoğlu, konuşmasını şu cümlelerle tamamladı:  

 

 

“Devletimizin Allah’a çok şükür imkânları var. Bu imkânları Vanımız için seferber ediyoruz. Tüm bu yatırımlar için önemli bir ön şart var. Bütün bunları gönül rahatlığıyla yapabilmemiz, sorunsuz bir şekilde tamamlayabilmemiz için bir şart var: O da şehrin huzurudur. Hükümetimiz terörle mücadelede şunu söylüyor: ‘Bu mücadele kararlı bir şekilde sonuna dek devam edecek ve terör örgütlerin mahallelerimiz üzerinde, şehrimiz üzerinde baskısı bütünüyle ortadan kaldırılıncaya kadar, bir tek terörist kalmayıncaya dek bu mücadelemiz karalılıkla devam edecektir’ Biz de Van’da Allah’a şükür terörle mücadelede çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Ciddi neticeler alınan operasyonlar gerçekleştiriyoruz. Jandarmamızı, emniyetimizi, diğer güvenlik kuvvetlerimizi, korucularımızı ben burada sizlerin huzurunda yürekten tebrik ediyorum. 

 

Bu şehir maalesef terörden çok çekmiş bir şehir. Birçok bakımdan hakikaten çok mağdur olmuş.  Ama artık Allah’a çok şükür terörün etkisini minimize ettik. Bundan sonraki aşama, terörün olumsuz etkilerinin tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Artık sizlerin de muhtarlar olarak, vatandaşlar olarak huzurunuza sahip çıkmanız lazım. Hep birlikte birbirimize güç vererek, birbirimize omuz vererek, destek vererek terörün, bu şehirde bir daha hâkim olmasına, teröristlerin bu şehirde bir daha insanların hayatlarını zehir etmesine imkân vermeyelim. Bütün muhtarlarımızdan özellikle bunu istirham ediyorum. Bu sadece güvenlik kuvvetleri ile yapılacak bir şey değil. Vatandaşlarımızın bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da desteklerini artırması, terörle ilgili hususlarda bizleri bilgilendirmesi, bizlerin yanında yer alması gerekiyor. Huzur ortamı olduğu sürece, ilimize yeni yatırımlar da gelir, dışardan çok sayıda turist de gelir, işsizlik de azalır. İnsanlar mutlu bir şekilde sokakta dinlenir, eğlenir, rahat eder. Terör örgütünün bütünüyle tasfiye edilmesi lazım.”

 

 

Vali Zorluoğlu'nun konuşmalarının ardından, muhtarlara tek tek söz verildi ve ilettikleri sorunlar ilgili kurum amirleri tarafından not edildi.

 

Kapanış öncesi toplantının çok verimli geçtiğini ve mahallelerde çok büyük sorunlar olmamasının memnuniyet verici olduğunu belirten Vali Murat Zorluoğlu, mevcut sorunları da kısa sürede ve öncelik sırasına göre çözeceklerini sözlerine ekledi. Toplantıya, mahalle muhtarlarının yanı sıra, Tuşba Kaymakamı Meral Uçar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan ve İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ve kamu yatırımı bulunan kurum müdürleri ile diğer yetkililer katıldı.

 

Editör: TE Bilisim