Erciş Belediyesi, 24 Nisan Ermeni Katliamı yıl dönümü vesilesiyle 10 dönümlük arazi üzerine üzüm bağları kurdu. Adı Barış Bağları(Rezên Aşitiyê) olarak belirlenen bağın ilk fideleri dün dikildi.


Erciş’te Yukarı TOKİ mevkiinde bulunan araziye 6.400 adet Erciş üzümü (Merlot) olarak bilinen üzüm fidesinin dikilmesi etkinliğine Erciş Belediyesi eş başkanları Abdurrahman Çağan ve Diba Keskin, belediye meclis üyeleri, yerel yönetimler kadın kurulu üyeleri ile bir çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı.

 


''HALKLAR ÜRETİMDE BİR KEZ DAHA BULUŞACAK''

Gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Erciş Belediyesi Eş başkanı Diba Keskin, Ermeni üzümü olarak da bilinen üzüm için bağlar oluşturarak Kürt, Türk ve Ermeni halklarını bir kez daha üretimde buluşturmak istediklerini dile getirdi. Konuşmanın devamında Keskin; ''Erciş, Ermenilerin yaşadığı bir coğrafyadır. Bugün her ne kadar Ermeni halkına yapılan zulmü hatırlatıyorsa da 10 dönümlük araziye üzüm fidanlarını bu günde dikerek Ermeni, Türk ve Kürt halkını üretimde, toprakta buluşturmaya çalıştıracağız. Erciş Belediyesi olarak 24 Nisan'da ermeni üzümünü ekerek bir yandan tarihle yüzleşmek bir yandan da halkların kardeşliğini hatırlatmak istiyoruz. Adına Barış Bağları dediğimiz bu bağın bağ bozumunu bütün halklar bir arada gerçekleştireceğiz inşallah.'' Dedi



''BAĞLAR KADINLARIN YÖNETİMİNDE OLACAK''

Bu çalışmanın kendisinin en büyük hayali olduğunu da sözlerine ekleyen eş başkan Keskin, bağların bakım ve işleyişinden tamamen kadınların sorumlu olacağını belirtti. Kadınların kooperatifler şeklinde bir araya gelerek üretimini gerçekleştireceği üzümlerin daha bereketli olacağını dile getiren Keskin, bağların Kürdistan ve Anadolu halklarına hayırlı olması temennisinde bulundu.

Konuşmanın devamında söz alan Erciş Belediyesi eş başkanı Abdurrahman Çağan ise, Erciş'teki üzüm bağlarının eskiden çok daha fazla olduğunu kaydederek belediye olarak böylesi bağları kurmanın yanı sıra mahalle ve köylerde bulunan mevcut bağları korunmak ve geliştirmek için de gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi.24 Nisana denk getirilmesinin anlamlı olduğunu vurgulayan eş başkan Çağan, o dönemde yaşanan acılarla yüzleşilmesi gerektiğini kaydetti.

Soğuk havaya rağmen devam eden çalışma üzüm fidelerin dikilmesi ile sona erdi. 

Editör: TE Bilisim