Turgut TAMĞAÇ yazdı...

 

Her seçimde olduğu gibi bu seçimde de Erdoğan’ın desteklendiği ve bu halkın Erdoğan’ı gerçekten sevdiğini, Erdoğan meydanlara indiği zaman, halka nasıl hitap edeceğini ve kendisini halka nasıl sevdireceğini çok iyi biliyor. 

Halk Erdoğan’a güveniyor ve Erdoğan’ın ağzından çıkacak her kelimeye dikkatle bakıyor. Yani Erdoğan tek başına çoğunluğa yetiyor.

‘EVET’ çıkması büyük bir sürpriz mi oldu? Hayır çünkü ; Yapılan anket sonuçlarında da çoğunluk evet olarak çıkıyordu ve yapılan gözlemler de bunu gösteriyordu. Aslında önceki seçimlerde de  Erdoğanın aldığı oy aşağı yukarı böyleydi .

Bu referandumda evet ve hayır’ın birbirine yakın çıkması akıllara şu soruyu getirmektedir ;Acaba sayımda bir hata mı var? Ama Erdoğan kazandı tartışmasız.

Referandumun ikinci gününde hayırcı kesimin bu durumu kabullendiğini görmekteyiz.   Referandumun öyle ya da böyle bitmesi Türkiye açısından iyi oldu. En azından halkın kafasında soru işareti kalmadı.   Artık taşların yavaş yavaş yerine oturmasını bekleyeceğiz ve önümüzdeki iki yıl içerisinde nelerin olacağını iyisiyle kötüsüyle göreceğiz.

Terör ve FETÖ gibi örgütlerin daha fazla  üzerinde durulması gerekilir, ekonomik olarak artık bir istikrarın sağlanması lazım. Bozulmuş ve bozulmakta olan dış ilişkilerin  ülke çıkarları doğrultsunda çözüme kavuşturulmalıdır. Referandum da bitiğine göre artık önümüze bakabiliriz.

MHP’li muhafazakar seçmenler oylarını ‘evet’ yönünde kullandı, ulusalcılar ise ‘hayır’ yönünde ki zaten baktığımızda bazı yerlerde cumhurbaşkanlığı seçiminde çıkan oyların burada evet yönünde artığını görmekteyiz .  Bu da MHP nin etkisi olduğunu açık bir şekilde anlaşılıyor.

Referandumda ‘kıyılar’ ve ‘iç bölgeler’ olarak ikiye ayrıldı ve ilk defa üç büyük şehirde iktidar partilerin etkisini kaybettiğini görmekteyiz.

Gurbetçi seçmenlerin bu seferki oylarını, dış devletlerin Türkiye aleyhindeki adımlarına tepki gösterdiğini ve erdoğanı desteklediğini gösteriyor . Ama gurbetçi seçmenlerin oyları Türkiye’ye oranla pekte etki etmediğini görüyoruz. 

Editör: TE Bilisim