Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki vatandaşlar, bahçelerinde yetiştirdikleri cevizlerle hem ailelerinin geçimini sağlıyor hem de ilçe ekonomisine katkı sunuyor. Dokuz çocuğunu cevizden elde ettikleri gelirle okutan Akkoyun çifti de bu ailelerden biri.

 

Adilcevaz'da yarım asırdır yetiştirdikleri cevizleri satarak geçimlerini sağlayan Akkoyun çifti, ilçedeki birçok aile gibi ömürlerini ceviz üretimine adadı. Parlak sarı rengi, ince kabuğu ve lezzetiyle ilgi gören, pazarda taneyle satılan Adilcevaz cevizinden elde ettikleri gelirle 9 çocuğunu okutan, ev yapan, çocuklarını evlendiren ve hac farizasını yerine getiren Akkoyun çifti, ilerlemiş yaşlarına rağmen cevizcilikten vazgeçmiyor.

 

İlçede 50 yıl önce 20 dönüm araziye bin fide dikerek cevizciliğe başlayan Akkoyun çifti, halen ceviz toplayarak çocuklarına yardım ediyor.

 

"BİR ÖMRÜ CEVİZLİĞE ADADIK"

86 yaşındaki Selahattin Akkoyun, eşiyle ömürlerini cevizciliğe adadıklarını söyledi. Ceviz üretimine başladığında çocuklarının çok küçük olduğunu anlatan Akkoyun, "İşsizdim ve ailemin geçimini sağlamam gerekiyordu. 20 dönüm arazim vardı. Bu arazinin içinde sadece bir çalı ağacı bulunuyordu. Adilcevaz'da en iyi ceviz fidesi bulunan kişiden bin fide aldım. Tek başıma kürekle yeri kazarak bin fideyi diktim ve gübresini verdim. Üçüncü yılda yetişti." dedi. Akkoyun, fidan sayısı artınca bir bölümünü anne ve babasının hayrına dağıttığını vurguladı.

 

Uzun bir süredir de ürettiği cevizleri satarak geçimini sağladığını ifade eden Akkoyun, şöyle konuştu: "Çocuklarım büyüdü. Yaşlanınca cevizin parasıyla 1982 yılında hacca gittim. 1991 yılında da eşimle gittik. 50 yıl ceviz satarak çocuklarımı büyüttüm ve ev yaptım. Geçimimizi bununla sağladım. Halen de cevizin ekmeğini yiyoruz. Çok mübarek bir şeydir. Ayrıca insana faydalıdır. Bir ömrü cevizliğe adadık. Bütün malımızı cevizden elde ettiğimiz gelirlerle sağladık."

 

Selahattin Akkoyun'un eşi 85 yaşındaki Zinnet Akkoyun ise "Cevizin parasıyla hacca gittik. Beraber yıllardır cevizcilik yapıyoruz. Üçü erkek 9 çocuğum var. Hepsini cevizcilik yaparak büyüttük, okuttuk." diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim