ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - 24 Haziran’dan sonra seçimlere dair büyük merakla beklenen konu olan bakanlıklara atanan isimler Türkiye’nin yeni sisteminin 1. Başkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Günlerdir tüm ülkenin gözünü diktiği yeni sistem, yetkiler ve Erdoğan’ın yemin töreni ile birlikte gündemi meşgul eden bakanlıklar konusunda Van istediğini alamadı.

 

Son günlerde kamuoyunun ‘Van’a bakan şart’ diyerek istediği temsiliyeti Van bu dönem de alamadı. Erdoğan’ın kabineyi adeta sil baştan yenilediği, dört vekili dahil ettiği ve gençleştirdiği kabinede Van kendisine yer bulmadı. Van ile birlikte Doğu ve Güneydoğu’dan hiç bir siyasetçinin dahil olmadığı kabinede 4 Trabzonlu ismin olması dikkat çekti. 1 de Ordu vekiliyle birlikte Karadeniz’den 5 temsilci Türkiye’yi yönetecek yeni ekipte yer alırken Manisa’dan ise tam 3 kişi yeni kabinede yer aldı. Vanlılar’ın günlerdir yaptığı çağrıya rağmen kentten hiç bir isim kabinede yer bulmazken gözler bundan sonraki süreçteki ofisler, kurullar, danışmanlıklar ve bakan yardımcılıklarında Vanlı siyasilere yetki verilip verilmeyeceğine çevrildi. Bununla birlikte yeni tartışma konusu da bakanlıkların yeniden yapılanmasında Van’ın konumunu güçlendirmesi ve mevcut yeniden yapılanmada devre dışı kalmaması oldu.

 

VAN, DİYARBAKIR’A BAĞLANDI

 

Van’ın bakanlığı kaybetmesi ile birlikte bir diğer konu da yeniden yapılandırmalar oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile birlikte bakanlıkların tanımları ve yetkileri de yeniden şekillendi. Önceki günlerde Van ve bazı illerde Çevik Kuvvet gibi bazı önemli kurum dallarının kapandığı haberi geldi. Ardından da dünkü kararnamede Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde kurulacak olan Taşra Teşkilatı Bölge Müdürlükleri ilan edildi. Van’ın bu anlamda bir bölge müdürlüğü olmadığı görülürken aynı kararda Van’ın Diyarbakır Bölge müdürlüğüne bağlandığı görüldü. Erzurum’un da yeni bir bölge müdürlüğü olduğu görülürken Erzurum bünyesinde de yeni şehir yapılanmaları oluştu.

 

IRAK: BAKANLIKLAR GİTTİ, DİĞERLERİ GİTMESİN

 

Yeni kabineyle alakalı Şehrivan’a konuşan Van TB ve Van TSO Eski Balkanı Feridun ırak, geçtiğimiz gün başlayan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ülkeye hayırlı olmasını dileyerek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın atamasını yapacağı bakanlardan birinin Van’dan olması beklentimiz vardı, ancak olmadı. Yeni sistemde bazı Bakanlıklar birleştirilerek sayı 16 ya indirildi. Aynı zamanda göreve getirilen Bakanların teşkilatlanma yetkisi var. Gerek yeni sistem gereği gerekse Bakanlıkların birleştirilmesinden dolayı göreve gelen bakanlar hızla teşkilatlanmaya gideceklerdir. Bu süreçte kurumlarımızın başka taraflara gitmemesi ve yeni oluşturulacak kurum kuruluşları ilimize kazandırmak için siyasilerimizin, meslek kuruluşlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın süreci yakından takip etmeleri bu konuda çok duyarlı olmaları gerekiyor. Geçmişte bu duyarlılık gösterilmediği için en son Bölge İstinaf Mahkemesi olmak üzere birçok kurumu kaybettik.” İfadelerine yer verdi.

 

SOSYAL MEDYADA HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI

 

Öte yandan hafta boyunca Van Gölü Aktivistleri gibi grupların öncülük ederek ‘Van’a Bakan Şart’ diyerek dillendirdiği taleple ilgili Vanlılardan da büyük destek gelmişti. Vanlıların taleplerine rağmen şu ana kadar yapılan üst kademe atamaları, bakanlıklar ve diğer görevlerde kimseye görev verilmedi. Vanlılar ise sosyal medyada üzüntülerini şu şekilde paylaştı:

 

-Van’a Bakan Şart mı bana göre adam akıllı bu Van şehrine aşık olan bir vekil olsa bakana hiç gerek yok. Ama yine de güzelim şehrin daha iyi olması için bakan şart.

-Yüzde 30 oy ver bakan iste ayrıca Van'da bakanlık yapabilecek biri var mı? Doğuda en çok şikayet Van halkında geliyor demek orada siyaset hizmet yok rant var.

-Van'a yine bakan yok. Biz bize bakalım.

-İnşallah en azından Vanlı bir bakan yardımcısı olur dileğimiz o ve yeni kabine ülkemiz ve tüm İslam alemine hayırlı olsun inşallah.

-Van’a bakanlık verilmedi diye üzülmek yerine Van neden bakanlık alamadı bunun sorusunu sormak lazım. Kabinede şehir dağılımına ve şehirlerin gücüne bakıldığında bunu bir kez daha anlıyoruz.

-Vanlılar bakan istiyordu Trabzon'da 4 bakan çıktı. Van'a bir tane düşmedi hayırlı şer mi Allah bilir.

 

 

İŞTE YENİ KABİNE

 

Cumhubaşkanı Yardımcısı: Fuat Oktay

Adalet Bakanı: Abdülhamit Gül

Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu

İçişleri Bakanı: Süleyman Soylu

Milli Savunma Bakanı: Hulusi Akar

Milli Eğitim Bakanı: Prof. Dr. Ziya Selçuk

Sağlık Bakanı: Fahrettin Koca

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Fatih Dönmez

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı: Cahit Turan

Çevre ve Şehircilik Bakanı: Murat Kurum

Tarım ve Orman Bakanı: Bekir Pakdemirli

Kültür ve Turizm Bakanı: Mehmet Ersoy

Gençlik ve Spor Bakanı: Mehmet Kasapoğlu

Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı: Zehra Zümrüt Selçuk

Hazine ve Maliye Bakanı: Berat Albayrak

Ticaret Bakanı: Ruhsar Pekcan

Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Mustafa Varank

Editör: TE Bilisim