Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, AP'nin 4 Mayıs'ta görüşeceği vize muafiyeti konusuna dair önemli açıklamalarda bulundu. Katıldığı televizyon programında vize muafiyeti ve Türkiye-AB anlaşmasının diğer detaylarını değerlendiren Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, önemli açıklamalarda bulundu. Vizelerin kaldırılmasına yönelik hiçbir olumsuzluğun olmadığının altını çizen Bozkır, şunları söyledi:

 

"İKİ TARAF DA YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRDİ"

Dünkü görüşmeler bitseydi tüm kriterler karşılanacaktı. Bu gece çıkabilir son yasa da. Bu bir paket mutabakat. Bunun içinde sadece bir bölümü vizenin kaldırılması. Geri kabul anlaşması yürürlüğe girecek, fasılların açılması gibi iç içe bir paket. Şu ana kadar iki taraf da yükümlülüklerini yerine getirme konusunda eksiklik yaratmadı. Komisyon bugün ve salı günü arasında ilk defa bir rapor yayınlayacak.

 

"OY BİRLİĞİ DE GEREKMİYOR"

Hiç hesapta olmayan bir olay ortaya çıkmazsa salı günü vizenin kalkmasına yönelik bir tavisye kararının çıkmasını bekliyoruz. Oy birliği kararı da gerekmiyor. Bu da kararın alınabilmesi bakımından olumlu bir tavır.

 

"HAZİRANDAN ÖNCE SÜREÇ OLUMLU ŞEKİLDE TAMAMLANACAKTIR"

Bugün İngiltere'deki referandum gündemi ile İngiltere bu işlerin içinde gözükmek istemiyor. Kararın olumlu çıkması yönünde bu açıdan da bir engel gözükmüyor. Konsey kararı alınmışsa eğer ben haziran sonundan önce sürecin olumlu şekilde tamamlanacağını bekliyorum. Vizenin kalkmaması durumunda geri kabul anlaşmasının ortadan kaldırılacağı bellidir.

Editör: TE Bilisim