ABD işgali döneminde Türkmen şehri Kerkük'ün demografik yapısı değiştirilmişti. O dönem Kerkük'e akın eden aileler şehri terk etmeye başladı.

 

Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmergelerin, Kerkük'ün güneyinden çekilmesiyle birlikte, Irak ordusu ve ona destek veren federal polis güçleri, boşaltılan mevzilere yerleşip, zırhlı araçlarla ana caddelerde denetimi sağladı. Bazı Kerküklü aileler, oluşan kaos ortamından dolayı Erbil ve Süleymaniye'ye doğru araçlarıyla hareket etti.

 

HALK KERKÜK'Ü TERKEDİYOR

 

Bölgede yaşayan Kerküklülerin bir kısmı yaşanan kaos ortamından dolayı aile ve çocuklarını alarak bölgeden uzaklaşmaya çalışıyorlar. Otobanlara akın eden halk, Süleymaniye yolundan Kerküğü tahliye ediyor. Bu görüntüler daha önce ABD işgali sırasında Kerkük'te yaşanan olayları akıllara getirdi. O zamanlar neredeyse yüzde 80'i Türkmen olan halk göçe zorlanmış evlerinden yurtlarından olmuşlardı. Şimdi de aynı durum bölgede bulunan Kürt halkı için yaşanıyor.

 

KYB'DEN ÇEKİLME AÇIKLAMASI: ÇEKİLMEK ZORUNDA KALDIK

 

Irak'ın Kerkük kentindeki mevzilerinden çekilen KYB Peşmerge Sorumlusu Vesta Resul, Irak ordusuna denk bir güçleri olmadığından dolayı çekilmek zorunda kaldıklarını belirtti. Resul, Kerkük'te kendi partisine ait yayın organlarına yaptığı açıklamada, "Dün geceden bu yana karşımıza hiç direnemeyeceğimiz düzeyde askeri sevkiyatlar yapıldı. 350 tank ve ağır silahla 4 birliğimize saldırıldı" dedi.

 

Operasyonun amacı, Kürtlerin kontrolündeki K-1 hava üssü ve petrol kuyularını ele geçirmek. Irak terörle mücadele gücünün Kerkük'teki Keyvan Askeri Üssü'nde kontrol sağladığı belirtilmişti.

Irak hükümeti, Kerkük'te peşmergenin kontrolündeki tartışmalı bölgelerin merkezi hükümete teslimini istiyor. Ayrıca Kürt Bölgesel Yönetimi'ni PKK'lıları kerkük'e yerleştirmekle suçluyor. Erbil ise PKK varlığını reddediyor.

 

Editör: TE Bilisim