Van Büyükşehir Belediyesi ve Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği tarafından bu yıl “Binbir renk için varız” şiarıyla Yaşar Kemal anısına düzenlenen 2. Axtamara Film Günleri başladı. 


Van Büyükşehir Belediyesi ve Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği tarafından bu yıl “Binbir renk için varız” şiarıyla Yaşar Kemal anısına düzenlenen 2. Axtamara Film Günleri Anadolu Quartet konseri ve Nûjîn filminin gösterimiyle başladı. Nuda Kültür Merkezinde yapılan açılış resepsiyonuna HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Van eski Milletvekili Remzi Özgökçe, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, Van Baro Başkanı Murat Timur, STK temsilcileri, film yönetmenleri ve binlerce sinemasever katıldı. 



“YAŞANANLARI SANATLA ANLATACAĞIZ"

Film günlerinin açılış konuşmasını yapan Eş Başkan Çoban, ülkenin kötü günlerden geçtiğini belirterek, yıl içerisinde yaşanan olumsuzluklardan dolayı planladıkları iki festivali yapamadıklarını söyledi. "Yaşadıklarımızı sanatla anlatmayacaksak ne ile anlatacağız" diyerek film festivali düzenlediklerini aktaran Çoban, gösterilecek tüm filmlerin yaşananlardan kesitler taşıdığını söyledi. Çoban, film günlerinde komedi filmlerinin gösterilip gösterilmemesini bile tartıştıklarını belirterek "Yani şuan yaşananlar artık gülmeyi bile artık suç kılıyor. Tüm yaşadıklarımızı en iyi anlatmanın dili sanat dilidir. Tüm filmler yaşadığımız realiteye eşlik edecek. Umudumuz en güzel gülüşler bu coğrafyada olsun ve o gülüşler sinemaya nakşedilsin" diye konuştu.
Bayramın konuşmasının ardından Veysi Altay'ın "Kadın yaşamdır, yaşam direniştir, direniş de Kobanê'dir" sloganıyla IŞİD'e karşı YPJ saflarına katılan YPJ savaşçılarının yaşamlarını konu aldığı Nûjîn belgeseli gösterildi. Belgesel gösteriminin ardından sahneye çıkan Altay, katılanlara teşekkür etti. Altay daha sonra röportaj yaptıktan bir süre sonra yaşamını yitiren YPG'li Sedat Topçu'nun ailesini sahneye davet etti. Alkış ve sloganlar eşliğinde sahneye çıkan Topçu'nun babası, annesi, eşi ve kızı duygu dolu dakikalar yaşadı. Baba Ali Topçu, belgeseli ilk kez izlediklerini ve uzun bir aradan sonra ilk kez çocuklarını belgesel sayesinde gördüklerini söyledi. 



HACI LOKMAN BİRLİK AĞIDI HERKESİ AĞLATTI

Belgesel gösteriminin ardından yaylı sazlar dörtlüsü Anadolu Quartet sahneye çıktı. Söyledikleri ve çaldıkları ezgilerle salonda bulunanlara duygusal anlar yaşatan grup, Van Film Günleri için yaptıkları müziği de seslendirdi. Grup üyeleri, Şırnak'ta infaz edildikten sonra akrep aracına bağlanarak cansız bedeni sürüklenen Hacı Lokman Birlik için yaptıkları ağıtı seslendirdi, salonda bulunan birçok kişi gözyaşlarına hakim olamadı. Grubun kurucusu Ahmet Tirgil, Trabzonlu olduğunu belirterek "İlk kez Dersim'e gittiğimde bana ormanların yakıldığını söylediler ben inanmadım. Ama Dersim'e yerleştikten sonra bunların tamamını gördüm." Tırgil, daha sonra Hacı Lokman Birlik için yazdığı ağıtı seslendirdi. Grup son olarak, Yaşar Kemal'in fotoğrafları eşliğinde besteledikleri ezgileri çalarak konseri bitirdi.
Ayakta alkışlanan grup üyelerine Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban çiçek vererek tebrik etti. 15 Kasım tarihine kadar sürecek olan film günleri kentin birçok noktasında yapılan gösterilerle devam edecek.

Editör: TE Bilisim