Van Valisi Murat Zorluoğlu, Van’da düzenlenen ve kentin önemli konularının konuşulduğu bir toplantıda kentle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Kentin avantajlarının, potansiyelinin ve yatırım durumunun ağırlıklı olarak konuşmasında yer bulduğu Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, toplantı konuşmasına şu sözlerle başladı: “Meraklısına binlerce yıllık tarihiyle, macera sevenine doğal güzellikleri ve eşsiz coğrafyasıyla, inananlara da gizemli mabetleriyle birçok güzelliği bir arada sunan kadim şehir Van’a, güneşin şehri Tuşba’ya hoş geldiniz.”

 

Tarım ve Hayvancılık ile olduğu kadar turizmi ile de fark yaratan bir il olan Van’ın son dönemlerde özellikle İranlı turistlerle öne çıkması Vali Zorluoğlu’nu harekete geçirdi. Kentin potansiyelleri ve yatırım ortamı ile ilgili detaylı bir değerlendirme yapan Zorluoğlu, Van’da özellikle turizm alanında yapılması gereken yatırımlara dikkat çekti. Zorluoğlu yatırım kolaylığında her türlü destek sözü verirken özellikle turizm yatırımları için çağrı yaparak: “Buradan bir çağrı yapmak istiyorum. Van’a yeni oteller, eğlenme ve dinlenme mekanları için yatırım yapmaya gelin. Gerek valilik gerekse belediyelerimizle, sizlere her türlü desteği vermeye, kolaylığı sağlamaya hazırız. Van’a gelin, hem siz kazanın hem Van kazansın.” Yatırım fırsatlarını sunarak yatırımcıları Van’a davet eden Zorluoğlu, konuşmasının başında deprem yıl dönümü olması hasebiyle 2011 yılındaki depremde hayatını kaybedenleri anarak başladı. Ardında da ülke ve dünya ölçeğindeki küresel gelişmeleri konuşan Zorluoğlu, daha sonra özelde Van ile ilgili önemli detaylar paylaştı.

           

YEREL AKTÖRLER ARASINDA İŞBİRLİĞİ ORTAMI SAĞLANMALI

Sözlerine ilk olarak yerel kalkınma ile ilgili bazı değerlendirmeler sunarak başlayan Vali Zorluoğlu, bu noktada ortak çalışma ve işbirliğine dikkat çekti. Zorluoğlu konuyla ilgili olarak: “Yerel kalkınma anlayışı, yerel dinamiklerin harekete geçirilerek, bölgelerin ya da şehirlerin ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal alanda sürdürülebilir kalkınma ilkelerine uygun olarak gelişimini sağlamayı hedeflemektedir. Burada tabii yerel yönetimlerin, ülkemiz bakımından da valilikler ve belediyelerin çok hayati sorumlulukları, rolleri olduğuna inanıyorum.”

 

ZORLUOĞLU: YEREL YÖNETİMLERİN EN ÖNEMLİ SORUMLULUĞU GEREKLİ ALTYAPIYI OLUŞTURMAK

Ardından kalkınma ve yatırım konusunda değerlendirmelerini paylaşan Zorluoğlu: “Kanaatimce özellikle; Yerel aktörler arasında işbirliği ortamının sağlanması, Yerel girişimcilerin kapasitelerinin geliştirilmesi, İşgücünün geliştirilerek kalitesinin artırılması, Girişimlerin yerel yönetimler tarafından sahiplenilmesi ve girişimcilerin cesaretlendirilmesi, Kent planlarının yerel kalkınma anlayışına göre yeniden ele alınması, şehrin ekonomik durum analizinin yapılarak faaliyetlerin bu bilgiler ışığında yürütülmesi, Yatırımcılar için gerekli alt yapı eksikliklerinin giderilmesi, yerel yönetimlerin yerel kalkınmada en önemli sorumlulukları olarak öne çıkmaktadır.” Dedi.

 

İŞTE VAN’IN AVANTAJLARI

Van’ın mevcut jeopolotik ve yatırıma uygun alanları ile ilgili bilgiler veren Vali Zorluoğlu bu noktada kentin önemli bir kaç avantajı ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Ortadoğu, Kafkas ve Asya pazarlarına olan yakınlığı, Karayolu, demiryolu ve havayolunda bölgesel merkez konumu, Dinamik ve genç nüfusu, Güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji yatırım potansiyeli, Gelişme potansiyeli yüksek sanayi altyapısı, 35 yıllık geçmişi olan yüzüncü yıl üniversitesi ve bünyesindeki teknoparkı, Dünyaca ünlü tarihi ve turistik mekânları, Verimli tarım ve hayvancılık alanlarıyla yatırımcılara büyük imkânlar ve kolaylıklar sunmaktadır.”

 

TURİST SAYISI İKİYE KATLANDI!

İranlı turist sayısının her geçen gün arttığı kentte İran’ın durumuna vurgu yapan Zorluoğlu: “İlimiz ekonomisinde tarım-hayvancılık, turizm, tekstil, yapı malzemeleri imalatı, madencilik ve yenilenebilir enerji sektörleri ön plana çıkmaktadır. Hâlihazırda 1 OSB, 4 KSS, 1 İŞGEM, 1 Tekstilkent ve 1 Teknokent ile yatırımcılara çeşitli fırsatlar ve destekler sunulmaktadır. Ayrıca ilimiz devletin teşvik sisteminde en avantajlı bölgede yer almakta, yine geçen yıl açıklanan ve 23 ili kapsayan cazibe merkezleri programı kapsamında bulunmaktadır. 300 km’lik sınıra sahip olduğumuz komşumuz İran’a ayrı bir parantez açmak isterim. Bu yıl ekim 15’e kadar ilimizi turizm ve ticaret maksatlı ziyaret eden İranlı sayısı 400.000’e yaklaşmıştır. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse 2 kat bir artışı ifade ediyor.”

