AGİ mayıs ayında ne kadar oldu? Memurların ve öğretmenlerin mayıs ayı maaş bordrolarının yayımlandığı bu sıralarda en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor.

Yıl içerisinde çalışanların medeni durumlarında ya da çocuk sayılarında meydana gelen değişmeler gibi farklı nedenlerden dolayı değişen agi miktarı çalışanın durum değişikliğine göre artıp azalabilmektedir. Evdeki birey sayısına ve çalışan sayısına, eşinin çalışıp çalışmaması, sahip olduğu çocuk sayısına göre değişiklik gösteren AGİ, aynı zamanda zamanda 16 yaşını dolduran ücretli çalışanların asgari geçimini sağlayacak kısmının toplam gelirinden düşülerek vergi dışı bırakılması anlamına da gelmektedir.

 

 

Asgari Geçim İndirimi, işveren tarafından ödenmekle birlikte, işveren bu kesintiyi devlet adına yaptığından, ödenmesi gereken gelir vergisinden (stopaj) mahsup etmektedir. 2016 yılında torba yasanın TBMM'de yasalaşması ve asgari ücretin 1300 TL olması nedeniyle AGİ miktarları hesaplaması da değişmiştir.

Mayıs maaş bordrolarının yayımlandığı bugünlerde mayıs ayı içerisinde maaşlara yansıyan Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ne kadar olacak? 2016 yılı Asgari geçim indirimi AGİ Miktarı aşağıda detaylı olarak verilmekte olup, yıllık brüt asgari ücret tutarı üzerinden hesaplanmaktadır. Asgari ücretin artmasıyla çalışan kesimin almış olacağı geçim indirimi miktarı da artmış oldu. Bu artış nedeni ile 2015 yılı için geçerli olan asgari geçim indirimi tutarlarında da değişiklik meydana geldi. 

 

AGİ (ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ) MAYIS AYINDA NE KADAR OLDU?

AGİ, Asgari geçim indirimi olan AGİ miktarı, asgari ücret miktarında meydana gelen değişiklik arttı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 30 Aralık tarihinde yapılan açıklamaya göre, Asgari ücret 1300 TL olmasından sonra, ilk akla gelen sorulardan birisi de, AGi ne kadar oldu. 2016 yılı AGi miktarı bekar çalışan için 123,53 TL olurken, eşi çalışmayan ve çocuksuz çalışan için 148,23 TL olacak. 

 

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ MİKTARI

Asgari ücretin 2016 yılı ocak ayı için 1300 tl olmasından sonra Asgari ücretli çalışanların maaşı bu ay bin 300 TL oluyor. Bu ücretin içerisine, evli ve çocuklu olan işçilerin zamlı asgari geçim indirimleri de ayrıca eklenecek. Hükümet işverenin yükünü de hafifletecek. 

Hükümet seçim vaatlerinde geçen sözünü tuttu, asgari ücret bin 300 lira oldu. Asgari ücretle çalışanların maaşları, bu aydan itibaren zamlı yatacak. Hükümetin seçim öncesi asgari ücreti bin 300 liraya çıkarma sözü, bu ay hayata geçiyor. İşçiler 1 Şubat tarihinden itibaren 1300 lira olan zamlı asgari ücretlerini alacak.

Bu ücretin içerisine, evli ve çocuklu olan işçilerin zamlı asgari geçim indirimi ise ayrıca eklenecek.  Asgari ücret artışından dolayı hükümet şubat ayından itibaren işverenlerin işçiler için günlük 3,67 liradan aylık desteğini de sağlayacak.  Böylece işverenlerin rekabet gücünde olumsuz etkileri azaltmak için alınan tedbir kapsamında 274 lira işverene ek maliyetin yaklaşık % 40'ı olan 115 lirayı hazine üstlenecek. Bu kapsamda maliyet bir yılda toplam 11 milyar lirayı buluyor.

 

AGİ NEDİR? 

