2 bin kilometre uzaklıktaki İstanbul’a Van’daki ocaklardan çıkarılan taşlardan işlenen mermerler gönderiliyor. Bunu yapan ise Türkiye’nin en büyük ve en modern mermer fabrikası olan Van Mermer, 3. Havalimanı için granit üretiyor ve İstanbul’a gönderiyor.

 

2012 yılında dönemin başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan ve Türkiye’nin en büyük mermer fabrikası olan Van Mermer (Van-Mer) yine dünyanın en büyük havalimanları arasına girecek olan İstanbul 3. Havalimanında kullanılacak olan granitleri üretiyor... Türkiye’de bulunan birçok mermer fabrikasına oranla büyüklüğü ve üretimi ile göz dolduran Van Mer, taşı ve toprağı altın olarak nitelendirilen İstanbul’a, 2 bin kilometre uzaklığa rağmen, Van’dan çıkardığı ve titizlikle ürettiği granitleri gönderiyor. Van’ın büyük gururu olarak görülen bu çalışma, Van’ın da yer altı zenginlikleri bir kez daha gözler önüne serecek. İşte titizlikle üretilen ve İstanbul’a gönderilen o granitler...

 

 

3 AYRI BÖLÜMDE ÜRETİM YAPILIYOR

Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 2012 yılında 18 bini kapalı, 65 bin metrekare alan üzerinde kurulu mermer fabrikasında üretilen mermer ve granit, birçok yapının mimarisinde kullanıldığı gibi ülkedeki büyük projelerde de tercih edilen ürünler arasındaki yerini aldı. Kentte radyasyon oranı yasal prosedürlere uygun dokuz ayrı ocakta çıkarılan ham maddenin tam donanımlı makinelerde özel işlenerek dönüştürüldüğü granit, inşaat çalışmaları devam eden 3. Havalimanı'nı süsleyecek. Havalimanı için sipariş edilen 14 bin metrekarelik granitin bir kısmı hazırlanıp İstanbul'a gönderildi, kalan kısmının ise üretimi devam ediyor. Fabrikanın ortağı İranlı İş Adamı Mousa Javadi, fabrikanın kurulduğu günden bu yana ticaret alanında önemli mesafe kat ettiğini belirtti. Stratejik bir öneme sahip olması nedeniyle yatırım için Van'ı tercih ettiklerini ifade eden Javadi, 120 milyon lira harcanarak yapılan fabrikada üç ayrı bölümde mermer ve granit üretimi gerçekleştirdikleri kaydetti.

 

 

JAVADI: İTALYA'DAN MAKİNELER GETİRDİK

Van'ın İran'a sınır olmasının ticareti genişlettiğini ifade eden Javadı, kentin hem İran'a hem de Irak'a çok yakın olduğunu belirtti. Javadı, "İstediğimiz zaman buralardan ham madde temin edebiliriz ama en önemlisi de daha önce burada bir kaynak araştırmasının olmamasıdır. İlk önce bir uzman ekiple ham madde araştırması yaptık. Jeoloji mühendislerimiz büyük madden yatakları olduğunu belirledi. Genç ve işsiz nüfusun çoğunlukta olduğunu görünce de buraya fabrika yapmaya karar verdik.  Ardından İtalya'dan son teknolojiyle üretilen makineler getirdik."

 

 

"VAN’DAKİ TAŞIN KALİTESİ YÜKSEK"

Ham maddenin kaliteli olması nedeniyle ürettikleri ürüne de yoğun talep gördüğünü anlatan Javadı, şöyle devam etti: "Hedefimiz ürünün yüzde 30'unu iç pazara satmak, yüzde 70'ini de ihraç etmektir. Bu anlayışla yola çıktık ve işlerimizi bu yönde ilerletiyoruz. Son olarak İstanbul 3. Havalimanı için granit siparişi aldık. Bu büyük yatırıma granit vermek için de çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz. Bizi tercih etmelerinin nedeni taşımızın kaliteli olmasıdır. Sipariş edilen 14 bin metrekarelik granitin bir bölümünü tamamlayıp ulaştırdık. Ülkenin en doğusundaki Van'dan en batısındaki İstanbul'a granit göndermek çok önemlidir. Ülkede çok fabrika var ama taşımızın kaliteli olması nedeniyle bizi tercih ettiler. İnşallah daha büyük projelerin taşını da Van'da üreteceğiz." Fabrikada elde edilen granitin kalitesinin ham maddesinden kaynaklandığını anlatan Javadı, renginin uygun ve kesiminin de düz olması nedeniyle ilgi gördüğünü belirtti. Javadı, Van'da üretilen ürünlerin büyük projelerde kullanılmasının kentin tanıtımına önemli katkı sağladığını kaydetti.

 

 

ERDOĞAN İYİ İŞLER ÇIKACAĞINI SÖYLEMİŞTİ

Dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Van Mer’in açılışında yaptığı konuşmada Van Mer’in ileri ki zamanlarda önemli işler yapacağını ifade etmişti. Erdoğan, “Van Mermer bölgede çok iş görecek. Hatta inanıyorum ki ihracata yönelik çok iş görecektir. Yıllar yılı hep biz bu ocaklarımızdan ürünleri İtalya'ya, Çin'e göndermişiz. Oralardan mamul olarak alıp zarar etmişiz. Ama şimdi buradaki modern teknoloji ile bu çeşitleri çok çok ince konumda. Bunu yeni evlerimizde, inşaatlarımızda kullanacağız. Bu teşebbüsü Van'da gerçekleştirdiği için ben özellikle Yunus Beyi kutluyorum. Öz kaynakla yapılması ayrıca çok önemli. Rabbim kazancını arttırsın. Kazancınız bol, yolunuz açık olsun diyorum.” İfadelerine yer vermişti.

 

 

VAN MER NE YAPIYOR?

Van Mermer Madencilik A.Ş. Doğu Anadolu Bölgesi'nin doğal kaynaklarının doğru ve etkili bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla 2011 yılında Van'da kurulmuştur. Yunus Gökçenay’ın kurulucuğunu yaptığı fabrika kısa sürede dünyanın yüzünü döndüğü üretim ile adından bahsettirmiştir. Doğaltaş yönünden zengin ve verimli olan bölgemizde, çoğunluğu Van ve çervesinde olmak üzere çok sayıda mermer ocağına sahip firma, bu ocaklardan elde ettiği hammaddeyi blok, plaka ve ebatlı ürünler olarak müşterilerin beğenilerine sunmaktadır. Gelişime ve yeniliklere açık, müşteri odaklı, çalışana değer veren, üretken, çevre ve topluma duyarlı firma, bu değerlerinden ödün vermeden hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlemektedir. Firma, Vanmer markasıyla sektörde onlarca yıllık iş deneyimine sahip eğitimli ve uzman kadrosu ile faaliyetlerine devam etmektedir. 


ŞEHRİVAN EKONOMİ: ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim