ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ

Önceki akşam Van-Hakkâri kara yolunda çığın sürüklediği minibüsün şarampole yuvarlanması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı. Güzeldere Geçidi olarak bilinen bölgede yaşanan çığ felaketinin hemen ardından bölgede adeta seferberlik yaşandı. Sadece Van-Hakkari’yi bağlamayan aynı zamanda iki il arasındaki birçok ilçenin de güzergahı olan alandaki elim kazan ve can pazarı bir kez daha geçtiğimiz yıllarda yaşanan olumsuzlukları ve Van’da son yıllarda eksik olmayan çığ facialarını hatırlattı.

A A 20240226 33820123 33820111 V A N D A K A R A Y O L U N D A C I G I N S U R U K L E D I G I M I N I B U S T E K I 1 K I S I O L D U

O KAZA GÖZLERİ YENİDEN GÜZELDERE TÜNELİ’NE ÇEVİRDİ

Yaşanan çığ sonrası gözler 2013 yılında Van-Hakkâri kara yolunda ‘32 virajlar’ olarak bilinen 2 bin 730 rakımlı Güzeldere Geçidi’nde, trafik güvenliğinin sağlanması ve yağışlı havalarda ulaşımda aksamaların yaşanmaması için yapımına başlanan fakat 11 yıldır bitmeyen tünele çevrildi. Yıllar önce yapımına başlanan dönemde 2019’da bitmesi beklenen tünel adeta yılan hikâyesine dönerken sürücülerin korkulu rüyası olan yol bu süreçte onlarca faciaya neden oldu. Tıpkı Van Çevre Yolu, İkincisi yapılmayan İkinci Tüp, Bahçesaray yolu için yeni tünel gibi bir türlü tamamlanamayan çalışmalardan olan Güzeldere Geçidi yeni bir kazayla daha gündem olurken Şehrivan’a konuşan isimler vatandaşların endişeli olduğunu belirterek tünelin bir an önce bitmesi talebinde bulundu. 

ERBAY: 11 YILDIR TAMAMLANMIYOR, BU DURUM VAN’A YAKIŞMIYOR!

Bu isimlerden birisi olan ve sık sık o bölgedeki çalışmalarla ilgili söylemleri ile öne çıkan Doğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOĞUSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay, bölge halkının endişeli olduğunu dile getirerek, “Güzeldere tünelinin 2013 yılında temeli atıldı. Uluslararası bir yoldur. Karadaniz’de birçok tünel yapıldı ve bunlar kısa bir sürede tamamlandı. 2013 yılında temeli atılan bu tünel aradan 11 yıl geçmesine rağmen hala tamamlanmadı. Bu da yakışmıyor. Canımız yanıyor. O yolda her yıl kazalar yaşanıyor. Çığın yaşandığı bölge çok yüksek bir yer. Oranın kış şartları da çok ağır. Yollar da dar. Burada yıllardır lazalar oluyor. Çığ dolayısıyla yol kapandı ve yüzlerce araç orada bekledi. Tüneli bitirmek çok zor mu? Yıllardır bu tünel bir türlü bitmedi. Oraya bir bütçe ayrılırsa en fazla 3 yıl içerisinde bitecek bir tüneldir. Bölge halkı da çok endişeli. Bu tünelde ışık göründü. Kaynak aktarılıp tünelin hızlı bir şekilde bitmesi lazım” diye konuştu.

MUHTAR ÇAKIR: TÜNEL BİR AN ÖNCE TAMAMLANMALI

Başkale ilçesine bağlı Ekecek Köyü’nde muhtarlık yapan Adem Çakır, Güzeldere Tüneli’nin bitmemesinden dert yanarak, “32 virajlar tehlike arz ediyor. Ülkede birçok tünel yapıldı ama Güzeldere Tüneli 11 yıldır tamamlanmadı. Yolda sürekli kazalar oluyor. Bir çığ felaketi yaşandı. Maalesef bir vatandaş hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı. Biz özellikle kışın o yolda gidip gelmekte çok sıkıntı çekiyoruz. Ulaşım sıkıntımız var. Uluslararası bir yolun bu şekilde vatandaşı mağdur etmesi çok üzücü bir durum. Bir an önce tünelin tamamlanmasını talep ediyoruz. İnsanlar korkmadan, endişe etmeden ulaşımını sağlayabilmeli” diye aktardı.