Asgari Geçim İndirimi anlamına gelen AGİ,16 yaşından büyük olan çalışanların asgari geçimini sağlayacak bölümünün gelirinden düşürülerek vergi dışı bırakılmasıdır. Yani kazanılan gelirin bir kısmının istisnaya tabi tutulmasıdır.

 

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ NASIL HESAPLANIR?

Asgarî geçim indirimi; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgarî ücretin yıllık brüt tutarını vermektedir. AGİ yılın 12 ayını kapsayarak hesaplanır ve bir defa hesap yapılır tüm yıl boyunca devam eder.

Mükellefin kendisi için % 50'si,
Çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10'u,
Çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7,5’i
Üçüncü çocuk için % 10’u
Diğer çocuklar için % 5'i

olmak üzere ücretlinin şahsi ve medeni durumu dikkate alınarak hesaplanan indirim oranlarının uygulanması sonucu bulunacak matrahın, gelir vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine karşılık gelen %15'lik oranla çarpımı suretiyle bulunan tutarın 12’ye bölünmesi sonucu her aya isabet eden tutar hesaplanır. Hesaplanan bu tutar ise ödenecek vergiden mahsup edilir.

 

ASGARİ ÜCRET  2016 YILINDA  BRÜT  1647 TL

Asgari ücret komisyon tarafından belirlenen asgari ücretin brüt miktarı 1647 TL olarak belirlenirken, net 1300 TL oldu. Diğer yandan asgari ücretin günlük brüt tutarı ise 54,90 TL olarak hesaplanmıştır.

 

2016 ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ NE KADAR OLDU?

AGİ; Asgari ücret tutarının yeniden belirlenmesinin ardından bekar ve çocuksuz aileler net asgari ücret olarak 1300 TL alacaklar. Öte yandan evli olup eşi çalışmayan çalışanlar ise asgari geçim indirimi dahil net asgari ücretleri 1325 TL olacak. Evli ve bir çocuk sahibi çalışanlar asgari geçim indirimi dahil 1344 TL alacaklar. Evli ve iki çocuklu çalışanlar 1362 TL, evli ve üç çocuklu çalışanlar ise 1387 TL alacaklar.

 

AGİ NASIL HESAPLANIR? 

AGİ her yıl hesaplanarak güncellenen bir değerdir. Asgari Geçim İndirimi hesaplamalarında asgari ücretin yıllık brüt tutarı, işçinin medeni durumu ve çocuk sayısı dikkate alınarak belirlenir.

İşçinin kendisi için yüzde 50, çalışmayan ve herhangi bir gelir elde etmeyen eş için yüzde 10,

Çocukların her biri için ilk iki çocuk yüzde 7,5 diğerleri için ise yüzde 5 şeklinde hesaplanmaktadır. Burada çocuklardan anlaşılması gereken durum ise;

Mükellefle birlikte oturan,

Mükellef tarafından bakılan(nafaka verilen, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle oturanlar dahil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış olan çocukları ifade ettiğidir.

 

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ ALABİLECEK KİŞİLER

Ücretleri gerçek usulde vergilendirilen tam mükellef gerçek kişiler(Diğer bir ifade ile ücretleri tevkif suretiyle vergilendirilen tam mükellef kişiler)
Tevkifata tabi tutulmamış ücret gelirlerini yıllık beyanname ile bildirenler.
Gelir Vergisi Kanununun 61. maddesi kapsamında ücret kapsamında değerlendirilen ücret geliri elde edenler(Örneğin kurumların yönetiminde görevli olanlar).

 

AGİ TÜM ÇALIŞANLAR İÇİN GEÇERLİ!

AGİ, son günlerde en çok konuşulan konular arasında yer alıyor. Vergi iadesinin yerine 2008'de getirilen devletin ödediği AGİ Maliye tebliğine göre net ücretten anlaşılsa bile ayrı ödenmesi gerektiği ile ilgili Yargıtay'da aynı yönde kararlar verdi. Asgari ücretin 1300 tl olması ile birlikte, 2008'den sonra fiş toplanarak alınabilen vergi iadesinin yerini alan "Asgari Geçim İndiriminin (AGİ) ücretin içinde mi dışında mı" olduğu tartışılırken aslında tüm çalışanlar için devlet bütçesinden verilen AGi’yi işverenden almanın zorlaştığı, bu nedenle açılmış çok sayıda dava bulunduğu ortaya çıktı. Hem asgari ücretlilerin, hem de diğer ücretlilerin bordrolarında Ocak 2016 itibarıyla 123 lira ile 209 lira arasında değişen aylık AGİ'nin ayrı gösterilip, çalışanlara da ödenmesi gerekiyor. Bunu yapmayan işverenler daha sonra yargı kararlarıyla faiziyle ödemek zorunda kalıyor. 

 

AGİ ÖDEMELERİNDE KARIŞIKLIK YAŞANIYOR 

Asgari ücretin 1300 tl olmasından sonra AGİ hesaplamalarında da karışıklık yaşanıyor. Eskiden uygulanan vergi iadesinin yerine 2008 yılında getirilen Asgari Geçim İndirimi konusunda, aradan geçen 8 yıla rağmen karışıklık yaşanıyor. Kurumsal işletmeler, AGİ'yi ücretlere doğrudan yansıtırken, işçisiyle "net ücret" üzerinden sözleşme yapan çoğu işletmede çalışanlar AGİ'den yararlanamıyor.

Örneğin, işçi ile işveren net bin 500 lira ücret üzerinden anlaşmışsa, vergi oranı ilerleyen aylarda yükseldiğinde normalde bin 500 liranın altına düşmesi gereken ücret sabit kalıyor. Buna karşılık, medeni durumu ne olursa olsun, kaç çocuğu bulunursa bulunsun AGİ ödenmiyor. İşçi ile işveren brüt ücret üzerinden anlaşma yaptığında ise AGİ ödemelerinde sorun yaşanmıyor. 

 

8 YILDIR AGİ ASGARİ ÜCRET İÇERİSİNDE

AGİ miktarının 2016 yılında gündeme gelmesiyle agi ile iglili bilgiler araştırılmaya başlandı. AGİ, 2008 yılından beri kamuoyuna ilan edilen asgari ücret rakamının içerisinde, bekâr veya eşi çalışan çocuksuz işçiler için ödenen AGİ de yer alıyor. 1 Ocak'tan itibaren geçerli olan bin 300 liralık net ücretin içerisinde bekâr veya eşi çalışan çocuksuz işçi için 123,53 lira tutarındaki AGİ de yer alıyor. Fakat, eşin çalışıp çalışmaması ve çocuk sayısına göre bin 300 liraya ilaveten 86.46 liraya kadar ulaşan ilave AGİ'nin ise ayrıca ödenmesi gerekiyor. Ancak asgari ücretle çalışmayanların bir kısmı bu farkı da alamıyor.

 

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2015 HESAPLANMASINA İLİŞKİN TABLO ŞEKİLDE OLMUŞTU!

 (2015 yılı içerisinde uygulanacak rakamlar aşağıda hazırlanmıştır.)

2015 YILINDA ÜCRETLİNİN MEDENİ DURUMU AYLIK TUTAR

BEKAR

90,11 TL

EVLİ EŞİ ÇALIŞAN

90,11 TL

EVLİ EŞİ ÇALIŞAN       1 ÇOCUKLU

103,63 TL

EVLİ EŞİ ÇALIŞAN        2 ÇOCUKLU

117,15 TL

EVLİ EŞİ ÇALIŞAN        3 ÇOCUKLU

135,17 TL

EVLİ EŞİ ÇALIŞAN        4 ÇOCUKLU

144,18 TL

EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN

108,14 TL

EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN 1 ÇOCUKLU

121,65 TL

EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN 2 ÇOCUKLU

135,17 TL

EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN 3 ÇOCUKLU

153,19 TL

EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN 4 ÇOCUKLU

162,20 TL


KAYNAK-MEMUR HABER

Editör: TE Bilisim