AK Parti ile MHP arasındaki "milli ve yerli mutabakat olarak" isimlendirilen ittifak görüşmelerinde ilerleme sağlandı. Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, üzerinde anlaşılan maddeleri ve gelinen son noktayı yazdı. 

 

"Yerel seçimlerle ilgili komisyon çalışmalarını önemli ölçüde tamamladı" diyen Selvi, "Yerel seçimlerde adaylık için 18 yaş sınırı getiriliyor, askerliğini yapmış olma engeli kaldırılıyor, seçim güvenliğine yönelik düzenlemeler yapılıyor. Sandık kurulu yapmadığı takdirde, vatandaşların kolluk gücünü çağırması ve sandıkların birleştirilmesi hükmü getiriliyor. Sandık müşahitlerine fotoğraflı kimlik kartlarının çıkarılması düzenlemesinden ise şimdilik vazgeçildi" ifadelerini kullandı. 

 

İTTİFAKTA NETLEŞENLER: 

AK Parti’de dün yapılan teknik komisyonların çalışmalarının ele alındığı üst komisyon toplantısı sonrası oluşan tabloyu şöyle özetledi Selvi: 
- Yüzde 10 barajı korunacak.
- AK Parti ile MHP seçmen listelerinde parti adı ve amblemiyle yer alacak.
- AK Parti ve MHP ayrı ayrı milletvekili listesi verecek.

 

İTTİFAKA BARAJ: 

Henüz üzerinde karar verilemeyen nokta ise, oyların sayımı ve ittifaka yüzde 12-15 gibi ayrı bir seçim barajı getirilmesi konusu.

 

OY PUSULASI NASIL OLACAK? 

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve milletvekili seçimi birlikte yapıldığı için seçmen sandık başına gidince Cumhurbaşkanı ve milletvekilleri için oy verecek. Peki bu nasıl olacak? AK Parti ile MHP seçim pusulasında ittifak olarak yer alacak. Erdoğan’ın isminin altında mühür vurulacak bir yer ve onun altında, ittifakın adı bulunacak. Örneğin “Milli İttifak” denilecek. O karenin içinde ise adı ve amblemiyle AK Parti ve MHP yer alacak. Seçmen cumhurbaşkanı adayına oy verdikten sonra, tercihine göre AK Parti ya da MHP’ye mührü vuracak.

 

OYLAR NASIL SAYILACAK?: 

İttifakın oyları birlikte sayılacak, bu oran ittifakın milletvekili sayısının ve barajın belirlenmesinde gerekli olacak. Milletvekili dağılımı ise partilerin oylarının sayılmasıyla belirlenecek. Böylece ittifakın içinde AK Parti ve MHP’nin oylarının ne olduğu ortaya çıkacak.

Editör: TE Bilisim