Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Mehdi Karakoç, AİÇÜ Bilgisayar programcılığı bölümü mezunu ve AİÇÜ Mekatronik bölümü öğrencisi ve Eczacı olan Emrah Yıldırım, AİÇÜ Bilgisayar programcılığı bölümü mezunu ve AİÇÜ Dış Ticaret bölümü öğrencisi Akif Balıkçı ile AİÇÜ Bilgisayar programcılığı bölümü öğrencisi ve Şehir Bölge Plancısı Muhammet Aydemir, Eczane Yönetim Sistemi adlı buluşlarını Türk Patent Enstitüsünden tescilleyip patentini aldılar.

 

Patent Enstitüsünden buluşlarının tescillenmesinden dolayı duydukları mutluluğu kelimelerle ifade etmekte zorlandıklarını belirten öğretim görevlisi ve aynı zamanda Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürü olan Mehmet Mehdi Karakoç, 2007 yılına kadar Ağrı'dan Türk Patent Enstitüsüne toplamda dört başvurunun yapıldığını ama tescillenen ilk ve tek buluşun kendilerine ait "Eczane Yönetim Sistemi" olduğunu söyledi.

 

 

İki buçuk yıl süren hummalı çalışmalarının ardından bu yazılımı geliştirdiklerini ve Eczane Yönetim Sistemi adıyla patentlerinin tescillendiğini belirten Karakoç, "4 arkadaşla birlikte hazırladığımız bu yazılımın işlevlerini özetlemek gerekirse şunu diyebiliriz, bu sistem sayesinde eczaneler reçete denetimindeki hatalarını karar ağacı yöntemi ile otomatik olarak denetleyip sıfıra indiriyor, bu konudaki, ayda 3-4 günlük iş yükünü bir saate düşürüyor; reçeteye eklenmesi unutulduğu veya ihmal edildiği için eczanenin ücretini SGK'dan talep edemediği şırıngaları otomatik olarak reçeteye ekleyip bu sayede eczaneyi 400 TL ila 7000 TL arasında zarardan kurtarıyor; ellerinde olmayan ilaçlardan aynı bölgedeki eczanelerde bulunup son kullanma tarihi yaklaşanları görüp temin etmelerini ve aynı eczanelerin toplu ilaç siparişi vererek daha uygun fiyata ilaç almalarını sağlıyor"dedi.
Çalışmalarında desteklerini sürekli gördüklerini belirttikleri Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut'a teşekkür ederek sözlerine son verdi.

 

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut'da onları taltif ederek üniversite web sitesinde "üniversitemiz öğretim görevlisi Mehmet Mehdi Karakoç ve öğrencilerimiz Muhammed Aydemir, Emrah Yıldırım ve Akif Balıkçı'yı Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen "Eczane Yönetim Sistemi" adlı patent çalışmalarından dolayı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum." şeklinde bir tebrik mesajı yayınladı.


SABAH

Editör: TE Bilisim