 

GELİN VAN’A YATIRIM YAPIN!

Van’da son dönemler artan turist gelirlerine işaret eden Zorluoğlu, işadamlarını yatırıma çağırırken özellikle turizm konusuna özel parantez açtı: “Terör hadiselerinin minimize edilmesi ve yapımı devam eden yeni Kapıköy sınır kapısı kompleksinin önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde tamamlanmasıyla birlikte, gerek yurt içi gerekse özellikle İranlı turist sayısında önemli artışlar olacağını değerlendiriyoruz. Bu yıl otellerimiz tam kapasite ve doluluk oranıyla çalıştı. Hatta öyle zamanlar oldu ki kamu misafirhanelerini hatta okullarımızın pansiyonlarını yabancı misafirlerimizin kullanımına açtık. Ben özel sektöre, yatırımcılara buradan bir çağrı yapmak istiyorum. Van’a yeni oteller, eğlenme ve dinlenme mekanları için yatırım yapmaya gelin. Gerek valilik gerekse belediyelerimizle, sizlere her türlü desteği vermeye, kolaylığı sağlamaya hazırız. Van’a gelin, hem siz kazanın hem Van kazansın.”

 

YENİ ÜRETİM ALANLARI OLUŞTURUYORUZ

Zorluoğlu konuşmasının diğer bölümünde ise şu ifadelere yer verdi: “İlimizde tekstil/hazır giyim sektörüne yatırımcıların artan bir ilgisi olduğunu memnuniyetle ifade etmek isterim. Sadece il merkezinde değil, Erciş ve Gevaş gibi ilçelerimizde de bu talepleri alıyoruz ve yer tahsisi için yoğun bir çaba harcıyoruz. Burada ilimiz için çok değerli bir proje olan Tekstilkent’ten kısaca bahsetmek isterim. 32 işyeri, 1200 çalışan var. Buna ek olarak yeni alanlar oluşturuyoruz. Altyapısını tamamlıyoruz. 2500 - 3000 kişiye iş imkânı sağlayan bu istihdam alanının hayata geçmesine katkılarından dolayı, kalkınma bakanlığımıza, sayın milletvekillerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tekstilkent’le birlikte ilimizde istihdamın ve üretimin bir başka üssü de organize sanayi bölgemizdir şüphesiz. Şu anda OSB’de 109 firmamızda yaklaşık 3500 kişi istihdam ediliyor. Ama yeni etapların tamamlanması ve cazibe merkezleri programı kapsamında desteklenecek yeni yatırım projelerinin hayata geçirilmesiyle birlikte firma ve istihdam sayısının kısa sürede katlanacağını söylemek gerçekçi bir yaklaşım olacaktır.”

 

VAN’IN LOKOMOTİF SEKTÖRÜ TARIM VE HAYVANCILIK

“Turizmle birlikte tarım ve özellikle de hayvancılığı, ilimiz ekonomisi bakımından lokomotif sektör olarak nitelendirebiliriz. Gerçekten de; 2.5 milyar liralık tarımsal üretim değeri, 1,3 milyon hektar çayır ve mera varlığı, Ülkemiz koyun varlığının 8’ine tekabül eden 2.6 milyon baş koyunuyla, Ülkemizin en büyük yonca ve korunga üreticisi olma vasfıyla, Tarım ve hayvancılık sektörü ilimizde çalışan her 4 kişiden 1’ine de iş imkânı sağlamaktadır. Gerek bölgemizi ve ilimizi uzun yıllardan bu tarafa birçok bakımdan olduğu gibi ekonomik anlamda da çok olumsuz etkileyen terör hadiselerinin ortadan kaldırılması neticesinde yeni mera ve yaylaların çiftçilerimizin kullanımına sunulması, Gerekse birkaç gün önce temelini attığımız et kombinası gibi kamu yatırımları, cazibe merkezleri programı ve diğer devlet teşvikleri kapsamında özel sektör tarafından yapılacak yeni tarımsal yatırımlarla, tarım ve hayvancılığın ilimiz ekonomisi içerisindeki payının çok daha artacağında kuşku yoktur.”

 

YATIRIMCILARIN DA MUHATABI BENİM

“Van’a yeni yatırımların gelmesi, üretimin, istihdamın, ihracatın büyümesi, kısaca Van’ın gelişmesi ve kalkınması için sayın milletvekillerimiz, kamu kurumlarımız, sanayi ticaret odamız, OSB’miz, ticaret borsamız ve diğer paydaşlarımızla birlikte yoğun bir çaba gösteriyoruz. Son söz olarak Van’a yatırım yapmak isteyenlere şunu ifade etmek isterim: Yatırımcıların bu ilde muhatabı ilin valisi ve belediye başkanı olarak doğrudan benim. Özel sektör yatırımlarını da tıpkı kamu yatırımları gibi görüyor ve kamu yatırımlarını nasıl proje aşamasından itibaren yakından takip ediyor ve dar boğazları çözmeye çalışıyorsak, özel sektör yatırımlarını da aynı şekilde takip edeceğimize buradan söz veriyoruz.” 

Editör: TE Bilisim