Halkların Demokratik Partisi’nde aday adayı başvuruları devam ediyor. Selim Ertaş, Yakup Ataş ve Harun Okay gibi isimler aday adaylık için başvuruda bulundu.

 

16 Şubat’ta aday adaylık başvuruları başlayan Halkların Demokratik Partisi’nde (HDP) 2 Mart yani dün itibariyle aday adaylık başvuruları sona ermesi gerekirken bu süre 5 Mart Perşembe gününe kadar uzatıldı. Daha öncesinde, Gazeteci, yazar Günay Aslan, Eğitimci Lezgin Boran, eski Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz ve Eski DBP İl Başkanı Musa İtah gibi isimlerin aday adaylık başvurusunu yapmıştı. Dün ise büyük bir yoğunluğun olduğu aday adaylık başvurusunda Eski DTP İl Başkanı Selim Ertaş, Eski BDP İl Başkanı Yakup Ataş ve eski HDP il başkanı Harun Okay aday adaylık başvurusunu yaptı. HDP tarafından aday adaylık başvuruları ile ilgili açıklamanın önümüzdeki günlerde yapması beklenirken alınan son bilgilere göre aday adayı sayısının 70’in üzerinde olduğu belirtildi.

 

OKAY: ELİMİZDEN GELEN ÇABAYI SARF EDECEĞİZ

Büyük bir yoğunluğun olduğu aday adaylık başvurusunda; M. Gadiri Kadirhanoğulları, Hamit Acar, Sami Acar, Mustafa Güler, Fırat Altınoğlu, Sümmeye Elaslan, Kazım Çelebi, Ruknettin Hakan, Erkan Orhan, Gökhan Balican, Tahsin Timur, Mehmet Karaaslan, Serwan Zana, Serdar Kartal ve Fatih Tanrıverdi gibi isimler başvuru yaparak HDP’den milletvekili aday adayı oldu. Aday adaylık başvurusunu yaptıktan sonra bir açıklamada bulunan HDP Van İl Eski Eş Başkanı Harun Okay şu ifadelere yer verdi: "Bu mücadelenin daha ilerlemesi elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz. Sistemin kırıntılarının değil, halkımızın peşinden koşmaktan gurur duyuyoruz. Yaşadığımız müddetçe de halkımızla birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz."

 

ERTAŞ ADAYLIK İÇİN BAŞVURUSUNU YAPTI

Uzun yıllar Kürt siyaseti içinde yer alan ve son olarak hakkında kesinleşmiş davalardan dolayı 6 yıl yurt dışında kalan Kürt siyasetçi Selim Ertaş,  Halkların Demokrasi Partisi (HDP)’den milletvekili aday adaylığı için başvuruda bulundu.

 

Hakkında açılan ve kesinleşen hapis cezaları nedeniyle 6 yıl yurt dışında yaşamak zorunda kalan Kürt siyasetçi Selim Ertaş yasal düzenlemelerle birlikte Van’a geri dönerek, HDP’den milletvekili için adaylık başvurusunda bulundu. Geçmişte birlikte siyaset yürüttüğü kalabalık bir arkadaş grubuyla parti binasına giden Ertaş ve beraberindekileri, HDP seçim komisyonu tarafından karşılandı. Başvuru öncesi kısa bir açıklama yapan Ertaş, Kürt halkının büyük bedeller vererek bu güne geldiğini gelerek, bundan sonra demokratik özerkliğini örerek, mücadelesini sürdüreceklerini söyledi. “Bu mücadele büyük bedellerle bu güne geldi. Bundan sonra da büyük bedellerle taçlandıracaktır. Bu seçimde böyle anlamlı bir dönemde yapılmaktadır. Ben şimdiden bu seçimin halkımız için başarı geçmesi temennisinde bulunuyorum” dedi. Ertaş, son olarak komisyona başarılar dileyerek, parti binasından ayrıldı.

 

BALİCAN’DA ADAY ADAYLIK BAŞVURUSUNU YAPTI

Okay’ın ardından aday adaylık başvurusunu yapan Gökhan Balican ardından bir basın açıklaması yaptı. Balican şu ifadelere yer verdi. “Değerli basın emekçileri bugün burada Halkların Demokratik Partisi milletvekilliği aday adaylığı başvurumu yaptım. Tüm halkların kardeşliği için yürüdüğümüz bu mücadeleci yolda milletvekilliği için aday adaylığı başvurumuzu yaptık. Ben başvurumu Halktan, ezilenden, emekten, demokrasiden, özgürlüklerden, eşitliklerden yana bir özlem için başvurduğumu söylemek isterim.”