 

TEKİN: BU YOL ÖLÜM YOLU HALİNE GELDİ

Türkiye'nin Filistin diplomasisi sürüyor Türkiye'nin Filistin diplomasisi sürüyor

Yaşanan çığ felaketiyle ilgili Şehrivan’a konuşan Hakkari Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin, 11 yıldır bitmeyen Güzeldere tüneline dikkat çekerek, “Van-Hakkari Karayolunun Güzeldere Mevkiinde bir yolcu minibüsünün üzerine çığ düşmesi sonucu bir vatandaşımız hayatını kaybetti, 12 vatandaşımız da yaralandı. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılara da acil şifalar diliyorum. Biz yıllardır bu konu için çağrılar yapıyoruz. Van-Hakkari karayolu ve Hakkari’nin ilçelerine bağlayan karayolları tam anlamıyla artık bir ölüm yolu haline geldi. Ulaşım sıkıntısını her platformda dile getirmemize rağmen maalesef bir çözüm bulunmadı. Güzeldere Tüneli 11 yıldır tamamlanmadı. Her yıl onlarca can kaybı yaşanıyor. Van-Hakkari karayolu üzerinde son yıllarda heyelanlar da sık sık yaşanıyor. Kaya parçaları kopup araçların üzerine düşüyor. Bunun için de çağrılarımızı yaptık. Ve bunun için de herhangi bir önlem alınmadı. ‘Coğrafya kaderdir’ deniliyor ama coğrafya kader değildir. Coğrafya bu yörenin kaderi olmamalı” dedi.

“VAN-HAKKARİ YOLUNDAKİ ULAŞIM SORUNU BİR AN EVVEL GİDERİLMELİ”

Tekin, Van-Hakkari karayolunda önemlerin alınması gerektiğini dile getirerek, “Sık sık gündeme gelmesine rağmen bir tedbir alınmadı. Hakkari olarak Türkiye’nin en uzak noktasında yaşıyoruz. Ulaşım anlamında ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle kış aylarında insanlar ciddi anlamda zorluk çekiyor. Yüksek geçitler var, kayalar sık sık kopup yola düşüyor. Yüksekova-Yeniköprü arasında tüneller yapılmaya başlandı ama ne zaman biteceğinin de bilgisi yok. Umarım o tüneller de Güzeldere gibi sürmez. Bu tünellerin bir an evvel bitirilmesi gerekiyor. Çığ bölgelerinde çığ tünelleri yapılmalı. Yollarda genişletme çalışmaları yapılmalı. Van-Hakkari yolundaki ulaşım sorunu bir an evvel giderilmeli” ifadelerini kullandı.

VAN-HAKKARİ YOLUNDA TAŞIMACILIK YAPAN ŞOFÖRLER DE ÇAREİSZ

Van-Hakkari yolunda taşımacılık yapan şoförler adına Şehrivan’a konuaşn Yüksekova Şoförler Odası Başkanı Selami Durna, şoförlerin yanı sıra Hakkarililerin de geliş-gidişte sorun yaşadıklarını dile getirerek, “Van-Hakkari yolunda bir çığ felaketi yaşandı. 1 vatandaşımız hayatını kaybetti, 12 vatandaşımız da yaralandı. Vefat eden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. 11 yıldır Güzeldere tüneli bitmedi. Bu durum hem nakliyecileri, hem iki il arasında yolcu taşımacılığı yapan şoförleri, hem de Hakkarilileri olumsuz etkiliyor. İnsanlar bu tehlikeli yolda özellikle kışın çok zor şekilde gidip geliyor. Nakliyeciler yolda kalıyor. Vatandaşlarımız kışın başka bir ile gitmeye korkuyor. Hepimizin bu konuda endişesi var. Hepimiz ölümle burun burunayız ve bu durum bizi endişelendiriyor. Diğer illerde tüneller hemen yapılıyor ama Güzeldere 11 yıldır yapılmadı. Bu da kabul edilecek bir durum değil. Yetkililer bu ölüm yoluna, bu tehlikeli yoluna bir çözüm bulmalı. Vatandaşlarımız tedirgin. Tünelin bir an önce bitmesini istiyoruz. İnşallah bir daha böyle acı olaylar yaşanmaz” diye konuştu.

Editör: Zenün Yeşil