Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, kentin kültür ve turizmde çok sık konuşulduğu bir dönemde Van’a geldi. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Güç Birliği toplantısına katılımını erteleyen Bakan Avcı’nın gecikmeli ziyaretinde kentin beklentileri düzenlenen bir toplantı ile kendisine iletildi. Avcı’ya destek konusunda en güçlü çağrıyı yapan isim ise Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay oldu.

 

Van Devlet Tiyatrosunun açılışı için Van’a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı bir otelde düzenlenen toplantıyla kentti Sivil Toplum Kuruluşlarıyla bir araya geldi. Gerçekleştirilen toplantıda konuşan Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, Bakan Avcı’dan Van için özel destek istedi. Atalay, “Ben liseden beridir tanıştığım sen değerli kardeşimden şu ana kadar bulunmadığım bir talepte bulunuyorum. Şu anda Van’da turizm ve tanıtımda neler yapabiliriz? Bunun için gerçek anlamda senin desteğini istiyorum. Van bölge için önemli bir kent. Bu yüzden bakanlığın Van’a farklı bir önem vermesi gerekiyor.” Dedi.

 

 

ATALAY VAN İÇİN YİNE MANİFESTO YAZDI

Toplantı da konuşan Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay Van için yine bakandan söz aldı yine manifesto yazdı. Atalay ilk olarak şunları söyledi: “Kültür Turizm Bakanının Van’ı ziyareti önemlidir. Arkadaşların bahsetmiş olduğu değerler için sizin ziyaretiniz bizim için önem arz ediyor. Bu imkânı yakalamış olduk. Biz sizin Van’a gelişinizi nasıl fırsata çeviririz diye düşünüyor ve çabası içindeyiz. Turizm hareketliliği için Van’a ne kazandırabiliriz? Bunun için çalışıyoruz. Daha önce Güçbirliği Toplantısına katılacaktınız ancak sıkıntılardan dolayı olmadı. Bizde o toplantıda bir konsey kararı aldık. O konsey doğrultusunda önümüze bir eylem planı yapalım dedik. Bu doğrultuda da sizleri ziyaret edecektik. Sizin gelmeniz ile bunun bir kısmı gerçekleşmiş oldu. Biz yine sizi Ankara’da bu konular için rahatsız edeceğiz.”

 

 

“DAHA ORGANİZE OLMAMIZ GEREKİYOR”

Van’ın anlatılmayanlarının anlatılanlardan daha fazla olduğunu söyleyen Atalay, “Van için anlatılmayanlar, anlatılanların ötesindedir. Türkiye’nin bölge politikaları, siyaset stratejisi açısından Van’ın çok kritik bir yeri var. Farklı bir açıdan size konuyu anlatmak isterim. Burası bölge için çok önemlidir. Van iyi olursa bölge iyi olur. Turizmine de bakarken de çevresine de beraber bakmak gerekiyor. Karşıda küçük Nemrut ve üzerinde krater gölü, Süphan yine aynı şekilde muhteşem bir şey. 1700 rakımda bir deniz var. Bunların ötesinde Van’ın tarihi derinliğini siz çok iyi bilirsiniz. Hem tarih hem de coğrafya açısında buraya turizm açısında daha neler kazandırılabilir. Tüm bu teröre rağmen burada turist sayısı artıyor. Her yıl sayı artıyor. Demek ki biraz daha organize olsak bu sayı daha da artacak.” İfadelerine yer verdi.

 

ATALAY: İRANLILAR VAN İÇİN ÖNEMLİDİR

İranlıların Van için ne denli önemli olduğuna da değinen Atalay şöyle devam etti: “Otellerimiz için İranlılar çok önemlidir. Cadde hareketliliği için İranlılar yine çok önemli bir yerdedir. 2 ay sınır kapımız kapandı burası neredeyse kurudu. Yeni kapımızda yapılıyor. Tüm bunlarla birlikte sizin gündeminize özel olarak alınabilecek çok şey var. Buranın turizminin daha da artırılması için neler yapılabilir. Biz bunu konuşmak ve gündemde tutmak zorundayız. Biz Güçbirliği’nde bunları en ince detayına kadar konuştuk. Bu anlamda Van’ın tanıtımı için bir seferberlik başlattık. Bunun içinde strateji çalışılacak, eylem planı yapılacak, sizinle görüşülecek ondan sonra da bakanlıktan nasıl yer alacak. Bakanlıkta Van’ın özel bir yeri olur mu? Bunları da ele alacağız.”

 

 

BAKANDAN VAN İÇİN DESTEK İSTEDİ

Van olarak bakanlıktan özel bir ilgi istediklerini ifade eden Atalay, canım kardeşim dediği Kültür ve Turizm Bakanı Avcı’dan isteklerde bulundu. Atalay, “Gerek tanıtım, gerek fonlar ve gerekse de diğer çalışmalar için. Ben liseden beridir tanıştığım sen değerli kardeşimden çok önemli bir talepte bulunuyorum. Şu anda Van’da turizm ve tanıtımda neler yapabiliriz. Bunun için gerçek anlamda sizin desteğinizi istiyorum. Buranın potansiyeli yüksektir. Bazı iller için ne kadar uğraşırsanız uğraşın zordur oraları geliştirmek. Burada 137 fabrikamızın olduğu bir OSB var. Burası teröre ve her şeye rağmen gelişiyor. Muhteşem bir küçük sanayimiz var. Caddelerine çıkın büyük gelişmişlik ekonomiyi göreceksiniz. Kim gelirse gelsin Van onu kuşatır. Burada Akdeniz iklimini görürsünüz. Gevaş’ta her türlü Akdeniz meyvesi yetişir.” Dedi.

