Bu yıl üçüncüsünü yaptığımız 3.Van Gölü Balığı Festivalini büyük bir coşku ile tamamlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Hafta sonu Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde Kurum-Kuruluşlar, STK ve halkın geniş katılımıyla mangalda balık ve ayran aşı ikramı ile güzel bir festival yaptık.

 

Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan endemik tür olan bölgede Van Gölü Balığı, tescillenen isimleriyle Van Balığı ve İnci Kefali olarak adlandırılan balığımızı Adilcevaz iskelesinde, bir yanımızda mavi Van Gölü, bir yanımızda eşsiz güzelliğiyle Süphan Dağı manzarasında doyasıya yeme fırsatı bulduk.

 

Biz Van Gölülüler (Bitlis-Van) çok şanslıyız…

Dünyada bu eşsiz güzelliğe sadece biz sahibiz.

Van Gölü Balığı sadece lezzeti ve endemik tür olmasının yanında bir özelliği daha var.

Yumurtlama döneminde akarsulara göç ederek suya karşı âdete uçarak engelleri aşıp amansız bir mücadele veriyor.

Bu özelliğe sahip iki balık türünden biridir.

 

 

Van Gölü Balığı yumurtlama göçü esnasında engellere karşı mücadelesi görsel bir şölene dönüşüyor.

Yerli ve yabancı turist bu görsel şöleni izlemek için Nisan ve Temmuz ayları arasında bölgemize akın etmektedir.

Bizim amacımız; Van Gölü Balığımızın bu özelliklerinden dolayı tanıtımını yaparak turizme ve ekonomiye kazandırmaktır.

 

 

Van Gölü Havzasında; Van Gölü Balığı av yasağı dönemi olan Nisan ve Temmuz ayları arasında balığın yumurtlamak için göç ederken görsel şöleni izlemeye ve balığın korunmasına dikkat çekmek için etkinliklerde bulunuyoruz.

Av yasağı dışındaki aylarda da festivaller düzenleyerek yerel ve ulusal bazda tanıtımına katkı sunarak bu zenginliğin havzaya yansımasını amaçlıyoruz.

 

Bu festivallerin ilk ikisini Van Turizm fuarlarında yapmıştık.

Bu yıl üçüncüsünü Adilcevaz ilçemizde yaptık.

 

 

Kurduğumuz mangallarda pişirilen balıklar ayran aşı ile birlikte misafirlerimize ikram edildi.

Mangallarda balık pişerken Adilcevaz ilçemizin değerli müzisyenleri de güzel sesleriyle halaylar eşliğinde âdete karnaval havasında bir etkinlik gerçekleştirdi.

 

Bitlis Vali Yardımcısı Tolga Polat, Adilcevaz Kaymakamı Arif Karaman, Aydınlar Belediye Başkanı Arif Tusun, Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy, Adilcevaz Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Ümit Aldağ çevre ilçelerden STK temsilcileri, basın mensupları, havzadaki gönüllerimiz ve Adilcevaz halkı festivale katıldı.

 

 

Tüm katılımcılara ayrı ayrı teşekkür ederiz.

 

Festivale Van’dan 50 kişilik gönüllümüzle ile katılım sağladık. (Van’dan talep çoktu, şehir dışı olmasından dolayı katılımı sınırlı tuttuk)

3. Van Gölü Balığı Festivaline ulaşımımızı sağlayan Bestvantur Seyahate ve Sayın İrem Bayram’a göstermiş olduğu ilgi ve nezaketten ötürü teşekkür ederiz.

Bu güzel festivali gerçekleştirmemizde sponsor olan Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Bilal Adabağ’a şükranlarımızı sunarız.

Destekleri ve misafirperverlikleri ile bizi mahcup eden Adilcevaz Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Sayın Ümit Aldağ’a ve Adilcevaz Belediye Başkanı Sayın Necati Gürsoy’a teşekkür ederiz.

 

 

Tatvan, Gevaş, Ahlat ve Erciş ilçelerinde de festivaller yaparak geleneksel hale gelmesi için çaba sarf edeceğiz.

Van Gölü Balığı Festivalleri her sene tüm havzada ve büyükşehirlerde yapmak için çabalarımız devam edecektir.

Bir dahaki Festivalde buluşmak ümidiyle…

Editör: TE Bilisim