 

BALİCAN “DEMİRTAŞ’TAN İLHAM ALDIM”

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’tan ilham alarak adaylık başvurusunu yaptığını belirten Balican, “Sayın Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’ın Genel Merkezde konuşmasında gençlerin cesaretli olup aday olmasını istedi bende bu konuşmasından sonra değerli aile büyüklerinin fikrini aldıktan sonra milletvekili aday adayı oldum. İlimizde ve Kürdistan da milletvekili olarak en iyi HDP’ den hizmet edeceğimden dolayı Hakların Demokrasi Partisi diyorum.  Engelleri Aşmak HDP’nin fıtratında var, O yüzden kimsenin şüphesi olmasın baraj engelini de rahat bir şekilde halkımızın desteğiyle aşacağız. Bana yer verilmese bile bir yoldaş bir nefer olarak özgürlük davası için mücadele edeceğim. Başka siyası partilerde vekil adayı olanların 128 tanesinden 120 tanesi Kürt ve bu Kürt vekil aday adaylarının bazıları Kürtlerin hakkını savunacağım diyor ana dilini savunacağım. Vekil olunca sayın vekil aday adayları Kürtlerin hakkını savunmak istiyorsan halkların demokratik partisi çatısı altında savun başka sıyası partilerde Kürtlerin hakkını savunma Kürtlerin hakkını savunacak sadece parti var oda Halkların Demokratik Partisidir. Ben buradan Aday adaylarına huzurunda siyaset yapmak isteyenleri Halkların Demokratik Partisi’nde siyaset yapmaya davet ediyorum.  Zaman gelecek bunu herkes anlayacak bu partinin haricinde bu bölgede başka parti olmayacaktır” sözlerine yer verdi.

 

ATAŞ: KARAR PARTİMİZİN VE HALKIMIZINDIR

BDP il başkanlığı yapan ancak 2 aylık bir başkanlık süresinden sonra tutuklanarak 1 yıl cezaevinde yatan eski il başkanı Yakup Ataş HDP’den aday adaylık başvurusunu yaptı. Beraberindeki kalabalıkla adaylık başvurusunu yapan Ataş ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

Neden aday olduğu hakkında açıklamalarda bulunan Ataş şu sözlere yer verdi: “7 Haziran’da yapılacak olan genel seçimler için bugün itibariyle kendi partimizde aday adaylık başvurumuzu yaptık. HDP başvuru yaparken hem tarafımızı hem de yıllardır çalışmış olduğumuz özgürlük harekâtının çeşitli kurumlarındaki emeklerimizin bir şekilde sahiplenmesini isteriz. Birde partimize 2012 yılında halkımızın ve partimizin çeşitli kurulların talebi üzerine öğretmenlik mesleğimizden istifa ederek, daha sonrasında BDP’de kısa bir dönemliğine görev yaptık. Bu süre içerisinde hem partimizin üzerindeki linç kampanyalarını hem kendi üzerindeki linç kampanyalarını ve akabindeki komplo süreciyle, KCK adı verilen tiyatro diye adlandırdığımız davalar sonucu bir yıllık bir tutukluluk yaşadık. Çıktıktan sonra yine partimizin çeşitli çalışma periyodlarında çalıştık. Bugünde burada yine bu komployu, iftirayı açığa çıkaran halkımızın ve partimizin safında, halkımızın safında olduğumuzu belirtmek ve borcumuz olan bu görevi ifa edecek durumda olduğumuz için gelip partimize başvuru yaptık. Bu konuda karar hem partimiz hem de halkımızdadır.”

 

“NE OLURSA OLSUN PARTİMİZLE ÇALIŞMAYI SÜRDÜRECEĞİ”

Başvuru sayısı hakkında da açıklamalarda bulunan Ataş, “Biz bölgede iktidar olan bir partiyiz. Dolayısıyla halkın daha doğrusu Kürt halkının bir davranış kodu var. İşlerimizi her zaman son güne bırakıtız. Bugün başvuru sayısının çok fazla olması hem Kürt halkının geleneksel kodları hem de partim iktidar partisi, halkımızda tarafını belirlemek için gelip partisine desteğini gösteriyor. Bu süreç bu şekilde oluyor. Ben bu anlamda başvuruların çok olmasını isterim bu sayede seçicilikte artar. Kalite ve çalışma isteği olan arkadaşlarımızın seçilmesi de böylede oluşur. Bu şekilde başvuruların olması çok güzeldi. Ama ben yine de iktidar partisi olan AKP’ye yapılan başvurulara göre bizim partimizde başvuruların daha çok olmasını temenni ederim.” Dedi. Kendisine adaylık verilmemesi takdirde bir kırgınlık olur mu sorusunu da cevaplayan Ataş şöyle devam etti: “Partimiz biz değil de başka arkadaşlarımıza adaylık verdiği takdirde biz yine partimizin saflarında çalışmaya devam edeceğiz.”

Editör: TE Bilisim