 

“VAN’I ÖN PLANDA TUTMANIZI BEKLİYORUZ”

Van’daki insan gücünden de bahseden Atalay son olarak şunları söyledi: “Biraz dokunursanız buradaki o cevheri sizlerde görürsünüz. Van insanı iyi yetişmiş ve iyi bir profili var. Vanlıların bir iş birliği var bizde onları bir araya getirmek için çalışıyoruz. Genel olarak var olan şeyleri ben sizlere söyledim. Bölge ülkeleri politikası adına Van önemli bir kenttir. Van teröre müsaade etmez ve etmemiştir. 1 milyonu aşan nüfusuyla burası çok önemli bir kaledir. Buraya hangi katkıyı verirseniz verin, buraya değer. İnşallah sizden bugün bu manada şeyler duymak istiyoruz. Bundan sonrada Van’ı daha ön planda tutmanızı bekliyoruz.”

 

 

TAŞYAPAN: VAN BAŞKENTLİK YAPMIŞTIR

Turizm konulu sunumların yapıldığı toplantının ardından konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan, 29 Eylül’de yapılması planlanan ancak ertelenen turizm fuarına bakan Avcı’nın katılacağını kaydederek şunları söyledi: “Ancak iptal edilince bizde bakanımız olmadan güçbirliği toplantımızı da yaptık. Geçmişten bu güne Van büyük medeniyetlere başkentlik yapmış bir şehirdir. Gerek turizm gerek inanç turizmi açısından çok önemli bir yere sahiptir. Van Gölünün çevresinde bulunan tüm iller tarih açısından önemli bir yere sahiptir. Van aynı zamanda demiryolu ağı açısından da çok önemli bir yere sahiptir. Turizm açısından ilimiz ulaşım konusunda hiçbir sıkıntı yaşamamaktadır.”

 

“ESKİ VAN ŞEHRİNİ CANLANDIRMAK İSTİYORUZ”

Yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler veren Taşyapan, “Bunun dışında tarihi kapasite olarak hak ettiği kadar iyi tanınmayan bir Urartu Medeniyeti geçmişteki ilimizin en önemli kazanımıdır. Halen kullanılan Van Kalesi, Amik Kalesi ve diğer kalelerde çalışmalarımız devam ediyor. Van şehri 1915 yılına kadar Van Kalesi çevresindeydi. O dönem yaşanan savaşlardan sonra eski şehrin olduğu yerde hiçbir şey bulunmamaktadır. Bu şehri biz yeniden kaldırmak için çalışıyoruz. Şu anda bu şehir birçok cami restore edildi. Aynı alanda diğer camiler ve yerleşim alanları ayağa kaldırılmayı bekliyor. Bununla ilgili bir mastır plan çalışması yapıyoruz. Bu anlamda bakanlığımızdan destek bekliyor. Bu yapılması takdirde turizm açısında önemli bir yere sahip olacaktır.” Dedi.

 

 

AÇILMAYAN MÜZEYİ DE ANLATTI

Yapımı tamamlanan ancak henüz açılmayan Urartu Müzesi hakkında da konuşan Taşyapan şöyle devam etti: “İnanç turizm açısında Van’ımızı önemli yapıları içerisinde barındırmaktadır. Bu yapılarında restoreleri devam ediyor. Akdamar Kilisesi restoresi yapılmış inanç sahipleri olan Hristiyanlar buraya çok rahat bir şekilde gelmektedir. Van diğer ilçelerinde ve bölgelerinde de bu çalışmalar yapılıyor. Bilim adamlarımızın öncülüğünde Ayanis Kalesi ve Van Gölü çevresindeki çalışmalarımız sürüyor. Büyük bir yapı olarak tüm bu eserlerin sergilenmesi için ilimiz müzemiz olan Urartu Müzemiz yapılmıştır. İçinin dizaynı ihale açısındadır. Bu konuda destekler var. İnşallah iç dizaynı da bittikten sonra Türkiye’nin en büyük ve modernize müzesi olacaktır. İlimizde fuar merkezi de önemli rol oynamaktadır. Doğamız, tabiatımız, kayak merkezimiz, dağ turizm yapabilecek güzel mekanlarımız var. Turizm tüm branşlarında önemli eserlerimiz var.”

 

TAŞYAPAN: TANITIM İÇİN DESTEK BEKLİYORUZ

Bakanlıktan Van’ın tanıtımı için destek isteyen Taşyapan son olarak, “Bakanlığımızdan daha çok tanıtımımıza katkılar sunmasını ve tanıtma fonunda buradaki turizm bileşenlerine destek vermelerini bekliyoruz. Tur destinasyonu bakımından özellikle Van Gölü için destekler bekliyoruz. Turizm yönetenler tur operatörleri ve bu destinasyonları belirleyen kişilerdir. Bizlerde buna dahil edilirsek bu pastadan büyük bir pay alabileceğimizi düşünüyoruz. Bunun için altyapımızda vardır. Otellerimiz ve belediye kapasiteli çok fazla konaklamamız var. Vanlıların güler yüzünü herkese gösterebileceğimizi düşünüyorum. Bu tanıtımda emeği geçenlere de teşekkür ediyorum.” İfadelerine yer verdi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim