ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Dün düzenlenen toplantıda basın karşısına geçen ve önemli açıklamalar yapan Van TSO Yönetimi ve Başkanı Necdet Takva, toplantı sonunda basının sorularını cevapladı.

 

Gazetemiz Muhabirinin, “İran ile başlayan Doğuya yüzümüzü döneme Azerbaycan ile devam ediyor. Devamında ne var?” ve “Hızlı tren ile Kuzey Demiryolu hattı düşünülüyor. Yapılan vapurlar ne yazık ki çar olmadı. Sizce de tek çare demiryolu ve hızlı tren mi?” sorularını cevaplayan Tak şu cevapları verdi.

 

YÜZÜMÜZÜ DOĞUYA DÖNÜYORUZ

İran tek Pazar olmamalı bizim kentimizi her alanda etkin bir şekilde tanıtmamız lazım. Bu tanıtımla beraber katma değeri yüksek bir geliş gidişinin de çıktısının olması lazım. Yani biz her yıl İstanbul, Ankara ve İzmir’e fuarlara gidiyoruz ama yani yurt içi iç turizmden fazla yararlanamadık dolaysıyla da dışa açılma meselesinde kendimize en yakın pazarlardan başlamak gerektiğini düşünüyoruz. Aslında belki bizim Azerbaycan’dan önce bir Ermenistan’a gitmemiz gerekiyordu, bir Erivan’a gitmemiz lazım. Çünkü bize daha yakınlar. Fakat işte ülkeler arasındaki ilişkiler ne yazık ki bizim bu konuda adım atmamızı olanaklı kılmıyor. Dolaysıyla önce bir Azerbaycan la birkaç yıl çalışacağız ve Azerbaycan’a gideceğiz bu bizim ilk gidişimiz ama son olmayacak. Mutlaka daha küçük görevli arkadaşlarımız heyetlerimiz gidecekler. Diğer kentlerinde de tıpkı İran da olduğu gibi tanıtımlar yapacaklar.

 

 

“İLİŞKİLER NORMALLEŞMELİ”

Biraz ilişkilerin normalleşmesiyle beraber özellikle bizim Ermenistan’ın diasporasına asıl ihtiyacımız var. Yani şimdi burada 5,6 milyon yaşıyor Ermenistan da ama ekonomik durumları bizden çok iyi değil. Durumları da iyi değil ama bir ermeni diasporası var yurt dışında yaşayan çok zengin ve bölge ile bağ kurmak isteyen bölgeyi merek eden çok fazla insan var, onların bize katacağı çok büyük bir ekonomik katma değer var bunu biliyoruz. Ama ilişkilerin biraz normalleşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yine kuzey ırak hemen Azerbaycan’dan sonra arkadaşlarımız Kuzey Irakta bir çalışma yapacaklar. Mesela Trabzon ya da Karadeniz bölgesi bir bütün olarak Arap turizmi ile son yıllarda özellikle ciddi ataklar gerçekleştirdiler. Bizimde kendi bölgemizi Anadolu platosunda bu insanların yaz tatilinde rahatlıkla geçirebilecekleri imkan ve olanaklarımız var. Bu konuda da çalışmalar yapmamız lazım. Yani körfez ülkeleri dediğimiz Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Yemen ve Sudi Arabistan onlar önemli orada da çalışmalar yapmamız lazım. Bunun bütçe ile yapmamız lazım. Kaynağımızda olması lazım bu tek başına Van TSO’da teknik olarak yapması mümkün değil ama en azından aklımızı ve zihnimizi bunları yapmamız konusunda şimdiden hazır hale getirmeliyiz diye düşünüyorum.

 

 

TEK ÇARE TREN Mİ?

Şimdi hızlı tren ve tramvay meselesi ikisi çok farklı bir şey. Şimdi hızlı tren olabilmesi konusu doğru. Şimdi hızlı teren nerde başlamış Ankara’dan  kendi hinterlandından İstanbul’a o bölgeye dağılıyor. Ankara merkezli bir dağılım var. Şimdi Van’a hızlı trenin gelebilmesi için güneyden se önce bir Diyarbakır’a gelmesi lazım. Kuzeyden de ise Sivas’a gelmesi lazım. Biz hızlı tren isteyelim ama nereye gidecek hızlı tren? Ülkemiz içinde bir bağın olması lazım. Dolaysıyla hızlı tren Van’a gelebilmesi için öncelikle şu anda yapılması gerekenlerin yapılması lazım. Yani Sivas’a geldi oradan da Erzincan’a gelecek belki Erzurum’a gelecek. Ya da iç Anadolu da nereye kadar geliyor Kayseri’ye kadar geliyor. Oradan da Malatya ya gelecek işte Bingöl’e gelecek. Bu bir bütün olarak yapılıyor Van’a gelebilmesi için bizden öncekilerin tamamlanması lazım. Hızlı teren reel bir istek meselesi değil.

 

 

TRAMVAY AH TRAMVAY

“Şimdi şehir için ulaşım meselesinde tramvay kesinlikle ve kesinlikle lokal politikalarla, lokal yatırımlarla, lokal taleplerle hayata geçirilecek bir şeydir. Yani tramvay, hafif raylı sistemler daha çok yerel olanak ve imkanlarla trafik sorununa ve toplu taşımayı kolaylaştıracak yaklaşımlardır diye düşünüyorum. Bunları biz de istiyoruz.”

Editör: TE Bilisim