ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN - Van'da geçmişi Urartu dönemine kadar uzanan seramik üretimini için ilk özel atölye açıldı. Hem geleneksel hem de sanatsal üretim yapacak olan atölyede seramik işini seven, gönül veren öğrencilere ve yetişkinlere de kurslar veriliyor. Kursa gelenlerin iş stresini atması ve monoton hayattan kurtulması için yeni bir mekan olan atölye, yoğun ilgi görüyor.

 

Tarihi ve kültürel değerlerin işleneceği, hem geleneksel hem de sanatsal üretimin yapılacağı Doğu Anadolu'daki ilk ve tek özel seramik kursu Van’da açıldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği kursta, kursiyerler hem kaliteli zaman geçiriyor hem de stres atıyor. Okul çağındaki öğrenciler ise kurs sayesinde sanatsal becerilerini geliştiriyor. ‘Pandora’ ismi ile açılan özel seramik kursu Vanlı sanatseverler ve öğrenciler tarafından yoğun ilgi görüyor. İlk olma özelliği taşıyan kursa katılanlar, boş zamanlarını değerlendirirken aynı zamanda meslek öğrenme imkanına da kavuşuyor.

 

SARICA: ÇIKIŞ NOKTAMIZ URARTU MEDENİYETİ

Eskişehir'de akademik öğrenim gören ve Van'da kurs açma ihtiyacı htiğini belirten 30 yaşındaki Zeki Sarıca, “Bu atölye doğudaki ilk ve tek özel seramik atölyesi, biz burada hem geleneksel ürünler üretiyoruz hem de sanatsal ürünler üretiyoruz. Daha çok yerli malzeme kullanıyoruz. Buradaki çamurları, toprağı değerlendirmeye çalışıyoruz. Van'ın geçmiş tarihinde burada yaşayan medeniyetlerin üretmiş olduğu ürünleri tekrar canlandırmak istiyoruz. Bizim çıkış noktamız Urartu medeniyeti diyebilirim. Van'da seramik atölyesi yoktu. Sanatsal anlamda, atölye bazında az yer vardı. Bende okulunu okuduğum mesleğin unutulmasını istemiyordum. Bu sanatın Van'da da icra edilmesini istedim, o yüzden böyle bir atölye açtım. Burada hem geleneksel anlamda hem de sanatsal anlamda üretim yapıyoruz.” Dedi.

 

“KURSİYERLER STRES ATIYOR”

Sarıca, kursa katılan yetişkin bireylerin iş stresinden ve monoton hayattan kurtulmak için seramik kursunu tercih ettiğini ifade ederek, “Onun haricinde bu işi seven, gönül veren öğrencilere, yetişkinlere kurs da veriyoruz. Kurslarımıza hafta sonunda okul çağındaki öğrenciler geliyor. Hafta içi de yetişkinlere yönelik kurslarımız var. Genelde kurslarımıza gelen kişiler iş stresini atmak için, monoton hayattan kurtulmak için gelip burada hem eğleniyorlar hem de öğreniyorlar, stres atıyorlar. Çünkü çamurun meditasyon özelliği var.” Diye konuştu. 

 

“7 BİN YILLIK GELENEĞİ YAŞATIYORUZ”

Resmi kurumlar ile kafe ve restoran gibi yerlerden sipariş aldıklarını da söyleyen Sarıca, şöyle konuştu: “Genelde sipariş üzeri çalışıyoruz. Ürünlerimiz el yapımı olduğunu için, endüstriyel anlamda kafeler, restoranlar tercih ediyor. Yaptığımız sanatsal ürünler oluyor, onları da resmi kurumlar hediyelik eşya amacıyla alıyor. Turistik, hediyelik eşya üretiyoruz. Bu anlamda burada bir boşluk vardı. 7 bin yıl önce Van'da seramik üretiliyordu, biz bunu tekrar hayata geçiriyoruz. Biz bunu önemsiyoruz, önemsenmesini de istiyoruz. Seramik üretimi artmalı ve desteklenmeli. İnsanlar gelsin, görsün atölyemizi, çamura dokunsun. Özellikle çocuklar muhakkak görmeli çünkü şehir hayatında neredeyse toprak ile temasımız kesildi. Biz burada hem eğlenelim, hem öğrenelim, hem de toprağa dokunalım kötü enerjimizi atalım.” 

 

ARPALI: İLK KEZ ÇAMURLA TANIŞTIM

Kursiyer Bedri Arpalı da Van'da bu tür etkinliklere daha fazla ihtiyaç olduğunu belirterek, “Uzun zamandan beri seramik kursuna gitmek istiyordum. Seramik yapımını çok merak ediyordum. Çamur ve seramikle ilk defa tanıştım. Bu etkinliğin çok rahatlatıcı ve dinlendirici bir tarafı var. Herkese tavsiye ediyorum. Bu dördüncü kursum ama çok hızlı ilerliyorum, severek bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Çok sosyal bir ortam, insanların rahatlayacağı bir yer. Van artık büyükşehir böyle etkinliklere ihtiyaç var. Bu tür etkinlikler hızla artmalı, böyle etkinliklere çok ihtiyaç var.” Dedi.

Editör: TE Bilisim